U KO niska aktivnost gripa

imageU toku prošle sedmice registrovano je 8 pacijenata sa kliničkom slikom oboljenja sličnog gripu. Po informacijama iz Zavoda za javno zdravlje beleži se niska aktivnost virusa gripa.

Na teritoriji kolubarskog upravnog okruga epidemiološki nadzor nad gripom u sezoni 2014/2015. sprovodi se kroz:
1. Rano otkrivanje neuobičajenih, signalnih događaja
2. Populacioni nadzor nad oboljenjima sličnim gripu
3. Sentinel nadzor nad oboljenjima sličnim gripu i akutnim respiratornim infekcijama.
U toku prethodne kalendarske nedelje (12.01-18.01.12015. godine) na teritoriji kolubarskog upravnog okruga registrovano je ukupno 8 obolelih pacijenata sa kliničkom slikom oboljenja sličnih gripu. Beleži se niska aktivnost virusa gripa.
Od početka ove sezone praćenja (od 40. kalendarske nedelje 2014. godine) ukupno je ispitivano 6 uzoraka briseva u referentnoj nacionalnoj laboratoriji na virus gripa. Svi uzorci bili su negativni. Na teritoriji Republike Srbije potvrđen je virus A H1N1,koji je u sastavu vakcine za ovu sezonu. Na teritoriji kolubarskog okruga zaključno sa 31.12.2014. godine ukupno je vakcinisano 4340 lica, od distribuiranih 4998 doza (87% vakcina utrošeno). Obzirom da se u narednom periodu očekuje povećanje aktivnosti virusa gripa najbolja preventive svakako je imunizacija.
Kada je reč o preventivi, treba se pridržavati uobičajenih mera, a to je najmanje metar odstojanja od obolelog, upotreba papirnih maramica koje se odmah bacaju, provetravanje prostorija, higijena ruku, kašljanje i kijanje u maramicu ili nadlakticu, kao i zdrav način života
Povećani rizik od oboljevanja od gripa koji može biti praćen komplikacijama, pa čak i smrtnim ishodom imaju najpre hronični bolesnici oboleli od srčanih, plućnih i metaboličkih bolesti, zatim svi stariji od 65 godina, gojazni, trudnice, deca najmlađeg uzrasta.
Zavod za javno zdravlje Valjevo
Dr Marija Gavrilović,dirketor

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.