Šta jedu papini vojnici?

imageBeta/Parmiđana, plavi patlidžan sa parmezanom, omiljeno je jelo Švajcarske garde, vojnika koji obezbeđuju papu u Vatikanu, otkrio je glavni kuvar gardista David Gajser u novom kuvaru "Prijatno".

Gajser (24) je u kuvaru obelodanio trenutni meni gardista i jela inspirisana onim što su volele bivše, kao i sadašnji papa. Parmiđana, onako kako je najviše voli 110 papinih vojnika pravi se od režnjeva pohovanog plavog patlidžana koji se prelije sokom od paradajza i mocarelom, i zapeče 15 minuta.
"Ovo jelo često jedemo ovde", rekao je Gajser u intervjuu koji je dao u kuhinji kantine Švajcarske garde, gde su većina kuvarica poljske opatice.
U nedeljnom meniju koji visi na zidu kantine preovlađuju italijanska jela, poput rižota, špageta sa četiri vrste sira i tortelina, ali mogu se naći i jela specifična za severnu Evropu, kao što su kobasice i kiseli kupus.
Kada se radi o papinom meniju, u knjizi je navedeno šta su najviše voleli da jedu poslednja trojica papa.
Omiljena jela pape Franje uglavnom su argentinski specijaliteti, poput testa punjenog mesom, sirom ili povrćem, govedina i karamel dezert napravljen od kondenzovanog mleka.
Kada se radi o njegovom prethodniku Benediktu Šesnaestom, poreklom
Bavarca, on je preferirao kobasice i pečenu svinjetinu, dok je Jovan Pavle drugi voleo punjene poljske knedle i kolač od jabuka.
Gajser, koji se bliži kraju dvogodišnje službe, nikada nije kuvao za Franju, ali mu je poklonio primerak svog kuvara.
"Video je fotografije i knjigu, i bio je veoma srećan", rekao je Gajser.Njegov kuvar je objavljen u Nemačkoj u oktobru 2014, a u međuvremenu su izašli prevodi i na engleski, španski, francuski, italijanski, ruski, korejski, poljski i slovački.Švajcarska garda, najmalobrojnija i jedna od najstarijih vojski u svetu, prepoznatljiva po plavo-zlatnim uniformama u renesansnom stilu, štiti papu i vrši ceremonijalne dužnosti, a njeni pripadnici mogu biti samo Švajcarci.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.