Realizacija Lokalnog akcionog plana zapošljavanja grada Valjeva

imageU toku je isplata sredstava za zapošljavanje 87 lica, u okviru Lokalnog akcionog plana zapošljavanja (LAPZ-a) za 2014. godinu, koji finansira grad Valjevo sa 14.960.000,00 dinara.Nakon sprovedenog konkursa, subvencije za otvaranje novog radnog mesta su dodeljene za 37 lica i oni će dobiti po 200.000,00 dinara.

Obavljanje stručne prakse se finansira za 20 lica, u iznosu od 2,76 miliona dinara. Licima sa srednjom stručnom praksom isplaćuje se 10.000,00 i angažovani su šest meseci, sa višom 12.000,00 i devet meseci i sa visokom stručnom spremom 14.000,00 dinara, uz angažovanje u trajanju od 12 meseci.
Grad Valjevo finansira samozapošljavanje 30 lica, koji će dobiti po 160.000,00 dinara, što je 4,8 miliona dinara. Uslov je da su prijavljena lica obavljala najmanje dve godine delatnost za koju su se prijavili na konkurs.
Prioritet pri dodeli sredstava ima poslodavac sa proizvodnom delatnošću, koji zapošljava lice koje pripada kategoriji teže zapošljivih ili ranjivim kategorijama. Nacionalna služba proverava ispunjenost uslova Javnog poziva i vrši rangiranje primljenih zahteva na osnovu ocene biznis plana.
Za sedam godina od kada grad Valjevo kroz programe mera aktivne politike zapošljavanja učestvuje u subvencionisanju, zaposleno je 678 lica. U zavisnosti u kom programu je lice prijavljeno, zapošljavanje je bilo od 3 meseca (javni radovi) do 2 godine.
Sve navedene mere su sprovođene uz učešće lokalne samouprave, kao i u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje (NSZ). Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike, preko NSZ, ima svoj program kojim sprovodi aktivne mere zapošljavanja, tako da je broj subvencija veći.
Jedan od novih programa koji se nudi Valjevcima do 31. januara, do kada traje prijavljivanje, je program „Pokreni se na posao“, nevladine organizacije „ENEKA“ iz Niša. Program će Valjevcima biti predstavljen u ponedeljak 19. januara u 13.00 časova u Maloj sali Skupštine grada Valjeva.
Program „Pokreni se za posao“ obezbeđuje podršku preduzetnicima u otpočinjanju ili unapređenju sopstvenog poslovanja kroz bespovratne donacije u opremi, obezbeđivanje stručnih i poslovnih obuka i poslovno savetovanje.

Odsek za informisanje i protokol
Grad Valjevo

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.