Privatizacija Diva trejda na mala i velika vrata – I deo

image Iako je na prvi pogled izgledalo da je Divu kupio Beogradjanin , a u novinama u to vreme pominjala se i kompanija Delta već iz prvog izveštaja o poslovanju vidi se da su Valjevci imali mesto u ovoj kupovini .

Nijedna od velikih valjevskih privatizacija nije privukla manje pažnje , a ostavila iza sebe više neodgovorenih pitanja i nepoznanica od privatizacije valjevske Dive . Preduzeće sa 350 radnika i ogromnom imovinom u lokalima i skladištima kroz papire je prevodjeno , kupovano i prodavano što na parče što u celosti. Iako je izgledalo da su je kupili Beogradjani – Diva je ostala u Valjevu!

Diva trejd d.oo jedna od ćerki firmi valjevske Dive našla se na prodaji pod nadzorom Agencije za privatizaciju 25.03.2008. godine . Društveni kapital subjekta koji je ponudjen na prodaju u skladu sa zakonom procenjen je na 467,1 milion dinara. Kupac kupuje društveni kapital po ceni od 132 miliona dinara što je u tom trenutku iznosilo oko 1,6 miliona evra. U trenutku privatizacije Diva trejd je posedovala magacinski i poslovni prostor ukupne površine 5 000 kvadrata, stovarište gradjevinskog materijala sa industrijskim kolosekom površine 2 556 kvadrata , nekoliko prodavnica na najluksuznijim mestima u gradu . U pojedinim papirima čak se pominje ukupno 48 lokala različitih površina i lokacija . Ugovorom sa Agencijom kupac se obavezao na plaćanje u ratama umanjen za ratu depozita pa su se rate kretale u iznosu od oko 185 hiljada evra.

Već pri samoj kupovini ostalo je nejasno ko je zapravo kupac svega što Diva trejd poseduje? Na aukciji se pojavio Predrag Janjić advokat iz Beograda , učestvuje i Delta broker. Nije novina da se na aukcijama pojavi advokatska firma koja zastupa kupca ili da odredjeni advokati zapravo daleko od očiju javnosti kupuju imovinu. Predrag Janjić zaista se nalazi upisan kao prvi kupac sa svim ovlašćenjima , ali je do danas ostalo nepoznato zašto je na pojedinim stranama kupoprodajnog ugovora navedeno i ime Predraga Filipovića. Njegova uloga utoliko je nejasnija jer se u delu koji se odnosi na zalog udela kao zalogodavac navodi upravo Filipović , predmetni ugovor zapravo u tom trenutku sklapaju Predrag Janjić i odgovorno lice Agencije.

Ko je zapravo na prvu ruku kupio Divu trejd? I šta je povezalo Janjića i Filipovića koji se u daljim ugovorima koje Janjić sklapa sa Agencijom potpisuje po ovlašćenju Janjića? Odgovor na ovo pitanje može se pronaći u daljim transakcijama Dive trejd iz kojih se vidi da su sve novčane uplate išle preko Univerzal banke . A ista banka pominje se i u dokumentu godišnjeg izveštaja o poslovanju novoformiranog preduzeća Diva trejd ad. 2011.godine.
Diva trejd ad upisana je u agenciju za privredne registre 14.05.2008 godine , dva meseca nakon kupovine , a u Upravnom odboru novog preduzeća navode se diplomirani ekonomista Predrag Filipović zaposlen u tom trenutku u Univezal banci kao direktor platnog prometa , inženjer Saša Knežević inače iz Valjeva zaposlen kao direktor u preduzeću „ Inteltek“d.oo. i Miroslav Kraljević „Publik“ d.oo. U istom upravnom odboru u tom trenutku nalaze se i penzioner Miodrag Radisavljević i ekonomista Mirjana Vasiljević „ Inteltek“ doo. Pa i valjevski advokat Željko Djordjević. Direktor društva je Milan Jeremić . U istom izveštaju navodi se da preduzeće ima 12 zaposlenih i ukupno 362 akcionara . Najveći akcionar u tom trenutku je Konzorcijum Diva investicije sa 68%akcija, sledi devet većih akcionara : firma Valtek properties sa 8,9%, Diva trejd ad 3%, Akcionarski fond Beograd 3,2%, King komerc 2%, Infofin Loznica 1,3%, Bio brik 1,3% Gagić Vera 0,5%,Janković Branka 0,5%.
Iako je na prvi pogled izgledalo da je Divu kupio Beogradjanin , a u novinama u to vreme pominjala se i kompanija Delta već iz prvog izveštaja o poslovanju vidi se da su Valjevci imali mesto u ovoj kupovini .
Sudbina radnika državi više nije bila bitna jer u igru je ušao ozbiljan privatni kapital koji će objekte rasprodati, prisvojiti i zaraditi …. nastaviće se

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.