Pivara konačno oslobodjena duga

imageValjevska Pivara konačno se oslobodila duga koji je , iako ga nije skrivila, godinama otežavao njeno poslovanje . Poreska uprava praktično je priznala grešku koju je svojevremeno napravila i Pivari otpisala dug od 53 miliona dinara.

Sporna kamata koja je uzrokovala povećanje duga Pivare nastala je zbog osnovnog duga od 11 miliona dinara još iz 2010 godine . Tih upravo 11 miliona nije krivica Pivare već Poreska uprava nije u stečajnu masu prijavila dva perioda plaćenih akciza i jedan period plaćenog PDV-a. Sada je taj problem rešen i Pivari je dug otpisan.
“ Trebalo je da u Poresku upravu dođu neki novi ljudi, koji su shvatili gde je problem. Najpre smo zahvaljujući predsedniku Skupštine grada dr Mihailu Jokiću došli do direktora Poreske uprave Marka Marinkovića koji je shvatio ono što mi već pet godina pričamo – da je dug nastao greškom Poreske uprave, a ne neodgovornim poslovanjem naše firme. Prvi sastanak sa njim smo imali 24. decembra i za mesec dana, i pored novogodišnjih i božićnih praznika, rešili smo problem koji prethodno nije mogao biti okončan pet godina “, objašnjava Aleksandar Rajevac, direktor Valjevske pivare.
Ne treba zaboravitio da je Pivara praktično uspešno isplivala iz stečaja , povećala proizvodnju, osvojila brojna priznanja, prošila proctor prodaje , a sve to pod teretom neopravdanog duga. Aleksandar Rajevac direktor Pivare u više navrata do sada javnost je informisao da Pivara sem balasta iz prošlosti vezanog za Poresku upravu, nema dugova da sve svoje obaveze izmiruje po redosledu i zakonom predvodjenim rokovima.
“ Samo u prošloj godini mi smo u državni budžet ulili 350 miliona dinara na ime akciza, PDV-a i poreza i doprinosa, što za firmu sa 205 zaposlenih uopšte nije zanemarljiva brojka. Indirektno, međutim, za Valjevsku pivaru je vezano 1.500 ljudi, od naših kupaca do dobavljača i gubitak takve firme, zbog kamate za koju nismo odgovorni, bio bi katastrofa za Valjevo. A za to nema razloga jer smo i prošle godine, koja je bila teška za sve pivare, imali rast proizvodnje i prihoda i završili je sa dobiti od 40 miliona dinara, bez dana zakašnjenja u plaćanju obaveza državi i dobavljačima “, istakao je Rajevac.
Valjevska Pivara inače ove godine obeležava 155. godina postojanja .
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.