Pet nepoznatih stvari o Gospodaru prstenova

imageZanimljivosti dana: Verujemo da ima dosta vas koji vole Tolkinova dela i koji poseduju dosta znanja o "Gospodaru prstenova" i "Hobitu". Za one koji vole Tolkinova dela , u nastavku ovg teksta donosimo vam 5 manje poznatih činjenica, za verujemo će iznenaditi i one najveće fanove….

Tolkin je stvorio armiju obožavalaca i prodao na stotine miliona primeraka knjiga Hobit, koja je objavljena 1937. godine i Gospodar prstenova, koju je izdao 17 godina kasnije. Mnogi čitaoci znaju da u knjizi Gandalf Sivi zapravo kaže "Ne možeš proći!“, a ne čuveno „Nećeš proći!“ iz filma. Sledeće manje poznate činjenice zapravo dolaze iz nekih drugih izvora, kao što su zaboravljeni intervjui i izjave.

Tolkin je smatrao Semvajza Gemdžija "glavnim junakom"

Herojske kvalitete Semvajza Gemdžija Tolkin je pominjao u više navrata. Na primer, u odgovoru na pismo jednog obožavatelja koji se zove baš isto kao pomenuti junak, Tolkin je napisao: „Ja samo mogu da kažem, na Vašu sreću, nadam se, da je Sem Gemdži najveći heroj u mojoj priči, sada već voljen od strane mnogih čitalaca“.

Kristofer Tolkin, sin Tolkina i urednik njegovih posthumnih dela,mrzi filmove Pitera Džeksona.

U 2012. godini, Kristofer Tolkin je dao jedan od retkih intervjua francuskom listu, Le Monde u kom je rekao „Upropastili su knjigu, tako što su napravili akcioni film urast od 15 do 25 godina. I izgleda da će Hobit biti isti takav“. Takođe,Tolkin je izrazio negodovanje zato što su filmovi doneli još jedan nivo komercijalizacije radu njegovog oca. Postojala je priča da je Tolkin zapravo napisao Hobita za svoju decu, ali u jednom intervjuu za The New York Times 1967. godine, pisac je objasnio: „Naravno da nisam pisao samo za svoju decu. Kad ste mladi i neiskusni i ne želite da vas ismevaju, vi unapred kažete da pišete za decu“.

Kristofer Li, (igrao Sarumana), zapravo je jedini član ekipe filma koji je upoznao Tolkina pre njegove smrti.

U intervjuu za magazin Cinefantastique, Li je objasnio kako je bio u jednom pabu u Oksfordu i sasvim slučajno je jedan od njegovih prijatelja ugledao profesora Tolkina. Odlučili su da mu priđu i malo porazgovaraju sa njim. Kristofer Li je takođe verovatno najveći obožavalac Tolkina od svih glumaca iz filma, pa su ga tokom snimanja mnogo puta ispitivali razna pitanja, da bi videli koliko zapravo zna.

"Tokom snimanja, članovi ekipe su uvek pokušavali da mi pronađu nešto što ne znam. Postavljali bi mi pitanja kao što su: "Kako se zove Frodov otac" ili "Kako su se zvali mačevi ovog ili onog lika iz knjige. Ali do sada nisu pronašli ono što ne znam – ni jednom“, izjavio je poznati glumac.

Tolkin je želeo da napiše sve knjige na jeziku vilenjaka.

Pisac Filip Norman je objasnio: „Da je sve prepušteno njemu, on bi napisao sve knjige na vilenjačkom jeziku. Naravno, pronalazak jezika je temelj. Priče su tu da obezbede svet za jezik, a ne obrnuto. Ali, naravno, delo kao što je ‘Gospodar prstenova ‘je uređeno i samo onoliko vilenjačkog jezika koliko je ostavljeno je dovoljno za čitaoce“.

Ideju za svoje knjige, Tolkin je dobio tokom ocenjivanja ispita jednom studentu.

Dž.R.R. Tolkin je smislio celu priču nakon što je napisao rečenicu kojom počinje Hobit, na praznom prostoru ispitnog papira jednog studenta: „U jednoj rupi u zemlji, živeo je Hobit.“ Tolkin nije bio baš siguran zašto je ovo napisao, ali ga je to jako zaintrigiralo, pa je odlučio da zaroni dublje i vidi šta tačno sve krije ta rupa.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.