Božićna poslanica episkopa Milutina

imageNa Badnji dan u sva tri valjevska hrama biće služene liturgije, a nakon liturgije i paljenja badnjaka biće upriličen i vatromet . U Božićnoj poslanici Episkop Valjevski Milutin čestitao je praznik .

Na Badnji dan u sva tri valjevska hrama pocece Vecernje bogosluženje. Nakon toga bice upriliceno loženje badnjaka i beseda . U Hramu Vaskrsenja Hristovog i crkvi Pokrova presevte Bogorodice bice uprilicen vatromet. " U ponoc ce biti služena sveta liturgija u sva cetiri hrama i ja bih još jednom uputio poziv svim vernicima i našim sugradjnaim da dodju u hramove i da zajedno molitveno docekamo rodjenje Hrista", rekao je na konferenciji za novinare protodjakon Slobodna Aleksic. Na konferenciji za novinare uprilicenoj povodom predstojecih praznika protojerej Milovan Teovanovic, arhijerejski namesnik drugi valjevski prošitao je Božicnu poslanicu episkopa Milutina koju prenosimo u celosti:

“Ne više zvezda i nebo, ne angeli i arhangeli, ne Gavril i Mihail, nego sam Otac s visina nebeskih izvestio je o Njemu, i zajedno sa glasom Oca javio se Utešitelj nad Njim i ostao na Njemu. Otuda je pravo rekao jevandelist:“Vidjesmo slavu Njegovu, slavu kao jedinoronoga od Oca“.
Sv. Jovan Zlatousti
Radujmo se prazniku Hristovog rodenja. Neka srca naša ozari svetlost one iste zvezde koja je pre više od dve hiljade godina, obasjala svetu rodenje Bogomladenca Hrista, dolazak izbavitelja roda ljudskoga Sina Božijeg.
Da se nije zbio ovaj radostan dogadaj Hristovog rodenja, ne bi bilo ni Njegovog Vaskrsenja, kao ni naše vere u život Vecni. Svako rodenje novog deteta, posle Hristovog rodenja postaje rodenje za Vecnost. Roždestvu Hristovom kao najvecem prazniku, predhodila su tri praznika koja naša Crkva slavi: Detenci, Materice i Oci. Ta tri praznika zajedno predstavljaju porodicu. Porodica je naša domaca Crkva. Ko shvati smisao i znacaj porodice, postaje svojom slobodnom voljom i zauvek ostaje clan Crkve.
Božic je praznik kojem se najviše raduju deca. Zato ucimo decu cistoti vere pravoslavne. Dovodimo ih cešce u hramove, pripremajmo ih za Svetu tajnu Pricešca, jer samo tako ce stasavati u Vrle hrišcane ispunjene ljubavlju prema Hristu i prema bližnjima.
Protekla godina 2014. godina koja je ostala za nama, bila je godina velikog iskušenja, borbe i hrabrosti. S proleca kada se sve budi i buja od života, priroda se pobunila, zavapila i podigla se protiv coveka. Našu zemlju su zadesile elementarne nepogode nesagledivih razmera svi smo izvukli pouku. Ali smo položili ispit humanosti i požrtvovanosti. Delima sopstvenim potvrdili smo da poštujemo i ispunjavamo Božju zapovest: “Ljubi bližnjega svog kao samoga sebe“.
S’toga radujmo se ovom velikom prazniku, jer je Roždestvo Hristovo dan kada se Bog OCOVECIO, da bi se covek i cela ljudska tvorevina OBOŽILI. Crkva Hristova je dom Božiji, mesto gde se ostvaruje ta punoca, mesto duhovnog odrastanja, stasavanja i usavršavanja u meru rasta punoce Hristove.

MIR BOŽIJI!
HRISTOS SE RODI!
VAISTINU SE HRISTOS RODI!

Svom sveštenstvu, monaštvu i verujucem narodu pravoslavne Eparhije Valjevske, cestitamo praznik Hristovog Roždestva i Bogom Blagoslovenu 2015. godinu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.