Nedovoljno novca za Narodnu kuhinju

imageU 2015. godini Grad će izdvojiti manje novca za Narodnu kuhinju nego u 2014.godini. U valjevskom Crvenom krstu kažu da je i postojeći novac premali za stvarne potrebe kuhinje.

Valjevski Crveni krst dnevno podeli 500 kuvanih obroka korisnicima Narodne kuhinje, a spiskove korisnika ažuirira svakog meseca. Miroslav Djukić sekretar Crvenog krsta kaže da je vrednost obroka minimalna. „ Mi smo do sada uspevali da ovu uslugu održimo koliko toliko kvalitetnom iako su sredstva koja dobijamo minimalna u odnosu na potrebe. Grad je prošle godine finansirao Narodnu kuhinju sa 9 191 000 dinara dok je za ovu godinu opredeljeno samo 9 miliona . Bez pomoći Crvenog krsta koji nam daje odredjene namirnice mi ne bismo mogli da funkcionišemo jer je Narodna kuhinja prošle godine koštala 15,6 miliona dinara“, objašnjava Djukić.
Iako Grad tvrdi da finansira 400 obroka dok se preostalih 100 finansira iz Fonda koji je osnovan pri Crvenom krstu , računica pokazuje da grad praktično u tih 400 obroka učestvuje sa 57% sredstava , a Crveni krst sa preostalih 43%.
Ako se zna da je u prošloj godini podeljeno 126 000 obroka i ako iznos koji izdvaja grad podelimo sa ovom cifrom dobićemo rezultat po kome jedan obrok košta 72 dinara što realno nije moguće i nije održaivo jer u ovoj cifri je i 63 000 vekni hleba koje su prošle godine podeljene.
„ Grad je prošle godine raspisao i javnu nabvku za ovu namenu , ali na žalost nije bilo zainteresovanih da učestvuju. Tako da smo mi oslonjeni na sopstvene resurse u smislu Crvenog krsta i taj deo koji daje grad. Realno ko još za 72 dinara u Srbiji može da pripremi kuvani obrok? Ponovo smo zato dogovorili pomoć od Crvenog krsta jer je to jedini način da Narodna kuhinja funkcioniše“, kaže Djukić.
O svakom dolasku korisnika vodi se precizna evidencija i oni koji ne dolaze po obrok bivaju na spisku posle izvesnog vcremena zamenjeni novim korisnikom . Ukoliko bi se spiskovi proširili Djukić objašnjava da bi to stvorilo i dodatni problem mesta za raspodelu obroka sobzirom da ni sada Crveni krst nema mesta za rasposdelu u MZ Gradac, MZ Brdjani i MZ Kolubara II.
Ne treba zaboraviti ni činjenicu da jedna petina korisnika Narodne kuhinje jesu mladji od 18 godina .

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.