Sve za Božić na pijaci

imageNa ulazu u staru zelenu pijacu tradicionalno i ove godine moguće je kupiti sve što je neophodno za obeležavanje Badnjeg dana i Božića. Veliki broj grana Badnjaka najčešće se nerasproda pa radnici „Vidraka“ svake godine iznova imaju posao da višak uklone .

U zavisnosti od veličine, grana Badnjaka ovog jutra prodaje se po ceni od 100 do 200 dinara.. Na ulasku u staru zelenu pijacu moguće je kupiti i već spremljene ikebane koje imaju sve što je potrebno za Badnje veče slamu, pšenicu, zob, grančicu drena pa i u aranžman uklopljenu grančicu Badnjaka po ceni od 100 do 200 dinara. Kupovina svih ovih stvari ponaosob je i jeftinija .
Za obaveznu večeru na Badnje veče preko potreban pasulj jutros se može kupiti po ceni od 300 dinara za kilogram, rotkva po 50 dinara, praziluk se može pazariti po ceni od 120 dinara za kilogram. Kao slatkiš ove večeri na trpezi mogla bi se naći pita sa jabukama pa se cena jabuka na pijaci kreće od 60 do 80 dinara. Obavezne suve šljive mogu se pazariti po ceni od 200 dinara za kilogram. Orasi tradicionalno kažu domaćice skupi , pa se njihova cena kreće od 1000 do 1200 dinara za kiklogram.

Na pijaci je jutros moguće pazariti i pečenicu , a njena cena je ostala nepromenjena u odnosu na prošlu nedelju pa se uglavnom prasetina prodaje po ceni od 300 dinara za kilogram žive vage.
Velika ponuda svake godine očekuje kupce ne samo na pijaci već i na drugim mestima po gradu , a praksa pokazuje da je ponuda često veća od potražnje .Iza prodavaca slame i badnjaka najčešće ostanu gomile neprodate robe koje oni ne žele da vraćaju kući . i ove godine posao „Vidraka“ biće da sve što preostane uklone sa ulica i u ovom slučaju prilaza pijacama.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.