Na Krstićev račun svakog meseca leže 40 000 dinara

imagePo osnovu Zakona o finansiranju političkih stranaka svaka partija u Valjevu mesečno dobija novac iz budžeta. Svaka partija za potrebe transfera novca dostavila je žiro račun partije. Ali to nije slučaj sa Udruženjem Pobeda gde je prijavljen privatni žiro račun otvoren na ime prvog čoveka Pobede Dragoljuba Krstića. Na Krstićev račun tako se u protekle 2,5 godine slilo 1,2 miliona dinara

Finansiranje političkih stranaka iz državnog budžeta je utvrđeno Zakonom o finansiranju političkih stranka i predviđa da se za redovno finansiranje iz lokalnih budžeta (umanjenog za transfere od drugih nivoa vlasti i drugim nivoima vlasti), političkim partijama pripada 0,1% budžeta. Taj iznos raspoređuje se strankama po istom principu kao i na republičkom nivou.
To je, dakle, novac koji je namenjen redovnom funkcionisanju stranaka koje su kroz reprezentaciju u parlamentu potvrdile da imaju podršku relevantnog dela javnosti. Ova suma nije namenjena izbornim troškovima niti platama odbornika I poslanika, putnim troškovima i slično, nego se njime obezbeđuje redovan rad samih stranaka. Za ove potrebe transfera niovac partije dostavljaju svoje žiro račune .U valjevskim strankama tvrde da novac koji dobijaju koriste za plaćanje zakupa prostorija , režijske troškove ili pak zaposlene ukoliko ih imaju . U valjevskom SNS-u čak tvrde da novac ide na račun centrale stranke u Beogradu..
Visina sredstava odredjuje se na osnovu broja glasova pa je tako Udruženju Pobeda koje ima 8 odbornika u trenutku formiranja gradskog parlamenta pripala mesečna apanaža od 40 000 dinara . Iako su odbornici trgovali svojim mandatima I prelazili iz jedne u drugu partiju , raspodela novca vrši se po osnovu broja osvojenih glasova na izborima. Tako je bez obzira na činjenicu da je pet odbornika iz udruženja Pobeda prešlo u SNS , mesečna suma novca za Pobedu ostala je nepromenjena .
Pojedini članovi Pobede za Vamediu nisu mogli da navedu kako se taj novac troši , ali izražavaju sumnju da se ulaže u režiju I prostorije jer su kako kažu u užasnom stanju. Da se novac ne ulaže očito kako bi pojedini članovi to želeli svedoči I podatak da ovo Udruženje konferencije za novinare ne održava u svojim prostorijama već koristi za te potrebe salu u Gradskoj upravi.
Ovaj novac trebao bi da se pravda odnosno Upravi se dostavljaju računi o utrošenim sredstvima, ali to može u ovom slučaju biti bilo šta . U provere se nikada nije ulazilo. Običnom članstvu je neproverivo, u ovom slučaju, za šta su utrošena sredstva .
Ako prevedemo ovaj iznos koji je “legao” na račun Dragoljuba Krstića u evre dolazimo do računice od 10 000 evra što složiće se svako nije malo pogotovo ne u vreme ekonomske krize. Suma od 40 000 dinara praktično može se posmatrati I kao mesečna zarada koja je čak iznad valjevskog proseka plata.
Tako postaje jasno da osnovati Udruženje gradjana I pritom plasirati kao osnivač sopstveni žiro račun nije loša ekonomska računica. Osnovni preduslov nakon osnivanja jeste da osvojite potrebnu podršku medju biračima koja će vam omogućiti ulazak u parlament I samim tim mesečni iznos na računu .
Rezultati izbora održanih u Valjevu 2012. godine I raspored osvojenih mandata u Skupštini:
1. Demokratska stranka – 6782 17 %
2. Preokret – LDP, SPO – 2589 6 %
3. Ujedinjeni regioni Srbije – 2206 5 %
4. Pobeda – dr Slobodan Gvozdenović – 5792 14 %
5. SNS, NS, PSS – 8023 20 %
6. Pokret za Valjevo – 2746 7%
7. SPS, PUPS, JS – 8095 20 %
8. Komunistička partija – 636 2%
9. Demokratska stranka Srbije – 2433 6%
10. Srpska radikalna stranka – 1219 3 %
U trenutku formiranja gradskog parlamenta prevedeno u broj mandata u Skupštini grada, po 11 odborničkih mesta imaju koalicije okupljene oko SPS i SNS, 9 odbornika DS, GG “Pobeda” ima 8, a po 3 odbornika imaju Pokret za Valjevo, “Preokret”, DSS i URS.
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.