Mešoviti sistem je najbolji

imageIstraživanje koje je sproveo Nacionalni demokatski institut pokazalo je da 41% gradjana smatra da je na izborima potrebno da se glasa za odbornika , a ne partijsku listu. Funkcioneri SPS-a, SNS-a i DS-a bili su jednoglasni u izjavi za Vamediu rekavši da je mešoviti sistem najbolji

Svi u Valjevu podjednako se slažu da bi izbor gradonačelnika trebao da bude volja gradjana , a ne partija.

Porazan rezultat istraživanja NDI u 2014 godini pokazao je da 33% anketiranih gradjana smatra da se na izborima opredeljuju prema lideru partije , ali da najčešće ne znaju ko su odbornici . Čak 29% anketiranih potvrdjuje da nikada ne zna ko je odbornik. Sve u svemu rezultati istraživanja pokazuju da 41% gradjana smatra da bi bilo bolje da gradjani glasaju za odbornike pojedinačno , a ne za partijske liste .

Funkcioneri velikih partija u Valjevu približni su ovom stavu gradjana , a možda se prvi put dešava da u Valjevu i SNS i SPS i DS misle isto .
Narodni poslanik i poverenik SNS-a u Valjevu Slobodan Gvozdenović: „ Najbolji je mešoviti sistem , 50% direktan izbor , a 50% lista i tu su sve manjkavosti uklonjene . Izbor čoveka imenom i prezimenom je važan to daje legitimitet kasnije njegovom odborničkom mandatu . Istovremeno smatram da je neophodno da imamo neposredan izbor gradonačelnika . Neka gradjani odluče ko će da ih predstavlja i vodi grad , a ne da to rade partije“.
Dragan Jeremić predsednik Okružnog odbora SPS-a: „ Mešoviti sistem je rešenje. Glasanje za ljude je najbolje na lokalu , na republici je to već malo drugačije , ali za grad bi bilo odlično da se gradjani izjasne za konkretna imena . Svaka partija predloži svoje ljude i gradjani se opredele. Podjednako smatram da zato nije dobro da odbornici budu vlasnici svojih mandata ako je izbore dobila celokupna lista , ali ako su gradjani konkretno glasali za nekog odbornika onda ima sva prava i mandat mora biti njegovo vlasništvo. Ovako smo došli u jednu nemoguću situaciju . Smatram takodje da je potrebno gradonačelnika birati na neporednim izborima . Ne treba partije da odlučuju o prvom čoveku grada već gradjani“.
Duško Rakić predsednik GO DS-a: „ Najbolji je mešoviti sistem po principu Vojvodine .Mi smo imali tu inicijativu za izmenu izbornog zakona od 2008. godine do 2012. godine , ali naši tadašnji koalicioni partneri SPS to nisu prihvatili očito to njima nije ogovralo. Na ovaj način bili bi zadovoljeni i partija i gradjani bi znali koga konkretno glasaju. Evo sad vidimo oko vlasništva mandata šta se dešava , odbornici su na prodaju. Treba dosta stvari promeniti. Takodje mislim da smo videli već kako izgleda neposredan izbor gradonačelnika pa sad da li je to bio pun pogodak to neka gradjani procene , ali podjednako mislim da gradonačelnika treba birati neposrednim izborom . Treba gradjani da odlučuju o tome, a kandidati da procene svoje kandidature“.

Gradjani tvrde da ne znaju ko su odbornici , ne znaju kome da se obrate i ko njih to konkretno predstavlja u Skupštini. Situacija u Valjevu na žalost trenutno pokazuje da ni odbornici ne znaju kome pripadaju.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.