Izložba “I mi možemo isto”

imageOtvaranje izložbe likovne radionice I mi možemo isto/We can do the same u Ogradnoj galeriji na ogradi Doma Vojske u Valjevu, u petak 23.1.2015. u 18.00 časova.

Projekat I mi možemo isto/We Can Do the Same ima za cilj unapređenje oporavka osoba koje se leče od bolesti zavisnosti, a kroz realizaciju različitih aktivnosti. Jedna od radionica u okviru tromesečnog projekta je bila i slikarska. Dobro je poznato da bavljenje vizuelnom umetnošću ima i svoju terapeutsku funkciju. Likovno izražavanje, budući da je zasnovano na slikama i simbolima, često omogućava neposrednije sagledavanje unutrašnjeg čovekovog sveta, nego verbalno izražavanje.

I u ovom slučaju, cilj radionice je bio da učesnici, kroz spontano kreativno delovanje u polju slike i crteža, prepoznaju i razreše svoje unutrašnje probleme, blokade i konflikte. Sa druge strane kreativnost svakako predstavlja prirodnu potrebu svakog čoveka, bio on toga svestan ili ne, tako da afirmisanje stvaralaštva osoba koje nisu neposredno uključene u zvanične umetničke institucije itekako ima svoju aktuelnost. Raznorodnost današnjih umetničkih struja kao što su Art brut, Outsider art, Lowbrow itd. samo potvrđuje ovu činjenicu. Svakako bi se kao glavna karakteristika ovog vida stvaralaštva mogao izdvojiti neposredan i emotivan izraz oslobođen od normi i obrazaca oficijalne kulture.

Na kraju, može se zaključiti da su učesnici radionice, kroz posvećen rad, stekli nova iskustva i znanja i da će im to svakako pomoći kako u ličnoj borbi sa problemom zavisnosti , tako i u daljem umetničkom razvoju.

Mentor likovne radionice je Željko Vitorović, slikar.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.