Bez pretplate, ali uz Set top box

imageU ovoj godini doći će izvesno do novih poskupljenja I novih izdvajanja iz kućnog budžeta. Jedno je za sada sigurno plaćanja pretplate za RTS neće biti , ali će zato gradjani morati da kupe (STB) odnosno Set top boks.

Jedan od novina koje je uvela Vlada Aleksandra Vučića jeste privremena obustava plaćanja TV pretplate . Tog plaćanja ne bi trebalo da bude u 2015. godini , ali se za 2016 godinu već sada najavljuje uvodjenje takse za te namene. Dakle plaćanja će biti , ali će se ono drugačije zvati. Umesto pretplate u 2016. godini gradjani će plaćati taksu.
Evropa ne gleda blagonaklono na potez srpskih vlasti o ukidanju pretplate s obzirom da se na taj način praktično dozvoljava veći uticaj državnih vlasti na medijski javni servis. Dok Evropa na ovaj način posmatra veći upliv vlasti gradjani Srbije dobro znaju da ni na raniju politiku RTS-a nisu mogli da utiču bez obzira što su pretplatu plaćali .
Sigurno najpoznatiji direktor RTS-a Aleksandar Tijanić svojevremeno je gradjanima objašnjavao činjenicu da izdvajaju novac za pretplatu rečima:”Vi plaćate da niko drugi sem profesije ne bi mogao da uredjuje program RTS-a”.
Ipak veliki broj gradjana nikada nije platio pretplatu dok su ostali to iako mrzovoljno ipak činili. Povremeno su se pojavljivale opomene I utuženja , ali bez većeg efekta. Gradjani su pritom vrlo često zamenjivali teze vezane za pretplatu RTS-u sa plaćanjem kablovskom operateru. Ipak jedno sa drugim nema nikakve povezanosti s obzirom da se nakanada kablovskom operateru plaća za isporuku preko 50 TV kanala dok se pretplata za RTS plaćala za održanje odnosno funkcionisanje samog sistema javnog servisa.
Pored činjenice da Evropa ne odobrava plaćanje iz budžeta za sistem RTS-a ostaje činjenica da budžet takodje pune gradjani Srbije . Dakle izdvajanja za RTS ipak plaćaju gradjani Srbije. Evropa takodje sve češće sugeriše činjenicu da mediji u Srbiji nisu slobodni , a to upravo pokazuju I poslednja istraživanja uradjena pred samu Novu godinu I sprovedena medju poslenicima “sedme sile”. Mediji u Srbiji sve su siromašniji pa su se tako igleda našli na tržištu I tajkuna I političkih partija . Obojenost pojedinih nacionalnih medija uveliko je vidljiva bez obzira što sama država tvrdi drugačije.
Gradjani Srbije za očekivati je da bi trebalo da na osnovu iskustva koje imaju prepoznaju manipulaciju I marketing, ali na žalost to se u većoj meri ne dešava. Analitičari tvrde da kritička misao kod samih gradjana po ovom pitanju najčešće izostaje zbog prevelike zaokupljenosti samih gradjana ličnim problemima odnosno željom za samodržanjem.
Bez obzira kako se plaćanje zvalo pretplata ili taksa to plaćanje po sada šnjim najavama očekuje nas u 2016. godini , a u ovoj tek započetoj zbog prelaska na sistem digitalnog emitovanja brijni gradjani moraće da izdvoje od 30 do 50 evra za kupovinu Set top boks uredjaja (STB). Po zakonu analogni signali ugasiće se već u periodu od marta do juna ove godine pa gradjani bez ove nazovi “kutije” neće moći da primaju signal. Izuzetak su televizori koji su već prilagodjenji ovakvom signalu .
Kako je televizija I dalje u Srbiji najpopularniji medij sigurno je da će gradjani ipak izdvojiti novac za oavakav uredjaj. I pritom jedno je sigurno takav uredjaj omogućiće praćenje televizijskih programa , ali ne I uticaj, bar ne gradjana, na ono što se emituje .
Bolja slika teško da će doneti kritiku I raznovrsnost u mišljenju , neće ni osloboditi pojedine medije , ali I za to ima leka sve dok je daljinski upravljač u rukama samog gradjanina.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.