Advokati počeli sa radom

imageValjevski advokati su počeli sa radom , a pred njima je oko 4500 ročišta koliko u medjuvremenu zbog štrajka nije održano pred valjevskim sudovima. .

Advokati potvrdjuju da su svi njeihovi zahtevi ispunjeni izuzev zahteva za smenu ministra pravde koji kao zahtev postoji još uvek.

Zahvalivši se gradjanima i medijima na podršci i praćenju protesta advokata u protekla četiri meseca valjevski advokat sreten Djordjević informisao je javnost da su advokati počeli sa radom. „ Uspeli smo da dokažemo da smo bili u pravu , naši zahtevi počivali su na pravu i činjenici da je ministartsvo prekršilo Ustav. Delovali smo kao jedno i to će sigurno ostati zabeleženo da je jedna kasta uspela da u celosti izbori svoja prava na osnovu zajedničkog delovanja“, rekao je Djordjević.
Do štrajka nikada nije trebalo da dodje da je poštovan Ustav , a svi protekli meseci bili su dosta prljava igra , smatraju valjevski advokati . Duško Djukanović , advokat i potpredsednik Odbora advokata Valjeva kaže da su advokati uradili pravu stvar za zaštitu Ustavnog poretka i zakona. „Odbor advokata Valjeva odigrao je ključnu ulogu u rešavanju problema. Mislim na činjenicu da smo preduzeli jednu od najkonkretnijih radnji koja je bila usmerena da se javnost informiše i uputi u suštinu problema. Imali smo konkretnu radnju . Sreća je da se protest završio na okupljanjima ispred zgrade Grada , a namera je bila da možda radikalizujemo protest i odemo za Beograd. Advokati su se vratili na radna mesta , a gradjani mogu imati pravnu zaštitu. Tvrdoglavost nekog iz ministartsva pravde dovela je do toga da preko 8000 ljudi bude bez prava na rad , da nam budu uskraćena primanja , a mi smo sve ovo vreme morali da plaćamo poreze i doprinose iako nismo imali prihode“, objašnjava Djukanović.
Na pitanje Vamedie šta se dogodilo sa zahtevom advokata za smenu aktuelnog ministar pravde Djukanović kaže da se od toga praktično još nije odustalo. „ Formalno pravno u pravu ste , taj zahtev nije još uvek ispunjen i naš UO je ostao i dalje pri tom zahtevu. Ja zaista smatram da zbog ovog propusta koji je napravio ministar iz moralnih razloga , ako ništa drugo , treba da podnese ostavku“, odgovorio je Djukanović.
Gradjanima je sada data mogućnost da angažuju advokate za sastavljanje ugovora i sve one nadležnosti koje inače se mogu smatrati kao pravna zaštita . Ipak overa će na kraju pripasti notarima i to u iznosu od 60% . Advokati kako kažu još uvek nisu razgovarali o svojim cenovnicima koji mogu biti fleksibilni .
Za vreme štrajka valjevskih advokata pred Osnovnim sudom u Valjevu odloženo je oko 3700 ročišta , što uslovno znači da je svako 4 ili 5 sudjenje održavano, dok je pred Privrednim sudom zaostatak od oko 700 ročišta.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.