538 prolazaka na crveno za dva meseca

imageZa dva meseca rada sistema video nadzora na raskrsnici Karadjordjeva –Sindjelićeva registrovano je ukupno 835 prepkršaja od čega 538 prolazaka na crveno svetlo.

Gradjani poriču dok im se ne pokaže fotografija, kaže za Vamediu Predrag Radosavljević načelnik Saobraćajne policijske ispostave.

Sistem za automatsku detekciju prekršaja počeo je sa radom 20.11.2014. godine, u Valjevu, na raskrsnici Ul. Karađorđeva-Ul. Sinđelićeva. Ta raskrsnica ulica opremljena je video nadzorom koju pokriva osam (8) kamera koje snimaju prolazak vozila u četiri smera i automatski registruju svaki prolazak na crveno svetlo. Po rečima Predraga Radosavljevića načelnika Saobraćajne policije operater u Policijskoj upravi Valjevo pregleda svaki zabeležen prolazak na crveno svetlo i kvalifikuje učinjen prekršaj.
„Postoje situacije kada vozilo prestrojeno u traci u kojoj je crveno svetlo nastavi kretanje nakon prolaska raskrnice u traci gde je bilo zeleno svetlo, tako da se ti prekršaji kvalifikuju kao prekršaji za koje je predviđena mandatna kazna u fiksnom iznosu.Takođe, registruju se i prekršaji kada se vozilo zaustavi na pešačkom prelazu i ometa prolazak pešaka, i tada je predviđena mandatna kazna u fiksnom iznosu. Bitno je napomenuti da je sistem video nadzora urađen tako da ne postoji mogućnost da se registrovan prolazak na crveno svetlo obriše iz sistema, te nema načina da se izbegne podnošenje prekršajne prijave ili prekršajnog naloga za učinjeni prekršaj. Samim tim greške nastale ljudskim faktorom su isključene”, objašnjava Radosavljević.
Pomenuta raskrsnica jedna je od najopterećenijih u gradu pokazala je i Studija koju je grad Valjevo svojevremeno radio , ali je veliko pitanje da li je iko očekivao tako veliki broj prekršaja kao što je snimanje samo u dva meseca pokazalo. Radosavljević kaže da je zabeleženo 835 prekršaja.. „ Prolazak na crveno svetlo – 538 prekršaja; 173 prekršaja nepropisnog prestrojavanja i zauzimanja položaja na saobraćajnoj traci predviđenoj za prolazak kroz raskrsnicu u smeru u kojem vozač želi da nastavi kretanje.Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima (ZOBS) za prekršaj prolaska vozilom na svetlosni saobraćajni znak – semafor kada je tim znakom zabranjen prolaz – crveno svetlo na semaforu, predviđa novčanu kaznu u iznosu od 15.000 do 30.000 dinara ili kazna zatvora u trajanju od 30 dana, šest (6) kaznenih poena i zaštitnu meru zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje tri (3) meseca“, navodi Radosavljević i dodaje da je zakonom predviđena kazna za prekršaj nepropisnog prestrojavanja i zauzimanja položaja na saobraćajnoj traci predviđenoj za prolazak kroz raskrsnicu u smeru u kojem vozač želi da nastavi kretanje je mandatna kazna u fiksnom iznosu od 5.000 dinara, pri čemu učinilac prekršaja ako prihvati odgovornost i u roku od osam dana od dana prijema prekršajnog naloga plati polovinu izrečene kazne, oslobađa se plaćanja druge polovine izrečene novčane kazne.

Radosavljević kaže i da su građani na snimanje prekršaja u raskrsnici najpre reagovali sa nevericom, dok učiniocima prekršaja nije dostavljena fotodokumentacija kao dokaz o učinjenim prekršajima i dok im nije predočen video-zapis učinjenog prekršaja. Do sada je realizovano oko 70 prekršaja za koje su od strane učinioca prekršaja uplaćene novčane kazne u ukupnom iznosu od oko 170.000 dinara.“Tokom vremena, od početka eksploatacije navedenog sistema video nadzora, broj prekršaja se smanjuje iz nedelje u nedelju, jer se javnost upoznala sa radom sistema i među građanima se pročulo da je veliki broj lica pozivan od strane saobraćajne policije da se izjasne o identitetu vozača koji su određenog dana, u određeno vreme, prošli njihovim vozilom navedenom raskrsnicom i učinili određenu vrstu prekršaja iz ZoBS. U svakom slučaju, građani su postali pažljiviji i obazriviji prilikom prolaska bilo vozilom, bilo pešice kroz navedenu raskrsnicu“, zaključuje Radosavljević koji naglašava da je najbitnije da za vreme rada sistema video nadzora nije bilo saobraćajnih nezgoda u toj raskrsnici, ali praćenjem video zapisa načinjenog u toj raskrsnici primećen je jedan broj prolazaka na crveno svetlo gde su vozači kojima je dozvoljen prolaz kroz raskrsnicu krajnjim naporom izbegli kontakt sa vozilom vozača koji je učinio prekršaj.

S.V.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.