Uvek trošak za Novu godinu

imageHteli ne hteli Nova godina uskoro stiže. Koliko god se neki opirali bilo kakvom trošku povodom praznika , nešto novca će se i potrošiti . Iako su valjevske galerije obezbedile novogodišnje uskrase , daleko opremljeniji Novu godinu dočekuju Kinezi jer se u njihovim radnjama može pronaći i više nego što se traži.

Ako se izbegne ukrašavanje ostaje tradicionalna novogodišnja trpeza , a ona upravo može biti najskuplji deo slavlja .

Dok se jedni raduju dolasku Nove godine i očekuju provod koji se u Valjevu kreće od 1100 dinara pa naviše u zavisnosti da li se računa piće, večera ili samo izlazak uz muziku , drugi su već nervozni jer svaki dolazak Nove godine iziskuje trošak u kućnom budžetu.
Ako se i ostaje kući nepisano pravilo je da se prostor u kom živimo uredi u duhu praznika. Malobrojne galerije u ponudi imaju sve što je potrebno da bi se napravila prava novogodišnja tmosfera , ali su cene daleko više nego u kineskim radnjama . Poredjenja radi dok se u kineskoj radnji kvalitetna jelka može pazariti za 1500 dinara u galeriji za takvu morate izdvojiti i do 3000 hiljade. Cene se razlikuju u zavisnosti od rasporeda grana, gustine i veličine "novogodišnjeg drveta".
Ne treba zaboraviti na činjenicu da 90% novogodišnjeg nakita u svetu biva proizvedeno u Kini pa je možda razmuljivo što u njihovim radnjama možete pronaći raznobojne kugle po ceni od 15, 30, 50 dinara . Ili pak celo pakovanje manjih kugli od 5 komada za jelku za samo 50 din . Svetlucave girlande kod nekog koštaju 150, ali uporni kupci mogu da nađu i 10 za 50 dinara! Potrebno je samo dobro pogledati cene ispod tražene robe . Pa tako ukrasne ledenice mogu da se kupe po ceni od 120 dinara , više crvenih srca košta 130 dinara, a u zavisnosti od veličine figuru Deda Mraza moguće je pazariti od 300 do 1000 dinara u zavisnosti da li su potrebne baterije jer možda svira ili peva .

Nova godina u srpskim kućama ne može se zamisliti bez novogodišnje trpeze . Za najosnovnije , a opet kažu podrazumevajuće potrebno je izdvojiti par hiljada dinara . Pored obaveznih salata medju kojima je ruska salata najtraženija , na stolu te noći neki će poželeti pečenje za šta je samo za kilogram potrebno izdvojiti od 800 do 1000 dinara u zavisnosti od mesare. Pršute , dimljeni specijaliteti, razne kobasice takodje imaju približnu cenu za kilogram. Ako se tome doda I po nešto od pića I obavezan slatkiš , računica kaže da bez 50 eura ne treba započinjati takvu vrstu nabavke.
Računice čak pokazuju da ako se izuzme novogodišnja toaleta izlazak u neku od valjevskih kafana mogao bi da košta I manje nego doček Nove godine kod kuće pogotovo ako se za stolom nadju I prijatelji , a ne samo porodica .

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.