Ko duže čeka dobije bolju kuću

imageSajt N1 info preneo je izjavu direktora Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marka Blagojevića koji je rekao da će oni koji duže budu čekali na kuće dobiti bolje kuće.

Blagojević je rekao da će te kuće koje se duže čekaju biti daleko komformije I imati I grejanje . U valjevskom kraju 4 kuće već su završene u samom gradu dok se preostale trenutno grade .
Po rečima direktora Knacelarije za obnovu oko 85 % porodica koje su u poplavama ostale bez kuća biće useljene u narednim danima dok će jedan odredjeni broj morati da sačeka 2015. godinu. Koliko je dug period od maja do Nove godine najbolje znaju oni koji su zbog poplave morali da napuste svoje domove . Euforija pružanja pomoći trajala je očekivano jedno vreme , a zatim su se gradjani okrenuli svojim problemima . U privremenim smeštajima ostali su oni kojima je poplava odnela sve. Država je kažu u najbržem mogućem roku započela proceduru izgradnje kuća , ali je I ovoga puta birokratija bila na prvom mestu . Ispoštovati svu potrebnu papirologiju značilo je prolongiranje gradnje pa smo tako došli do novembra kada je zapravo krenula ozbiljnija gradnja . Poneko se još usudio da objasni da nije bilo lako pronaći donatore jer mi kao država nismo imali sredstva za izgradnju . Ipak sva ta objašnjenja bila su slaba uteha onima koji su već dugo u neizvesnosti da li će I kada dobiti krov nad glavom .
Transparentno najavljivana jesen kao vreme kada će kuće biti završene polako se pretvorila u zimu , a najbolju ilustraciju kako izgleda dočekati zimu u nadi da će baš upravo ovih dana sve biti završeno dao je jedan Rebeljac rekavši : “ Imamo mi sreće što nas je onaj odozgo pogledao pa nema snega , inače baš bi se sad zidalo kad ovde zaveje , kako da ne . Zimi mi ne možemo ni peške ovuda do kuća , a kamoli da nešto prevučemo”.
Ipak Marko Blagojević stvari očito posmatra drugačije I za one koji se neće useliti ni do Nove godine kaže da će njihove kuće biti bolje što namah odmah navodi na pitanje da li to znači da su ove loše? "One porodice koje će čekati duže nego ostale, čekaće daleko bolje kuće, solidnije, zidane, kuće koje će biti veoma komforne i imaće, između ostalog, i grejanje. Svima onima koji su investirali jako puno strpljenja, to strpljenje će im se isplatiti", naveo je on, a prenosi N1info. Blagojević se ne zaustavlja samo na tome već dodaje da će kuće biti opremljene belom tehnikom i nameštajem.
Ako se zna koliko je bilo potrebno proceduralno ispoštovati pravilnik države o obnovi svi su izgledi da je možda nešto u medjuvremenu promenjeno ako su već pridodati grejanje I bela tehnika .
U valjevskom kraju još niko nije useljen, ali će možda uskoro , možda do Nove godine, možda na proleće , a možda neko I sačeka grejanje I televizor.
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.