Studiranje na daljinu i na VIPOS-u

imageVisoka poslovna škola strukovnih studija ponovo je dobila akreditaciju studijskog programa specijalističkih strukovnih studija. Istovremeno ova škola upisaće i 80 studenata u okviru akreditovanog studiranja na daljinu. Novi studijski program omogućiće svima onima koji žele da studiraju , a sprečeni su da svakodnevno prisustvuju fizički predavanjima , studiraju u uslovima koji njima odgovaraju .

Vesna Marković direktorka VIPOS-a kaže da je u godini kada VIPOS- proslavlja svoj jubilej ova škola ponovo akreditovana za specijalističke sturkovne studije koje traju godinu dana , a trenutno je 30 studenata pokazalo interesovanje za ove studije . „ Studijski program ima četiri modula : upravljanje finansijama , marketing i odnosi sa javnošću , porezi i carine i poslovna informatika. Druga stvar koja je nama važna je akreditacija studija na daljinu . Razlozi su u tome što veliki broj potencijalnih studenata živi van Valjeva , naši studenti su takodje inicirali ovaj program jer postoje studenti koji rade pa obaveze nije lako uskladiti. To je bilo opredeljujuće, da se i tim kategorijama studenata izadje u susret. Imamo mogućnost da upišemo 80 studenata na dva studijska programa , osnovnih studija i to poslovna informatika i poslovna ekonomija “, kaže Markovićeva .
Poslednjim izmenama zakona omogućeno je organizovanje master strukovnih studija na visokim školama u Srbiji pa su studenti VIPOS-a dobli mogućnost da kao njihove kolege na akademskim studijama mogu da taj jedan ciklus obrazovanja završe i dobiju diplomu drugog stepena visokog obrazovanja . Same studije svrstane su uz akademski master. „ To znači da nakon završetka osnovnih studija koje traju tri godine studenti mogu nastaviti još dve godine na tom programu . Još uvek nismo sigurni koji program ćemo akreditovati , ali važno je da studenti znaju da taj master traje dve godine kao što traje i na akademskim studijama“, objašnjava Marković. Ovim izmenama zakona zakon je predvideo horizontalnu prohodnost za nastavak studija nakon VIPOS-a. Podsećajući da je ovo godina jubileja za Visoku poslovnu školu strukovnih studija Markovićeva je rekla da VIPOS trenutno ima oko 1000 aktivnih studenata na sve tri godine studija.
Novinare je danas najviše zanimao sistem studiranja na daljinu o čemu je posebno govorila Valentina Pavlović pomoćnica direktora objašnjavajući da novi program zahteva daleko veću uključenost samih profesora. „Uložili smo dosta u taj projekat i već od 2007. godine radimo na tome. Akreditovali smo programe i to će funkcionisati na osnovu sistema za daljinsko obrazovanje koji postoji u školi i na njemu se nalaze sva predavanja i sva nastava za sve tri godine pa je studentima sve to dostupno 24 sata. U pitanju je novina na ovim prostorima . Videćemo kakav će biti odziv , ali mi već od 2007 godine sve postavljamo na naš sajt. Zanimljivo je da je na samom startu mali broj studenata reagovao na tu E nastavu možda jer vole da dolaze u školu . medjutim kako je vreme prolazilo tako je broj studenata zainteresovanih za taj sistem sve više rastao. Taj sistem vam omogućava da recimo u udobnosti svoje sobe pratite nastavu, radite vežbe , a potom taj sistem pruža i mogućnost da se studenti sami testiraju da li su nešto dobro naučili. Važno je da kažemo da se kolokvijumi i ispiti moraju ipak lično polagati ovde u školi“, objasnila je Pavlovićeva.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.