Česti autogolovi u raspodeli novca za sport

imageGrad Valjevo za finansiranje sporta u narednoj godini opredeliće 46 miliona dinara što je praktično ovogodišnji iznos. U 2014 godini najviše novca dobio je KK Metalac pa potom slede fudbalski klubovi Budućnost, Krušik, Radnički. Razvoj školskog sporta grad je finansirao sa samo 1,2 miliona dinara

Grad Valjevo doneo je svojevremeno pravilnik o dodeli sredstava odnosno odredjene kriterijume koje podnosilac zahteva za sredstva iz budžeta po ovom osnovu mora da ispuni . Radomi Simić sekretar SS Valjeva kaže da svi klubovi u gradu najpre njima dostavljaju svoje programe i izveštaje o utrošenim sredstvima za prethodnu godinu , a potom se po predlogu i nakon njihove provere spisak prosledjuje odeljenju za društvene delatnosti. Za konkretnu dodelu sredstava grad angažuje komisiju koja po pravilniku rasporedjuje sredstva.
Usvojeni kriterijumi za dodelu sredstava su :kategorija sporta, rang u kome se takmiči podnosilac programa, tradicija podnosioca programa, obim angažovanja sportista u svim kategorijama uzrasta, ostvaren sportski rezultat u prethodnoj godini , usaglašenost programa sa raspoloživim sredstvima. „Sredstva iz budžeta bila su raspodeljena u ovoj godini na 35 klubova preko gradskog fudbalskog Saveza u iznosu od 3,5 miliona i tu je oko 35 klubova bilo finansirano , na tom spisku su i seoski fudbalski klubovi. Zatim 28 klubova koji nisu samo fudbalski već su i drugi sportovi prisutni finansirano je sa preko 40 miliona dinara. Najviše sredstava opredeljeno je KKMetalac 12,5 miliona , za razvoj školskog sporta dato je oko 1,2 miliona i za samo funkcionisanje SS izdvojena je manja suma novca“, kaže Radomir Simić.
Medju pomenutih 28 klubova nalaze se i tri fudbalska kluba Budućnost , Krušik i Radnički. Za funkcionisanje kluba pre ujedinjenja sa Krušikom , Budućnost je dobila 5 miliona dinara pa je jasno da je ovde presudna bila tačka kriterijuma koja se odnosi na tradiciju , a ne na ostvarene rezultate , obuhvat kategorija i obim angažovanja sportista.
Sada Budućnost više ne postoji izuzev u imenu novoformiranog kluba „Budućnost Krušik 2014“. Kako Vamedia saznaje status Budućnosti je praktično zamrznut , a sve finansijske transakcije se obavljaju preko računa Krušika. „ Mi ćemo za 2015 godinu konkurisati za sredstva u budžetu grada , ali kao ovaj jedan klub, trenutno se takmičimo u Srpskoj ligi Zapad i drugi smo , a posebno smo ponosni na naše mladje kategorije koji već beleže uspehe“, kaže potpredsednik kluba Milan Gajić.
Budućnost je u ovu priču ušla sa velikim dugovima i nepostojećim rezultatima , a da je praktično svih ovih godina unazad bila finansirana od strane grada. Sada je pravo pitanje za one koji su godinama rasporedjivali novac , šta je finansirano i kakav je rezultat tog finansiranja ? Da li je to grad godinama primao autogolove?
Novi novac čeka klubove u Valjevu , programi za 2015. godinu se pripremaju , a koliko će novca ko dobiti na osnovu iskustva iz prethodnih godina možda nije samo stvar pravilnika. „ Mi kao grad u ovoj godini moramo po slovu zakona da donesemo program razvoja sporta u Valjevu. U tom programu moraju se jasno definisati ciljevi koji se žele postići i tu bismo mogli dobiti odgovore na svako sporno pitanje“, tvrdi sekretar SS Valjeva Radomir Simić.
Javna je tajna da mnogi sportski klubovi u Valjevu u tom novom programu priželjkuju samo jednu klauzulu – Nema mešanja politike !

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.