Šta je sa viškom zaposlenih u obdaništu?

imageU ovom trenutku teško je proceniti koliko zaposlenih ima u obdaništu jer je načelnica Jelica Stojanović za govornicom tvrdila da nije dala izjavu medijima pa potom da je u izjavi mislila na zaposlene na neodredjeno, ali i da prilikom davanja izjave nije znala koji broj zaposlenih će odrediti Vlada za Valjevo.

“ Vlada je 8. decembra objavila odluku o maksimalnom broju zaposlenih u lokalnim samoupravama i po toj odluci grad ima pravo na 1287 radnika i taj broj pokazuje da grad ima 26 radnika manje nego što je to Vlada predvidela što pokazuje da se grad racionalno i odgovorno ponašao. Ovo je maksimalni broj donet po odluci za 2015. godinu , a za 2016. godinu biće doneta nova odluka o racionalizaciji“, rekao je Milorad Ilić pomoćnik gradonačelnika obrazlažući odluku o maksimalnom broju zaposlenih koji je Skupština usvojila. Po njegovim rečima grad neće imati obavezu da do 30. juna smanjuje broj zaposlenih stim da ostaje pravo na zaposlene na odredjeno vreme u visini od 10% kako je3 to zakon i ranije predvidjao.Željko Djukić odbornik DS-a za govornicom je odbornicima skrenuo pažnju na povećanje broja zaposlenih u obdaništu . Za govornicom je Djukić praktično pročitao izjavu načelnice Stojanović koju je ona dala upravo Vamediji. Za govornicom je načelnica pokušavala da ublaži situaciju sa zaposlenima u obdaništu rekavši da ona u trenutku davanja izjave nije znala koliko će maksimalno zaposlenih odrediti Vlada te i da je ona govorila samo o zaposleniima na neodredjeno vreme.Vamedia poseduje fono snimak razgovora sa načelnicom Stojanović u kome se jasno čuje da će grad formirati komisiju kako bi ispitao povećanje zaposlenih sobzirom da obdanište nije uputillo nijedan zahtev za povećanje broja zaposlenih ministarstvu.
Iz kog razloga je načelnica Stojanović za govornicom ustvrdila to što je rekla, Vamediji nije poznato , ali je više nego jasno i poznato šta je izjavila u pomenutom intervjuu koji je Vamedia objavila 26. novembra tekuće godine .“„ Jasno se sada vidi da je došlo do razlike u broju zaposlenih koji se finansiraju iz sopstvenih prihoda negde oko 33 do ukupno negde 44 zaposlena više i 3 više iz budžeta koji se finansiraju. Obdanište od stupanja na snagu zakona o zabrani zapošljavanja nije dobilo saglasnost za zapošljavanje nijednog radnika na neodredjeno vreme. Mi iz spiska ne vidimo koliko je na odredjeno koliko na neodredjeno, ali činjenica je da imaju više zaposlenih od dozvoljenih po Zakonu , a to je deset posto, toliko Zakon dozvoljava“, rekla je tada Stojanović.
Načelnica Jelica Stojanović za govornicom je tvrdila da izjavu listu Blic kojii je naknadno preneo izjavu Stojanovićeve , nije dala.
U ovom trenutku nakon njenog izlaganja nepoznato je kako je regulisan taj broj viška zaposlenih i da li su oni možda u medjuvremenu ostali bez zaposlenja? Koliko sada obdanište ima zaposlenih načelnica nije obelodanila.
Sve i da postoji ukupan manjak zaposlenih u odnosu na dozvoljeni broj po odluci Vlade taj broj se odnosi na sve zaposlene u javnom sektoru, a on ne podrazumeva kršenje zakona koje se jasno dešava onog trenutka kada se mimo odluke Vlade o zabrani zapošljavanja , a bez posebne dozvole ministarstva finansija zaposle neka lica. To što postoji manjak ne znači da obdanište može zaposliti bez dozvole koliko hoće ljudi sve dok se uklapa u dozvoljni broj za grad Valjevo.
danas se mogo čuti da je komisija formirana i ustanovila da verovatno nema viškova pa se postavlja pitanje da li je onda načelnica prilikom davanja izjave koristila podatke koji nisu tačni? Cifre koje je tada dostavilo obdanište prosledjene su ministarstvu zbog dodele jednokratne pomoći u visini od 7 000 dinara.
Da li je grad sada izvestio ministarstvo da je došlo do promene u broju zaposlenih , ako je došlo do promene, takodje nije poznato.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.