Usvojen budžet za 2016. godinu

imageZa budžet za 2016 godinu gradonačelnik Stanko Terzić rekao da je budžet kontinuiteta dok odbornici opozicije tvrde da je budžet sve, osim razvojni.

Odbornik DS-a Željko Djukić podneo je dva amandmana na budžet za 2016 i to na izgradnju Gerontološkog centra tražeći veću intervencju grada po pitanju sredstava kako bi se radovi na ovom objektu nastavili. Drugi amnadman odnosio se na mere zapošljavanja rekavši za govornicom da grad nije zaposlio 90 ljudi kako se govori već samo 20 iznevši podatak da u Valjevu ima 8800 nezaposlenih , a da je grad izdvojio 1740 dinara po osobi za zapošljavanje što je više nego bezobrazno.
Odbornik Pobede Ljubomir Bradić kritikovao je pojedine pozicije budžeta rekavši da se na pojedinim mestima ne vidi koliko je opredeljeno sredstava i kome.“Na nekoliko mesta dajete zbirno kome ide novac , ali se ne vidi kome koliko novca ide. Pogledajte stavku sporta opredelili ste 45 miliona , a ovo što ste naveli kada oduzmete od ovih 45 miliona jasno je da ostaje preko 40 miliona ovde. Ja ne znam kako ste vi to računali i ko koliko dobija.Možda je ovo greška, ali vi imate mnogo grešaka , loše je sabirano i evo na jednom mestu ne može da se nadje gde je 57 ooo dinara“, rekao je Bradić ukazujući na loše računanje i nejasne pozicije u budžetu.
Za budžet za narednu godinu odbornica SNS-a Zorica Joić rekla j da se iste stvari ponavljaju iz godine u godinu što znači da nma ničeg novog što će promeniti životnu klimu u Valjevu.“ Ovaj budžet je potpuno nerazvojni i godinama se rade iste stvari i vladajuća većina ne može da ih dovede do kraja . nijedna inovacija, nijedna privredna investicija, nijedan obezbedjeni investitor. Gradonačelnik je previše uplašen i gleda samo koliko će se prihodovati . dajte da se otrgnemo iz takve letargije. Mi moramo raditi i konkurisati za sredstva moramo se pokrenuti . Morate gradonačelniče hrabrije zakoračiti u investicije. Ovako je sve isto i napretka nema, a pare stoje“, rekla je Jocićeva.
Odbornici opozicije su uglavnom navodili da se radi o predizbornom budžetu te i da se u njemu ne vidi strategija i ne vidi ideja o razvoju grada.“Ovde na poziciji sporta evo 45 miliona a ne navodi se kome koliko ide i tako na mnogo mesta. Mi ne znamo kao se dele sredstva. Sve je upakovano u ukupnom zbiru , ali za šta mi treba da glasamo“, pitala je odbornica DS-a Milka Erić vasiljević.
Ozbiljna zamerka opozicije bila je da budžet za 2016. godinu ne donosi nova radna mesta da je vreme potrošeno na neke planove koji nisu realizovani. “ Vi ne možete da izgurate projekte jer nemate dobre saradnike gradonačelniče , ali ono što rade saradnici nije ništa. Vi navodite opet školu Brdjanima i 45 miliona za to. Kada će tome biti kraj?Gubici u vodovodnoj mreži prevazilaze sve svetske standarde i nigde ne planirate sredstva za to. Zatvoreni bazen nikako da to završite. Nama bazen treba , ali dajte završite ga već jednom.Subvencije za poljoprivredu su smešno niske . Vi ulažete u preduzeće Agrorazvoj a ne ulažete u subvenciju „, rekao je odbornik Milan Marković SNS.

Odbornici opozicije podjednako su diskutovali o mogućnosti da lokalnoj samoupravi novim predlogom zakona bude oduzeto još 30% sredstava iznoseći stav da se Valjevo mora usprotiviti tome značajno agilnije.

Odbornik DS-a Slobodan Pavlović izneo je niz predloga o preusmeravanju sredstava medju kojima i predlog da se Vodovodu za daljinsko upravljanje sistemom da više sredstava od 4 miliona koliko je predvidjeno. “ Dajte više i da zaokružimo tu celinu. Ovako svake godine dodajemo mala sredstva i tu poomaka nema , a taj sistem je od vitalne važnosti za funkcionisanje preduzeća. Dajte da dobijemo jednu celinu i krenemo dalje“, rekao je Pavlović.

U najvećoj meri odbornici su zamerali mala sredstva opredeljena za poljoprivredu i zapošljavanje.

Načelnica gradske uprave Jelica Stojanović dodatno je pojasnila odbornicima koje su obaveze grada već unapred regulisane odredjnim zakonskim aktima ili preporukama ministarstava i Vlade.Istovremeno Stojanovićeva je pokušala da navede pozicije i iznose kako bi odbornicima pojasnila stavke koje su naveli kao nejasne.

Gradonačelnik Stanko Terzić za govornicom je rekao da treba biti finansijski mag kako bi se napravio budžet koji bi svima odovarao. „Ispoštovali smo sve zahteve ministarstva finansija i preporuke Vlade , ispoštovali smo sve što smo dobili od države. Ovde ste rekli da budžet nije razvojni , ali to nije tačno jer 36% budžeta ide za razvoj. Ovo je budžet kontinuiteta i imamo 7 godina dobre rezutate i ne treba eksperimentisati sada i menjati nešto što daje rezultate. Ja sam samo oprezan. Nema tog interesa sem zakona kojim sam se rukovodio. Neću po stare dane da budem odgovoran za nešto ako nije po zakonu. Uvek sam za svaki predlog pitao da li je po zakonu. Time sam se rukovodio. Da li znate da naša Fondacija za talentovanu decu nije po zakonu? E ja sam spreman i da snosim odgovornost za našu decu i da izdvajamo svake godine za njihove stipendije. Nije po zakonu što dajemo deci stipendije , ali ja mislim da su nam deca budućnost. Stavili ste primedbu da je ovo jedan od najlošijih budžeta do sada , a ja opet mislim da je jedan od najboljih koji smo napravili do sada“, rekao je gradonačelnik Terzić zamolivši odbornike da podrže budžet. „Doći će možda neki drugi i biće možda neke nove koalicije , ali imaže dobar budžet koji se može lako korigovati u skladu sa tim šta bude prioritet i ciljevi nove vladajuće većine“, reko je Terzić.

Skupština nije prihvatila nijedan od podnetih amadmana odbornika Žejlka Djukića i nakon rasprave duge više od dva sata usvojila budžet za 2016. godinu u visini od 2,8 milijardi dinara. Za budžet je glasalo 35 odbornika, a glasova protiv nije bilo. Ipak za ovaj budžet nisu glasali samo odbornici Demokratske stranke.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.