Od viška glava ne boli?

imageSkupština je danas razmatrala izvršenje budžeta za prvih devet meseci 2015. godine koji je obrazložila načelnica gradske uprave Jelica Stojanović rekavši da je realizacija budžeta za prvih devet meseci ove godine iznosila 63%.opozicija kritikovala veliko prenošenje sredstava u narednu godinu. Gradonačelnik rekao da od viška glava ne boli.

Odbornica Zorica Jocić SNS stavila je primedbu da su u materijalu veličina fonta i tabela toliko sitni da je nemoguće razumeti šta tu uopšte piše.Jocićeva je postavila pitanje zašto su tako niski prihodi ako su ralizovani u iznosu od 63% dok je veoma nizak i nivo realizacije od 58%?Jocićeva je stavila primedbu i na nejasnoću oko navedenih Usluga po ugovoru. „Molim vas da navedete koje su to Usluge i koji ugovori jer to ima realizaciju preko 70%. Navodite da je izvršenje kod tačke gradonačelnik preko 60% i pišete da je to malo. Pa nije to malo jer kad je u pitanju primarna zaštita to je 30% , a recimo turizam samo 4%. Zašto je sve ovako neravnomerno? Najbolje je ono što se tiče uprave dok sve ostalo ima slabiju realizaciju“, upitala je Jocićeva. Zorica Jocić za govornicom je kritikovala i upravljanje budžetskom rezervom tvrdeći da je sve rezulltat lošeg planiranja te da su mnoge stavke mogle biti predvidjene kako se ne bi dodatno izdvajala sredstva iz tekuće budžtske rezerve. odbornik DS-a Slobodan Pavlović danas je podsetio na stanje računa grada u septembru mesecu koje okazuje više od 300 miliona na računu. „Pedest miliona je dovoljno za tekuću likavidnost, ali Vi imate više od 300 miliona nerealizovanih sredstava. Za trista miliona to su kilometri puteva, to su ozbiljni podsticaji zapošljavanju. Ali ne nema ničega samo novac koji stoji na računu. Realizacija je onda razumljivo niska.Prenosimo mnogo novca jer nije iskorišćen u ovoj godini“, rekao je Pavlović i naveo primer ekološkkog fonda u kom se sredstva iz godine u godinu prenose i samo uvećavaju.
Odbornik SNS-a Milan Marković za govornicom je konstatovao da činjenica da grad prenosi više od 270 miliona u sledeću godinu jeste odraz nesposobnosti ove vlasti. “ Za ovaj novac smo mogli da zaposlimo 1000 ljudi. Gradonačelniče ovo su ogromne pare i ovo je dokaz da ste pošteni , ali sumnjam u Vašu sposobnost i vaših saradnika primera radi vašeg zamenika koji se stalno zaklanja iza nekih projekata , a realizacije nemaVi nemate lanove i projekte koje znate da realizujete. kao što je planiranje budžeta odraz vladavine i izvršenje budžeta je takodje odraz sposobnosti vladajuće partije. Ovo je loše i doći će dan kada ćemo pričati i o preostala tri meseca ove godine. Nemojte se hvaliti parama u budžetu, to je logično ako ne znate gde da ga utrošite. Vama su gradjani dali novac kroz namete, poreze da bi vi njima kazali dobro sad mi to vama vraćamo kroz razvoj . To je suština , ali vi to niste uradili“, rekao je Marković.
Odbornik Ljubomir Bradić danas je rekao da je dobro što ima novca i što grad nije zadužen , a medju stavkama koje je kritikovao našli su se JP Kolubara i Toplana.

Gradonačelnik Stanko Terzić odbornicima je rekao da je grad Valjevo primer za stabilne finansije. Te i da će oni koji dodju posle njega imati veliku obavezu da to što je uradjeno sačuvaju. “ Dobro je da imamo pare na računu.Od viška glava ne boli.Ovde nije uključeno mnogo toga što je uradjeno u poslednja tri meseca. rebalans je usvojen 28 sptembra i nije mogao početi odmah da se troši“, rekao je Terzić. Gradonačelnik je danas odgovarao i na izrečene primedbe rekavši da će na kraju godine kada se podvuče crta biti pokazano da je realizacija budžeta mngo veća. Ipak Terzić nije odbornicima objasnio zašto sredstva grada nisu trošena onako kako se očekivalo i kako je Skupština usvajala programe. Jedino što je posve jasno jeste da je Terzić po osnovu svog stava da treba štedet ibio zapravo faktor koji je sprečavao realizaciju.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.