VPO postavlja spomen tablu Mišiću i Freglu

Valjevski pokret otpora danas organizuje postavljanje spomen table majorima Aleksandru Mišiću i Ivanu Freglu iza zgrade Privrednog suda . Kako VPO navodi u pozivu za ovaj dogadjaj ovo je samo prvi u nizu u okviru njihove aktivnosti „Gradska vlada u senci“.

Kako se navodi u pozivu,  VPO se zalaže da se u našem gradu konačno prekine sa praksom selektivnog sećanja na žrtve terora. „Podsećamo vas da je od izrade primerenog spomen-obeležja Valjevcima stradalim u revolucionarnom teroru posle septembra 1944. godine aktuelna vlast napravila veliku farsu, ne samo blokirajući već i degradirajući sve ideje i inicijative. Dok građanima direktno ne ukažemo na sve što je tim povodom rađeno i nije rađeno, na štetu pijeteta prema žrtvama, građanska dužnost nam nalaže da na adekvatan način, onako kako je to u našoj trenutnoj moći, učinimo konkretne korake ka sećanju na dve prethodne, ranije ciljano skrivane i zanemarivane žrtve“, navodi VPO .

Spomen tablu će svečano otkriti arhitekta i heraldičar Dragomir Acović, član Krunskog veća i bivši predsednik Krunskog saveta.

Na mestu gde će memorijalno obeležje biti postavljeno nalazio se stari valjevski zatvor u kom su majori Mišić i Fregl proveli svoje poslednje dane, po zarobljavanju od strane Nemaca u akciji usmerenoj ka Ravnoj gori, protiv pokreta pukovnika Dragoljuba Mihailovića. Verovatno je da su tu, u dvorištu zatvora bili streljani 18. decembra 1941. godine, da bi potom bili sahranjeni, bez obeležja, na nepoznatoj lokaciji.

„Postavljanjem, ploče sećanja Valjevski pokret otpora prekida višedecenijsko ćutanje o ovom događaju i obeležava okvirno mesto na kome u doglednoj budućnosti mora da se nađe znatno monumentalnije obeležje. Sa ovom aktivnošću Valjevski pokret otpora, kao „gradska vlada u senci“, započinje sa nizom sličnih aktivnosti, u nameri da ukaže na put kojim naš grad treba da ide u svom daljem slobodnom razvoju, gradeći budućnost uz poštovanje prošlosti“, navodi se u pozivu.

4 comments on “VPO postavlja spomen tablu Mišiću i Freglu

  1. Dragan

    hoce opozicija da prisvoji cetnike iako su cetnici uz vlast i ovi iz poks i iz monarhistickog kluba i dr nestorovic ljubinko i ovi iz ruske evropske zelene stranke

    Reply
  2. Слободан

    Убити човека без обележја, може само зна се ко. А још да данац+с црпи снагу од таквих нељуди.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.