Maglešovci sređivali, ali i uživali

Nastavilo je Planinarsko – smučarsko društvo „Magleš“ u nedelji za nama da uživa u prirodi, a njihovi članovi su učestvovali na više različitih akcija.

Redovne aktivnosti su startovale praktično i pre vikenda, u ponedeljak i četvrtak, 3. odnosno 6. juna. Planina je bila zamenjena učionicama Osnovne škole „Nada Purić“, ali je u prvom planu i dalje bila priča o planinarenju. Ulogu predavača imali su Ranka Lujić i Dragan Pantelić, koji su u inspirativnom tonu održali tribine učenicima drugog i četvrtog razreda.

– Bilo je veoma aktivno na prezentaciji. Učenici četvrtog razreda su najpre slušali, a potom postavljali pitanja. Razmenjivali su sa predavačem svoja iskustva, znanja i objašnjavali prirodne pojave i načine zaštite od vremenskih neprilika, kao što su grad i grom – bile su, između ostalog, impresije predstavnika Osnovne škole „Nada Purić“.

Osim edukativnog karaktera, jedno od najstarijih društava u Srbiji provelo je kompletan vikend u prirodi. Neumorni članovi, poput Momčila Lučića i Gorana Goloskokovića, izdvojili su vreme i ponovo sređivali Dom na Novakovači. Prema poslednjem raportu, trava je pokošena, lipa orezena, raskrčena je i nova staza, pa se uskoro očekuje i prezentacija iste.

Druga grupa planinara bila je, takođe, na Jablaniku, ali u kratkoj šetnji i prijatnom druženju u sve popularnijem kampu P. R. C. „Joks“. Kraj vikenda nije značio i povratak u urbaniju sredinu. Imajući u vidu bogatu ponudu, kao i različite afinitete članova PSD „Magleša“, organizovana je akcija na Ostrovici i Rudniku, uz neozaobilaznu mogućnost da se oseti čar ferate i penjanja sa opremom. U sklopu zanimljive avanture posećeni su i arheološki lokaliteti – praistorijski rudnik Prljuša i ostaci srednjovekovne crkve i groblja u Dićima. Nedelju je obeležila i perfektna organizacija 10. „Vizićkih susreta planinara“. Domaćin je bilo PD „Ravničar“ iz Baćke Palanke, a „Magleš“ je i ovde imao predstavnike – tri na stazi od 21 i četiri učesnika na turi od 15 kilometara.

PSD Magleš

 

1 comment on “Maglešovci sređivali, ali i uživali

  1. Milan

    zna li da li je posle kosenja,bilo kakvog gulasa iz kazana,i Ako nije,zasto nije? pitam za druga,krce mu creva

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.