Građani najzadovoljniji mestima za kupovinu, a nezadovoljni parkinzima i urbanizom

U prethodne četiri godine porastao je procenat građana zadovoljnih uslugama koje pružaju lokalne samouprave i sada polovina anketiranih smatra da lokalne vlasti u Srbiji vode računa o građanima i pružaju usluge koje su adekvatne njihovim potrebama.

Ovo je jedan od nalaza istraživanja javnog mnjenja „Zadovoljstvo građana kvalitetom života u lokalnoj zajednici i uslugama lokalnih samouprava” koje je u okviru programa “PRO – Lokalno upravljanje za ljude i prirodu” uz podršku Vlade Švajcarske, sproveo CeSID na reprezentativnom uzorku od 11.461 punoletnih građana u 50 gradova i opština širom Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, u poređenju sa prethodnim ciklusima istraživanja, beleži se rast zadovoljstva građana kvalitetom života u lokalnim zajednicama. Naime, 2019. godine, 25 posto građana ocenilo je kvalitet života kao dobar, dok je ove godine taj procenat porastao na 33 posto. Procenat građana koji smatraju da žive osrednje ostao je gotovo isti, dok je procenat onih koji ocenjuju kvalitet života kao podnošljiv blago opao za dva posto.

“Građani su najzadovoljniji dostupnošću mesta za kupovinu (69 posto), stanjem na pijacama, kvalitetom obrazovnih institucija, dostupnošću sportskih i rekreativnih objekata i bezbednošću. Međutim, 45 posto ispitanih građana je izrazilo nezadovoljstvo prema dostupnošću parking mesta, nešto manje prema stanju u urbanizmu, jednakošću u ostvarivanju prava i omladinskoj politici”, navodi se u rezultatima.

Prema rezultatima istraživanja, čak 73 posto građana smatra da bi trebalo da budu više uključeni u donošenje odluka koje se tiču njihovog života u ulici ili kraju gde žive, a više od polovine anketiranih bi želelo da bude bolje informisano o događanjima u opštini ili gradu kao i o trošenju javnih sredstava.  U odnosu na prethodno istraživanje, nalazi su nešto lošiji  u oceni efikasnosti rada lokalne samouprave, jer svaki peti ispitanik smatra da je potrebno više vremena za obavljanje administrativnih poslova.

Poverenje u rad lokalnih institucija ostaje nisko. Sa druge strane, svaki drugi ispitanik smatra da lokalna samouprava ima stručno i profesionalno osoblje, a ocena ljubaznosti javnih službenika je takođe porasla.

Glavni izvori informisanja o radu lokalne samouprave su lokalne televizijske stanice sa 41 posto građana i internet portali sa 38 posto, dok većina građana smatra da su dovoljno informisani o radu lokalnih vlasti.

6 comments on “Građani najzadovoljniji mestima za kupovinu, a nezadovoljni parkinzima i urbanizom

 1. Dragan

  lepo. drago mi je sto su valjevci zadovoljni stanjem na pijacu i dostupnoscu prodavnica i sportskih terena kao i kvalitetom obrazovanja. nikad bolje nije bilo

  Reply
  1. Cale

   Pa i nikad nije bilo bolje. Za nas starije građane sve je kako treba. Ustanem, doručkujem sa komšinicom, pokupio kupaće sa terase, sednemo u autobus i besplatno do Petnice, besplatno korišćenje bazena, topla voda, baš fino, odmorimo se obe od gradske vreve i toplote. Jedan od kafedžiju nam besplatno napravi pljeskavicu, besplatno i jedno piće. Baš fino. Predveče vraćanje u stan, sređivanje, šetnja, sladoled. Pa kuće više i bolje. Ko čita, besplatno korišćenje biblioteke. Milina.

   Reply
   1. Bolestnebira

    cale, nadam se da ce vam i besplatno lekove deliti jer su vam ocigledno potrebni posto vam je sve potaman na ovoj teritoriji zvanoj Srbija. Izgleda da vam terapija vise ne deluje, da biste trebali da se resetujete u realnost

    Reply
   2. sin anarhije

    Sve napravljeno samo da VAMA penzionerima bude dobro jer ste vi njegovo biracko telo, zato sve ostalo stoji u mestu , tih 69 odsto koje ide u radnje , tamo ostavi 95 odsto svog primanja, jer NISTA NIJE BESPLATNO …

    Reply
 2. Cale

  Hvala Vam na lepim rečima i željama, a i dokazali ste Vašim pisanjem da, u Vašem slučaju, Bolest zaista ne bira. Očito da imate iskustva sa besplatnim lekovima, pa neka Vam tako i ostane u budućnosti.

  Reply
 3. sin anarhije

  Covek je svojim pisanjem pokazao da je apsolutno u pravu, sto se citavoj vasoj zatucanoj generaciji ne moze objasniti ni recju , ni slikom …

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.