U Mionici na Lazarevu subotu najavljena obnova Hrama Vaznesenja Gospodnjeg

U Mionici je obeležen dečiji praznik Lazareva subota – Vrbica kojom je započela i akcija prikupljanja sredstava za obnovu Hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Mionici koji je sagrađen 1856. godine.

Na početku programa, a po završetku Večernjeg Bogosluženja, prisutnima se obratio Arhijerejski namesnik kolubarskog protojereja stavrofora Saša Timotić.

– Na predlog gospodina predsednika Bobana Jankovića i na njegovu inicijativu, u dogovoru sa crkvenom opštinom Mionica i blagoslovom Njegovog presveštenstva episkopa Isihija dobijen je blagoslov da se krene u obnovu našeg Hrama. Kao što smo čuli, ovaj hram je sazidan 1856. godine, a sagradilo ga je 40 domova. Jedina obnova bila je posle zemljotresa. Naši najmalađi danas su prvi pokrenuli akciju da skupe koliko god novca i oni treba da nam posluže kao primer. Kako je i sam Gospod Isus Hristos vaskrsao pravednog Lazara, ja se nadam da će i ovaj naš hram vaskrsnuti u punoj lepoti. Ako su mogli 40 domova da sagrade, nadam se da ćemo mi moći da obnovimo. Neka bude na spasenje i neka nam deca daju primer kako treba svoj hram da volimo, jer u ovom hramu svoju ćemo decu krštavati i venčavati. Od sveg srca vam želim sve najbolje. Neka bude sa srećom početak obnove-izjavio je Timotić.

Mionička crkva, Hram Vaznesenja Gospodnjeg, danas inače, najstarija zgrada u Mionici, prvo zvono dobija 1923. godine. A odlukom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, 1962. godine crkva dobija status spomenika kulture.

-Dragi moji Mioničani, uvaženi predstavnici Srpske pravoslavne crkve. Nije ovo samo moja inicijativa, ovo je inicijativa svih nas. Kruna naše varoši je naš prelepi Hram gde svi često dolazimo i zato je od izuzetne varoši da ga obnovimo. Naravno da će ovo biti jedan veliki posao, ali sam siguran da ako su u 19. veku 40 porodica uspeli da sazidaju ovaj prelepi hram, verujem da ćemo i mi uspeti da obnovimo naše duhovno središte, mesto gde se okupljamo. A uz to, ako imamo i blagoslov našeg vladike Isihija, siguran sam da ćemo to i ostvariti. Takođe, želim da se zahvalim crkvenoj opštini na izuzetnoj saradnji i volji da krenemo u obnovu. Pozivam vas da svi zajedno budemo jedna porodica, da damo svoj doprinos i da već do kraja godine završimo veliki deo posla-kaže predsednik opštine Mionica Boban Janković.

U okviru programa koji je upriličen povodom praznika, a u svrhu prikupljanja sredstava za obnovu mioničke crkve, učenici OŠ „Milan Rakić“ prikupili su oko 80 hiljada dinara na prodajnoj izložbi gde su sami pravili razne rukotvorine.

A polaznici Predškolske ustanove „Neven“ i učenici OŠ „Milan  Rakić“ sa svojim vaspitačima i učiteljima, u susret Vaskrsu organizovali su radionicu šaranja jaja.

Kulutrno umetnička  društva  „Vojvoda“, „Toplica“ ,, dečiji hor OŠ „Milan Rakić“,solisti Stefan Milić i Marija Milić nastupili su okviru kulturno-umetničkog porograma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.