Sedmo međunarodno takmičenje gudača „Zlatne stepenice“

Ove godine u periodu od 22. do 26. maja, va­ljevska muzička škola realizovaće svoje sedmo me­đunarodno takmičenje gudača „Zlatne stepenice” u koncertnim salama MŠ „Živorad Grbić“ i Valjevske gimnazije.

Od ove godine, „Zlatne stepenice“ se kao kategorizovano takmičenje 3. ranga nalaze i u Kalendaru takmičenja i smotri za osnovnu školu Ministarstva Prosvete, i pored Republičkog takmičenja i Festivala muzičkih i baletskih škola Srbije, jedino su takmičenje gudača u našoj zemlji koje ispunjava kriterijume neophodne za kategorizaciju  resornog Ministarstva. Ovogodišnje takmičenje iznedrilo je izuzetan odziv  163 talentovanih mladih ljudi sa prostora celog balkan­skog regiona, pokazalo izuzetnu posvećenost i kva­litet pedagoga i potvrdilo prisustvo plemenite, pro­fesionalne i duboko posvećene svesti u ličnosti da­našnjeg profesora muzičkog instrumenta i njego­vog učenika, što upravo jeste glavna misija valjev­skog takmičenja gudača. Ovogodišnje takmičarsko  muziciranje je prošireno sa dve takmičarske discipline,  kamernom muzikom i orkestrima što će   u budućnosti motivisati pedagoge na još angažovaniji rad na polju grupnog muzi­ciranja, a što će bez sumnje značajno uticati na profesionalni kvalitet i širinu iz­vođaštva  mladih muzičara.

I ove godine, žiri  takmičenja će činiti profesori FMU u Beogradu, prof. Maja Jokanović i prof. Srđan Sretenović, profesori muzičkih škola Beogra­da i Novog Sada: prof. Vladimir Vasiljević, prof. Danijela Milutinović Nenić, prof. Ivana Topalović, prof. Dejan Mitrović, prof. Milan Čizmić ali i profesori  iz regiona, prof. Ivan Otašević (Muzička Akademija – Banja Luka, BiH), Tim Ska­lar Demšar (Simfonijski orkestar RTV Slovenija – Ljubljana, Slovenija), prof. Smiljan Mrčela (Muzička Akademija – Zagreb, Hrvatska), Orfej Simić (Klagen­furt – Austrija), Božidar Pejović (Bivša jugoslovenska republika – Makedonija).

Na sedmim Zlatnim stepenicama, tradicionalno će  biti izabrani najbolji pe­dagog i najbolji klavirski saradnik, a imajući u vidu ličnost  istaknutog violinskog pedagoga, profesora Dejana Mi­hailovića, koji je pored profesorke valjevske muzičke škole, mr Snežane Steva­nović bio jedan od glavnih inicijatora ovog takmičenja, a na prvim„Zlatnim Stepenicama” i predsednik žirija i ove godine će   najuspešniji takmičar biti  na­gradjen priznanjem predviđenim za apsolutnog pobednika takmičenja koje nosi naziv: „Nagrada prof. Dejan Mihailović”.

Takmičenje  će biti upotpunjeno i pratećim programima edukativnog i koncertnog karaktera.Istaknuti umetnici, Marko Josifoski (Koncertni violinista i profesor violine na FMU u Beogradu)  i Smiljan Mrčela ( solo violončelista Zagrebačke filharmonije i profesor na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu)  će realizovati masterclass za zaintere­sovane violiniste, violiste i violončeliste a prof. Miodrag Bogić i sa­mostalnu umetničku radionicu za izradu gudačkih instrumenata i edukaciju, „Tarisio” koja je od samog početka realizacije „Zlatnih stepenica” sponzor takmičenja  i koji će i  ove godine   imati svoj izložbeni i radni prostor u muzičkoj školi.

U godini u kojoj MŠ „Živorad Grbić” slavi svoj 70. rođendan, svečano otva­ranje takmičenja zakazano je za četvrtak, 23. maj u 19 časova i  posvećeno je  muzici gudača  škole (najbolji solisti i kamerni gudački orkestar „Feniks“), a takmičenje će biti zaokruženo  izvo­đenjima najboljih mladih umetnika, takmičara 7. Zlatnih stepenica,  proglašenjem pobednika kategorije i apsolutnog pobednika takmičenja, u nedelju, 26. maja, s početkom u 18.30 časova.

Generalni pokrovitelj takmičenja je Grad Valjevo.

MŠ Živorad Grbić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.