Radionice u vrtićima u okviru Nedelje zdravlja usta i zuba

U okviru Nedelje zdravlja usta i zuba, koja se tradicionalno održava u trećoj nedelji maja, predavanja u valjevskim vrtićima organizovao je tim Stomatologije i Patronaže Doma zdravlja ZC Valjevo, Crvenog krsta i Zavoda za javno zdravlje Valjevo, u saradnji sa Predškolskom ustanovom. Kampanja se realizuje se pod sloganom „Čuvam svoje zube, ponosim se osmehom“.

Kako bi obuhvatio sve vrtiće u sastavu Predškolske ustanove, tim je nastavio sa preventivnim aktivnostima do kraja maja. Radionice o higijeni zuba i pravilnoj ishrani za predškolce do sada su održana u obdaništima Kolibri, Zvončić, Naša radost, Bubamara, Vidra, Palčica (bivša škola „Milovan Glišić“), Hajdi, Pinokio, Pčelica, Bambi i Kotešica. U sredu 29. maja edukacija je u vrtiću u Valjevskoj Kamenici, u četvrtak u Brankovini.

Predavanja i radionice za decu potpuno su prilagođena njihovom uzrastu, usmeravajući ih na osnovna pravila higijene usta i zuba: redovno i pravilno pranje zuba, pravilnu ishranu koja podrazumeva umereno korišćenje slatkiša i redovno konzumiranje voća i povrća, kontrolu zuba od strane roditelja i stomatologa itd. Stomatolozi koriste i maketu vilice na kojoj pokazuju kako se najbolje peru zubi od ostataka hrane, dok mališani vrlo aktivno učestvuju u razgovoru i demonstracijama.

Na neke od najznačajnijih preventivnih mera ukazuje i specijalista dečje i preventivne stomatologije dr Snežana Đurić, načelnik Stomatološke službe Doma zdravlja Valjevo:

– Cilj nam je da na prikladan način najmlađima ukažemo na značaj očuvanja zdravlja usta i zuba: kroz razgovor, igru, čitanje, pokazivanje na modelu. Ukazujemo na značaj oralne higijene, pravilne ishrane, ukazujemo na loše navike u ishrani i održavanju zuba, ali i na posledice sisanje prsta koje može da dovede do deformiteta. Kod stomatologa se ne ide samo kada zub zaboli, roditelji treba da dovode decu na preventivne preglede. Prvi susret sa stomatologom je u šest meseci, dok još zub nije iznikao, da se roditeljima ukaže da 10 sekundi dnevno odvoje održavanju oralne higijene deteta, da stiče naviku. Redovno se dolazi do stomatologa da bi se pratilo postoje li nepravilnosti i ukazujemo na način kako pravilno da se održava higijena usta i zuba. U ovom, predškolskom uzrastu niču novi zubi koji su jako bitni, koji treba da ostanu za ceo život, tako da je pravilna ishrana i održavanje higineje sada najznačajnije. Mi im i demonstriramo kako pravilno da peru zube.

Nedelja zdravlja usta i zuba se obeležava pod sloganom „Čuvam svoje zube, ponosim se osmehom”, koji naglašava značaj dobrog oralnog zdravlja za opšte zdravlje i za svakodnevne aktivnosti kao što su govor i smeh. Oralno zdravlje je značajan pokazatelj opšteg zdravlja, blagostanja i kvaliteta života i  ne predstavlja samo zdravlje zuba, već i usne duplje uključujući i zdrav jezik, meko i tvrdo nepce, desni, usne.

PR ZC

 

 

1 comment on “Radionice u vrtićima u okviru Nedelje zdravlja usta i zuba

  1. Dragan

    ovo je lepo. da roditelji sad pred izbore vide kako brinemo o njihovoj deci pa onda nek razmisle dal ce tako brinuti opozicija

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.