Mi glas iz naroda : Sporan legitimitet rezolucije i politika laži

Pokret Mi glas iz naroda izdao je saopštenje za javnost povodom Rezolucije UN-a. Saopštenje prenosimo u celosti:

„Generalna Skupština Ujedinjenih nacija je prostom većinom usvojila Rezoluciju kojom se nastoji legalizovati zapadna verzija da se u Srebrenici 1995. godine desio genocid. Laž, međutim, može da obmane ali ne može da promeni realnost. Rezolucija je geopolitički instrument Zapada koji već više od dvadeset godina pokušava da uveri javnost da je u Srebrenici bio genocid za koji se optužuju Srbi iako je svima jasno da tog leta 1995. godine genocida nije bilo, bio je ratni zločin. Drugim rečima, i ova Rezolucija nije ništa novo ali je ipak rezolucija.

Rezolucija, međutim, nema pravno dejstvo ali će sigurno biti medijski korišćena kao dodatni instrument pritiska na srpski nacionalni korpus, Srbiju i Republiku Srpsku.

Uvredljivo je da su inicijatori Rezolucije Nemačka i Ruanda, zemlje koje su počinile najveće genocide u 20. veku a u Ruandi su na vlasti oni koji su i odgovorni za tamošnji genocid ali su prijatelji Bila Klintona i Tonija Blera. A početkom aprila ove godine Nikaragva je zvanično tužila Nemačku za saučesništvo u aktuelnom genocidu nad Palestincima u Gazi.

Izvan emocija racionalna analiza glasanja za Rezoluciju otkriva drugačiju sliku. Za Rezoluciju su glasale 84 zemlje, 19 je bilo protiv a 68 uzdržano. Znači, 87 zemalja nije podržalo a 84 je bilo za. Uz to, 22 zemlje članice Ujedinjenih nacija nisu ni došle na glasanje. U prevodu, više je onih koji nisu podržali Rezoluciju pa je tako sporan njen legitimitet.

Istovremeno, te brojke pokazuju da Zapad globalno mogu da računaju na oko osamdeset zemalja. To nije dovoljno za moć kakvu Zapad želi.

Zapad predvođen Amerikom je posle 28 godina pokrenuo reoluciju u Generalnoj skupštini kako bi pre svega skrenuo pažnju javnosti sa genocida u Gazi, zatim pokušao da odobrovolji islamske zemlje zbog ubijanja Palestinaca kao i da kazni Srbe zbog njihovog prijateljstva sa Rusijom i Kinom.

Za Srbe i Srbiju ova Rezolucija bi pre svega trebalo da bude opomena i da Srbija mora, ne treba nego mora, da preispita svoju spoljn u politiku. Godinama politička elita Srbije poručuje javnosti da „bez Nemačke nema Srbiji budućnosti“, zapadnim zemljama se potpuno prepušta finansijsko i nacionalno bogatstvo Srbije a sve vlade u Beogradu, pa i ova najnovija koja je svedok Rezolucije, uporno tvrdi da je Evropska unija jedini put i da nema alternativu.

Zemlje koje su predvodile glasanje i pritiskale druge da ih podrže su upravo one države za koje je politička elita Srbije tvrdila da su „naši prijatelji“. Aktuelni ministar spoljnih poslova je čak pre nekoliko dana izjavio kako su odnosi Srbije i Amerike podignuti na „viši nivo“. I onda (američka) Rezolucija.

Krajnje je vreme, a to je u suštini i osnovna poruka Rezolucije, da Srbija sa više samopouzdanja krene u drugačije formatiranje svoje spoljne politike. Za početak bi sa nekim zemljama trebalo smanjiti nivo diplomatskih odnosa, kao što je povlačenje ambasadora na primer.

Generisanje i zloupotreba emocija gubitnika ne može pomoći, to je samo novo samoponiženje, nego je pre svega potrebna  odlučna spoljnopolitička promena. To je neophodno i da nije ni bilo Rezolucije jer su u toku tektonske globalne promene koje ne mogu zaobići ni Srbiju ni srpski narod.

Za sada jedini rezultat same činjenice da se Rezolucija našla na glasanju je da Bosna i Hercegovina više faktički ne postoji. Diplomatskla misije te državne zajednice u Ujedinjenim nacijama je bila među sponzorima Rezolucije a da o tome Predsedništvo Bosne i Hercegovine uopšte nije raspravljalo.

Srpski narod i Srbija su do sada pred najvećim izazovom.

Pokret MI – Glas iz naroda“

 

 

 

 

5 comments on “Mi glas iz naroda : Sporan legitimitet rezolucije i politika laži

  1. Dragan

    bravo za tekst. mi nismo cinili genocid vec samo obicne ratne zlocine a to je skoro pa nista. mi imamo i pesmu moj je tata zlocinac iz rata gde se genocid i nespominje. ja neznam sta sve pise u rezoluciji ali kad sam video kako su se presednik vucic i dacic i vulin ogrnuli zastavama shvatio sam da je rezolucija uperena protiv naseg naroda i da sada presedniku svi moramo da pruzimo jos jacu podrsku

    Reply
  2. ekonomista

    Odlično saopštenje i realno prikazivanje situacije. Generalno, mislim da je najveći problem u nama. Mi jednostavno, kao narod očigledno nemamo intelektualni kapacitet za vođenje spoljne politike unazad sto i kusur godina. Kako drugačije objasniti činjenicu da smo mi uvek bili na pravoj strani istorije i među pobedničkim zemljama, za razliku od recimo, Hrvatske, koja je uvek bila na poraženoj strani.
    Epilog svega je da nikada ni jedna bomba pala na Zagreb, nije baš puno Hrvata stradalo u ratovima, a imaju duplo veće plate nego mi i naša deca idu u Hrvatsku da kopaju ili konobarišu, zajedno sa ljudima iz trećeg sveta…….
    Biće da je do nas i do naše pameti …..

    Reply
  3. МИ - ГЛАС ИЗ НАРОДА ВАЉЕВО

    Истина нити се утврђује, нити се побија надгласавањем. А кад се тако чини, онда ја то фарса, и – насиље над истином. О истини се не гласа, него се она доказује.
    Сведоци смо како су се моћници овога света разлетели да што више њима послушних држава наведу да гласом својим у Генералној скупштини Уједињених нација издејствују изгласавање Резолуције о Сребреници, сасвим сигурно наметане не зарад истине и мира, него зарад прања туђе савести и могућег изазивања конфликта. Али и ради успостављања новог модела понашања у свету, на бази силе и прегласавањем. Тако се сила и подаништво издижу изнад истине, права и правде.
    Усвојена резолуција јесте бомба у темељу постојећег међународног правног поретка. Она је негација међународног правног поретка, заснованог на Повељи Уједињених нација.
    Парадокс је да је Немачка предлагач резолуције, којој је циљ да се српски народ жигоше етикетом „геноцида“, управо народ који је више пута био жртва геноцида, народ на чијем етничком простору готово да нема села и града у којем не постоји спомен обележје страдалима под немачком окупацијом. Народ у којем је, по наредби немачких окупационих власти у Другом светском рату, убијано стотину цивила, од тек рођене деце до стараца, за једног њиховог окупаторског војника.
    Прегласавањем усвојена колонијална резолуција упозорење је српском народу да мора да се бори не само за истину о себи и за своја основна права, него и за голи опстанак. Угрожен је од онога што му се са запада и намеће и подмеће.
    У резолуцији, донетој након готово три деценије од завршетка грађанског рата у бившој Југославији, саучесништва имају и све бивше српске власти које су биле пасивни посматрачи у стварању наратива о Сребреници, као о каквом изолованом ратном острву, зато што се нису бориле да се докаже истина.
    Српски народ жртва је оних који би данас свет да уређују по мери својих интереса. Али је, и из те позиције, поново у прилици да приложи свој допринос слободарском свету, тако што ће сведочити истином о манипулацијама савремених моћника света.

    Reply
  4. politikant

    Rezolucija je pokrenuta zbog vase slugeranske politike prema Rusiji i zbog rovarenja po regionu koje sprovodite za njihov interes. Vasi promasaji po pitanju ukrajinske krize, su vodili ka ovome. Bice toga jos, bez brige.
    Da nas vi niste poslednjih 40 godina vodili, ne bi bilo ni zlocina, ni rezolucije, nit bi bilo bombardovanja, nit bi Srbija bila ruska kucka… Sve bi bilo kako treba i Srbija bi bila deo civilizovanog sveta, deo NATO i EU. Ovako je Srbija u ekipi sa: Antigvom, Eritrejom, Kongom, Dominikanskom rep., Esvatinijem….
    Evo SPS je vec preko 30 godina u vlasti, uskoro ce da vladaju duze nego Tito. Sa tom partijom (i njihovim seseljevskim cerkama partijama, gde spadate i vi) ulazimo iz poraza u poraz. I posle bude Tito nas zeznuo.

    Reply
    1. Ljubica

      Politikantu po cemu smo mi Ruska gubernija i zasto bi mi bili protiv njih a zahvalni onima koji odobravaju etnicko ciscenje Hrvatske progonom Srba,Gotovina je postena osoba,Naser Oric je igrao domine,Haradinaj,zuta kuca….Djindjic je bio Nemacki a ne Ruski covek kada su Siptari palili srpske manastire,kuce,ubijali srbe lomili krsteve…..ako je to demokratija da oni dopustaju ubijanja Srba kako bi nas kaznili sto ih ne slusamo u svemu i ti to odobravas onda ti nesto fali u glavi.

      Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.