60 godina PU „Milica Nožica“-Jubilej dečijih osmeha

Uz brojne goste i zaposlene PU „Milica Nožica“ obeležila je 60 godina postojanja . Kroz ovu ustanovu prošle su hiljade dece , a ustanova se i dalje razvija i dopunjuje novim kapacitetima poštujući i uvodeći nove standarde rada.

Daleke 1945. godine Valjevo je imalo samo jedno zabavište , a godinu dana kasnije otvoreno je prvo obdanište . Prve jaslice otvorene su 1948. godine u Krušiku, a tek 1956. godine objedinjavanjem jaslica i obdaništa nastaje nova ustanova. Oktobra 1964. godine , Skupština opštine Valjevo formirala je ustanovu koja je ponela naziv „Milica Nožica“, po hrabroj učenici Gimnazije koja je nastradala u borbi u Drugom svetskom ratu. Polovinom 1984. godine ustanovi je pripojen i Centar za društvenu ishranu , danas Centralna kuhinja koja opremljena najsavremenijom opremom priprema obroke za mališane .

Na proslavi jubileja prisutne su najpre prigodnim programom pozdravili najmladji ,a potom i direktor Ustanove Milan Radović.

„Za nas je ovo veliki dan, 60 godina od osnivanja PU „Milica Nožica“ . Kao direktor mogu da Vam obećam da ćemo nastaviti da radimo , idemo istim ovim putem, po najvišim standardima u svim segmentima rada. Još jednom hvala Vam“, rekao je Radović.

Osnovnu delatnost vaspitanja i obrazovanja kao i ishranu, negu, preventivu , zdravstvenu i socijalnu zaštitu PU „Milica Nožica“ danas obavlja u 36. objekata . Celodnevni program odvija se u 12 gradskih i dva seoska vrtića u Brankovini i Kamenici. Sve vreme rada kako se moglo čuti, ova ustanova radi na podizanju standarda kvaliteta rada.

Čestitavši jubilej upravo o novim programima govorila je načelnica ŠU Valjevo, Zorica Jocić.

„Značajan jubilej i za ustanovu i za grad. Najznačajnije što ovaj grad ima jesu deca, a ova ustanova brine o velikom broju dece. Ovde na ulasku sačekalo me je 14 mladih umetnika. Divni radovi te dece koji su toliko kreativni da zaista privuku pažnju. Ova godina se razlikuje od prethodne jer se ova ustanova obogatila sa dva nova objekta i preko 100 novozaposlenih koji su veliko pojačanje u smislu prostornih kapaciteta i ljudskih resursa. U ovoj godini primenjene su i nove programske koncepcije pod nazivom „Godine uzleta“. U razvoju deteta predškolski uzrast je toliko intenzivan tako da se nikada više u životu čoveka ne pojavi takav period . Koliki će taj razvoj biti zavisi od mnogo faktora , ali ključan faktor je vaspitač, oni koji su u neposrednom radu svakodnevno sa decom, sa decom koja žele da se igraju, da pokažu svoje potencijale i uče. Lično mislim da je  ustanova sada dobila sve ono što joj je potrebno da može da nastavi da se razvija putem kvaliteta , a u interesu i dobrobiti i dece i roditellja i na zadovoljstvo svih nas“, rekla je Jocić.

Najveći vrtić u Valjevu je Vidra , a on je izgradjen 2012, godine i kapaciteta je 400 dece. Grad Valjevo u ovoj godini več je otvorio dva nova obdaništa, a uslediće otvaranje i trećeg , podsetio je u svom obraćanju gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

„Decenije rada ustanove obeležio je dečiji osmeh i mi svi zaista radimo na tome da tako i ostane. U ovoj godini otvprili smo fava nova vrtića Mali princ i Palčica , završavamo dogradnju vrtića Bambi i otvaramo treći objekat . Modernizovali smo i opremili centralnu kuhinju i objekte PU Milica Nožica kako bi deci i zaposlenima bilo što prijatnije . Uradili smo nova dečija igrališta u svim vrtićima. Važno je reći i da se broj zapsolenih povećap, a ono što je najvažnije jeste da je Valjevo konačno grad bez liste čekanja za upis u vrtiće. Sve su ovo rezultati koje smo postigli zajedničkim radom i ja Vam se na tome svima zahvaljujem“, rekao je Gojković.

Za adaptaciju stare Šeste škole grad je izdvojio 300 miliona dinara , a Fondacija Novak Djoković 18 miliona za opremanje objekta. Iako su nedavno otvorena, u ova dva nova objekta primljeno je 470 mališana. Trenutno se privode kraju i radovi na izgradnji još jednog obdaništa u dvorištu obdaništa Bambi koje se prostire na 2800 kvadrata i predvidja 11 novih soba za decu.

PU „Milica Nožica“ danas brine o oko 3000 dece i 500 zaposlenih. Grad Valjevo za funkcionisanje ustanove izdvaja 848 miliona dinara čime troškove smeštaja i ishrane dece finansira sa 80 % dok preostalih 20% izdvajaju roditelji. Grad Valjevo trenutno u potpunosti plaća boravak trećeg i svakog narednog deteta .

7 comments on “60 godina PU „Milica Nožica“-Jubilej dečijih osmeha

  1. Dragan

    bravo za vaspitacice koje su spremile decu da zabavlja rukovostvo grada i tako im odale pocast

    Reply
  2. Ivan

    Vrtic radi odlicno i sad uz nova otvorena dva i trece koje ce se uskoro otvoriti mozemo samo biti ponosni. Bravo Radovicu!

    Reply
    1. Cale

      Dobar ovaj Radović. Ali je bitno da je svih 12 koalicioni partnera pozvao na proslavu,al za malo. Ahahaha

      Reply
    2. Goran Markovic

      ,,Marko,,Verovatno IQ mali i mržna koja je velika sve što je dobro vama smeta.Neme šanse da ne znam ili ne znamo ko stoji ,,junački,, iza ,,Marka,,.Drugo vokabular poznat , to je jedino što vam je ostalo i što je nešto dobro da me pratite i da naučite nešto.To nešto je poštovanje prema svemu što je dobro i da se to komentariše , kao što je ova proslava.Sramno je da neko ko nije zvanično pozvan prisustvuje proslavi(imena znam) , slavi ili nekom veselju.Ja nikada nisam bio gde nisam pozvan i to će tako biti , a to što su neke pudlice doživela krah gde zvanično nisu pozvani , neki ni u mislima nisu mogli da dobiju poziv !Šta da vam radim, to je nešto što je pluskvanperfekat .Naravno o vama biće pisanja i nadam se da će urednica portala VAMEDIJA propratiti.U svakom slučaju lepo sam se proveo sa mnogobrojnim poznanicima ,prijateljima pričao i svi podržali ovo nešto što je zaista lepo i korisno za Grad Valjevo pod rukovodstvom Gradonačelnika Lazara Gojković Direktora Milice Nožice Milana Radović , Države i Gradske Uprave.Osećm se ponosno i zadovoljno za sve dosadašnje poteze ovog puta i povodom ove proslave-Ovo se videlo i van naših granica gde je sa ponosom predstavljeno sve što se radi.Uvek podrša i najveća kada su deca u pitanju.Vi zlobnici samo lupajte tastature i nastavite da me pratite.Hvala na ustupljenom prostoru.

      Reply
  3. грађанин града ваљева

    ЗАИСТА ЛЕП ЈУБИЛЕЈ ЗА УСТАНОВУ КРОЗ КОЈУ СУ ПРОШЛА МНОГА ДЕЦА ВАЉЕВА.
    ВЕЛИКИ БРОЈ ТЕ НАШЕ ДЕЦЕ ИДЕ У „ПРВУ ОСНОВНИ ШКОЛУ“
    ДИВНО ДВОРИШТЕ ШКОЛЕ СЛУЖИ КАО ГАТЕР ЗА ДЕСЕТИНЕ КУЋНИХ ЉУБИМАЦА КОЈИ СЕ СВАКОДНЕВНО ДОВОДЕ ДА ТУ ОБАВЕ ЗНА СЕ ШТА.
    ПО ТАКВОЈ ТРАВИ СЕ ИГРАЈУ НАША ДЕЦА ОД ПРВОГ РАЗРЕДА ПА ДО ОСМОГ.
    НЕ ПОСТОЈИ ГРАД У СРБИЈИ И ШИРЕ, ГДЕ ШКОЛСКО ДВОРИШТЕ СЛУЖИ ЗА ШЕТАЊЕ КУЋНИХ ПАСА.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.