Gorska služba spasavanja iz Valjeva na vežbi na Povlenu

Na osnovu ugovora o pružanju usluga traganja i spasavanja u slučaju pada vazduhoplova između Gorske službe spasavanja Srbije i Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Republike Srbije, spasioci Gorske službe spasavanja Srbije 24.05.2024. godine izveli su vežbu traganja i spasavanja u slučaju pada vazduhoplova u širem rejonu planine Povlen. Tema vežbe je bila traganje za nestalom letelicom na zadatom prostoru.

U vežbi je  učestovalo 25 pripradnika Gorske službe spasavanja Srbije iz stanica Valjevo, Beograd, Kruševac, Niš i Novi Sad kao i saradnici, vodiči službenih pasa dok je vežba evaluirana od strane pripadnika Spasilačkog- koordinacionog centra Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Republike Srbije.

Kroz samu vežbu spasioci Gorske službe spasavanja Srbije i saradnici imali su priliku da u realnom vremenu odrade zadatke iz orijentacije na terenu, pretragu terena uz pomoć službenih pasa, određivanje zona pretrage, pružanje prve pomoći kao i transport sa nepristupačnog terena.

Pored spasilaca Gorske službe spasavanja Srbije vežbi su prisustvovali pripadnici Civilno Vojnog elementa za podršku(Military Support Element) Američke vojske koji su trenutno stacionirani na Balkanu pri Ambasadi Sjedinjenih Američkih država u Beogradu.

tekst i foto: GSS Valjevo

1 comment on “Gorska služba spasavanja iz Valjeva na vežbi na Povlenu

  1. Vlada

    Grad Valjevo bi trebalo da finansira GSS Valjevo, ljude koji volonterski i iz ljubavi obavljaju ovaj posao… Podrška za GSS

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.