Zamena kotlova: Raspisan poziv za pravna lica, uskoro poziv za gradjane

Pravni subjekti već se mogu prijaviti u okviru projekta zamene postojećih energenata u individualnim ložištima . Kako je na konferenciji za novinare najavio predsednik Komisije Viktor Mićić poziv za gradjane uslediće naredne srede 24. aprila.

„Javni poziv za krajnje korisnike će biti objavljen, najverovatnije već iduće srede 24. aprila, nakon što se Gradsko veće izjasni o ovoj odluci.  Tada će domaćinstva moći da počnu da se prijavljuju za nabavku kotlova.“, rekao je na konferenciji za novinare Viktor Mićić, predsednik Komisiije.

Kako se moglo čuti, ukupno planirana sredstva iznose 62,5 miliona dinara od čega je 12,5 miliona opredelio Grad Valjevo, a ostatak ministarstvo zaštite životne sredine.

Mera koja će se sufinansirati iz pomenutih sredstava je nabavka i ugradnja kotlova i peći na biomasu (drveni pelet, briket, sečka) za porodične kuće i stanove.

„Ovaj javni poziv će biti trajno otvoren do kraja realizacije. Dakle, svi pravni subjekti koji žele da se uključe u ovaj projekat i da učestvuju u samoj nabavci kotlova, moći će to da urade do kraja samog projekta. S obzirom da je grad Valjevo u jednom momentu bio i najzagađeniji grad na svetu, ovo su vrlo značajna sredstva i ovo su vrlo značajne cifre. Ovo je već drugi put, nakon 2022. godine kada je prvi put sproveden projekat u nabavci i zameni kotlova u individualnim ložištima i prelazak na biomasu. Tržište peleta se u međuvremenu stabilizovalo, cena je možda na istorijskom minimumu, pa očekujemo da će interesovanje za kotlove biti veliko, imajući u vidu da nas veliki broj građana kontaktira za kupovinu kotla“, rekao je Mićić.

Kako se navodi,  udeo sredstava podsticaja iznosi 80% od vrednosti ukupne investicije sa PDV-om po pojedinačnoj prijavi , a maksimalno 170 000 sa PDV-om.

Sredstva podsticaja dodeljivaće se krajnjim korisnicma koji trenutno za grejanje koriste mazut, ugalj, drvo.

Grad Valjevo je svake godine finansirao zajedno sa ministarstvom mere energetske efikasnosti , a gradjani su imali mogućnost da konkurišu i za fasade, prozore , solarne panele i kotlove. Do sada je oko 600 domačinstava iskoristilo neku od pomenutih mera.

Ove godine u cilju što direktnijeg uticaja na smanjenje aerozagadjenja grad je doneo odluku da se mere podsticaja iskoriste samo za zamenu kotlova kako bi se uticalo na smanjenje koriščenja uglja i mazuta koji jesu najveći zagadjivači vazduha u gradu.

foto:grad Valjevo

 

 

3 comments on “Zamena kotlova: Raspisan poziv za pravna lica, uskoro poziv za gradjane

  1. Милош Марјановић

    cena peleta na istorijskom minimumu??? ovaj ne zna šta priča ali bitno je da je rekao reč istorijski, kao šef

    Reply
  2. Ložač

    E, konačno neko ko se razume u tematiku o kojoj priča.
    On je pomoćnik ložača u zabavištu.

    Reply
  3. Dragan

    bravo za opstinu sto finansira proizvodjace i ugradjivace kotlova i tako pokrece nasu ekonomiju pa nam raste bdp

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.