Pokret Sad: Gradska vlast ne rešava problem parkiranja

Valjevci poslednjih godina imaju ozbiljan problem sa parkiranjem , konstatovali su odbornici Pokreta Sad dodajući da u poslednje 4 godine broj parking mesta nije povećan već suprotno, smanjen. Odbornici Pokreta Sad izneli su i konkretne predloge za rešenje pomenutog problema. .

„U Valjevu ima oko 2000 mesta za parkiranje i još oko 30 mesta rezervisanih za invalide Tu je još i 60 mesta koja su rezervisana za pravna lica koja plaćaju zakupninu. S druge strane u poslednjih nekoliko godina frekvencija saobraćaja je toliko povećana da taj broj parking mesta nije dovoljan. Zbog toga , vozači su prinudjeni da se parkiraju i na mestima koja za to nisu dozvoljena.“, rekla je odbornica Pokreta Sad Snežana Mijatović .

Po njenim rečima, ova situacija prouzrokuje i kako se izrazila česte blokade prilaska službenim vozilima, kao što su hitna pomoć i vatrogasci.

Odbornik Pokreta Sad Djordje Pavlović ističe da su problemi zagušenja saobraćaja i nedovoljnog broja parking mesta dostigli kritičnu tačku .

„To kako se gradska vlast poslednje 4 godine nosi sa ovim problemom najbolje govore sledeće činjenice: Ulica Vuka Karadžića je rekonstruisana 7 meseci koštala je 140 miliona dinara, a rezultat te rekonstrukcije je smanjen broj parking mesta“, rekao je Pavlović koji je kao sledeće primere naveo da su  prošle godine rekonstruisana dva parkirališta što je ukupno koštalo 35 miliona dinara , a praktičan rezultat toga je da se dva postojeća parkinga dovedu u iole pristojno stanje . Pored toga on je upozorio da JKP Vidrak kojii je zadužen za naplatu parkiranja planira da ove godine prihoduje oko 79 miliona dinara , što je za oko 10 miliona dinara više od proseka nekoliko prethodnih godina .

„Pitanje za sve nas i gradjane Valjeva koje treba postaviti i rukovodstvu Vidraka i gradskim ocima jeste za šta je preko 280 miliona dinara za ove četiri godine uradjeno u smislu izgradnje novih parking mesta? Odgvorno tvrdim da nijedno jedino dodatno parking mesto za ove 4 godine nije izgradjeno. Ove godine budžetom planirano je još 70 miliona dinara za izgradnju parkinga , ali taj posao više niko iz vlasti ne pominje“, rekao je Pavlović.

On je potom izneo predloge Pokreta Sad vezano za problem parkiranja u Valjevu i kako je rekao prvi predlog jeste definisanje zona parkiranja jer smatra d a postoje lokacije u gradu gde može doći do promene zona čime bi se povećao broj parking mesta. „Jednostavan primer za to jeste Pop Lukina ulica izmedju Karadjordjeve i Sata u Knez Miloševoj, a to je predlog i tamošnjih stanara i vlasnika lokala,  da taj deo postane crvena zona. Ta administrativna mera značajno bi ubrzala i protok saobraćaja . Redefinisanje zona na ovaj način može se izvesti i na drugim lokacijama u gradu“, kaže Pavlović.

Drugi predlog Pokreta Sad jeste izgradnja novog parkinga na prostoru kod Doma zdravlja. On je precizirao da je pomenuti parking primer gde se može izgraditi i parking centar na više spratova . Takodje, odbornik Pokreta Sad je rekao da takav parking može biti izgradjen i na prostoru kod Hrama o čemu „gradska vlast uporno ćuti“.

„Treći predlog o kom treba da razmišlja i buduća vlast u kojoj se nadamo da ćemo biti jeste čitanje Studije o parkiranju koja je doneta pre pet ili šest godina i plaćena od strane grada i koja obuhvata sve centralne , uže i šire gradske zone . Dakle, treći konkretan predlog jeste promena režima saobraćaja kako je tom Studijom i predvidjeno“, zaključio je Pavlović koji je konstataovao da od najavljene podzemne garaže nema ništa te da je u pitanju elementarna nesposobnost gradske vlasti.

3 comments on “Pokret Sad: Gradska vlast ne rešava problem parkiranja

  1. Senzor

    Kako ne rešava problem? Pa zar ne ugradise one senzore sto ljudima govore koliko slobodnih mesta imaju, malo li je? A. tacno. ne sluze nicemu

    Reply
  2. Dragan

    kako neresava? evo obecali smo garazu kod pumpe keca a sagradili smo i nova parking mesta u vuka karadzica ulici kad je bila rehabilitacija

    Reply
  3. Istina

    Саобраћај је сума свих промашаја у једном граду. Значи да Ваљево нема интелектуалног капацитета година за управљањем градом.
    Није поблем само у центру града, проблем је и у приградским зонама где бахати возачи остављају ауутомобиле где год стигну. Зашто је то тако, зато што полиција, инспекције не радџе свој посао.
    Мора да се плате стручњаци, консултантске куће које ће направити студију и касније све шта је потребно а се изађе из колапса. Ми само можемо да нагађамо која улица треба да буде једносмерна, где треба гаража, да ли забранити улазак ауомобилима у центар града као у Љубљани, да ли откупити продато земљиште касарне на Јадру и ту направити паркинге на спрат… Има ту доста могућности, али нема Ваљево тренутно мозак за то.
    Могло би и да се забрани вожња аутомобила преко 15 година старости, они који највише и загађују град и број аутомобила би се преполовио. Немамо ми савест да користимо 1 ауто него хоће жена, син… па се сви возе посебно, а онда им аутомобили стоје непрописно паркирани 99% времена. Али д те забране нема ништа, онда би Вучић изгубио власт јер овако свако купује и вози кршеве старе преко 20 година. Онда би морали да повећају минималац како би народ боље живео и могао да купи пристојнија кола, што би смањило богаћење квази елите на и око власти.
    Гуши се Србија и зато омладино ствар или кофере у руке…
    ж

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.