Od juče vožnja sa letnjim gumama

Od juče i zakonski više nisu neophodne zimske gume. Stručnjaci tvrde da korišćenje zimskih guma u toku leta može dovesti do incidenta.

Po Zakonu o bezbednosti saobraćaja zimski pneumatici obavezni su od novembra do aprila , a iako po zakonu nije kažnjiva vožnja sa zumskim gumama u letnjim mesecima upućeni tvrde da to nije bezbedno.

Prvi i osnovni razlog zašto je od 1. aprila važno na točkovima imati letnje pneumatike jeste sopstvena bezbednost. Zimske gume, naime, u svom sastavu veću količinu silika, pa se na usijanom asfaltu brže opuštaju zbog čega dolazi do deformisanja koje može dovesti do incidenta, smatraju stučnjaci.

Ukoliko nemate letnje gume ili su se prethodne pohabale, kupovina novih izvesno će sudeći po aktuelnim cenama biti značajna stavka u budžetima.

Tako po jednoj gumi, cene onih najjeftinijih, prečnika 13 ili 14, kreću se od 3.500 dinara pa na više. Cene guma prečnika 15 su od 6.000 dinara po jednom pneumatiku pa na više, dok je cena “šesnaestica” od 7.000 dinara pa na više. Guma prečnika 17 je 1.000 dinara skuplje, a tako, u rasponu od 1.000 do 1.500 dinara, rastu i najniže cene pneumatika većeg prečnika.

Navedenim iznosima treba dodati i cenu vulkanizera koja se kreće od 2000 do 3000 dinara.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.