Izložba u Muzeju: Bajka o pesmi

Večeras u 18 h u Galeriji Narodnog muzeja biće otvorena izložba „Bajka o pesmi“, autora Marka Terzića, višeg kustosa istoričara Muzeja “21 oktobar“ iz Kragujevca.

Izložba „Bajka o pesmi“ nastala je 2023. godine u čast nastanka i uticaja pesme“Krvava bajka“, a povodom obeležavanja 30 godina od smrti Desanke Maksimović.

Često umetnička dela utiču na recipijente, a posebno značajna umetnička dela snažno svetle i van konteksta i vremena u kome su nastali. Ali veoma mali broj umetničkih dela je uspeo da prevaziđe svoju prirodu, ponajviše usled talenta i posebnog nadahnuća autora, te je postao sam način sagledavanja, identifikator i verifikator kroz koji se posmatra neka društveno politička stvarnost, proces ili neki specifičan i posebno važan događaj.

Za Muzej „21.oktobar“ nema važnijeg umetničkog dela koje je nastalo na kontekstu zločina koji su nacisti počinili nad nedužnim ljudima oktobra 1941.godine u Kragujevcu i okolini, od pesme „Krvava bajka“ Desanke Maksimović.

Izložbom „Bajka o pesmi“ nastojimo da se dostojno odužimo tom posebnom umetničkom delu i njegovom nemerljivom uticaju na javno percipiranje ovog zločina, te na sam narativ oko koga je naš muzej i izgrađen.

Ova izložba je rezultat dugog i uzbudljivog istraživanje o fenomenu jedne pesme, ali i poziv na razmišljanje o tome da li društvena stvarnost danas uopšte može biti regenerisana uticajem umetnosti, lepote, poštenja i istine, i biti vraćena na put antifašizma i antiratnih vrednosti sa koga u našem vremenu ima sve više skretnje.

Na ovoj izložbi prvi put može da se vidi originalno rukom velike pesnikinje napisanu pesmu „Krvavu bajku“ smeštenu u originalni sanduk u kome je prvi zapis te pesme bio pažljivo sakriven od nacista i njihovih pomagača u toku Drugog svetskog rata, zatim lične predmete i portret umetnice nastao pred samo pisanje ove pesme, javnosti do sada nepoznato pismo u kojem je pesnikinja morala da brani samu pesmu od previše revnosnih cenzora, dokumentovan poseban odnos Kragujevca, našeg muzeja i same umetnice, pesnikinju kao slavno lice nekog drugog vremena te odjeke toga u današnjici…

 

Autor: Marko Terzić, viši  kustos Muzeja „21.oktobar“ iz Kragujevca

1 comment on “Izložba u Muzeju: Bajka o pesmi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.