7. HORFEST – Valjevska nedelja lepog pevanja

U  periodu od 18. do 21. aprila, MŠ „Živorad Grbić“ sedmi put je organizator i ako relativno mladog, u muzičkim krugovima zemlje izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Ideja profesorki škole, Vanje Urošević i Nikoline Ninić,  nastala 2016. godine sa željom da podstakne pomalo zapostavljeno horsko pevanje kod najmlađe populacije i u osnovnim i srednjim školama Valjeva, već je 2017. godine pretočena u prvi festival horova koji je pored valjevskih, privukao i veliki broj horova iz zemlje ali i regiona Balkana.

Od samog početka HORFEST  je naišao na podršku i interesovanje najvećih dirigenata srpske scene, dr Dragane Jovanović, Vesne  Šouc, Katarine Stanković, Tamare Adamov Petijević, brojnih horovođa i muzičkih pedagoga i definisao MŠ „Živorad Grbić“ i kao vrlo kompetentnog i  kreativnog organizatora jednog pravog kulturnog poduhvata, što HORFEST svakako jeste.

Ove godine, na sceni valjevske muzičke škole, ali i u predivnim prostorima Valjevske gimnazije, Narodnog Muzeja i Hrama Pokrova presvete Bogorodice, HORFEST će okupiti 24 hora i vokalnih grupa, a ocenjivaće ih stručni Žiri sastavljen od eminentnih srpskih umetnika, profesora i drigenata:

Vesna Šouc, dirigent, redovni profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu – predsednik žirija

Rade Radović, kompozitor, dirigent i redovni profesor na Muzičkoj Akademiji u Istočnom Sarajevu (Bosna i Hercegovina),

Božidar Crnjanski, dirigent i profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu;

Bojana Nikolić Petričković, etnomuzikolog – član žirija u kategoriji folklorne muzike.

Svesni potrebe stalnog isticanja edukativne uloge ovakvih programa kao trenutka i ambijenta za stalno usavršavanje pedagoga i dirigenata, u okviru ovogodišnjeg HORFEST –a, MŠ „Živorad Grbić“  organizuje i tri predavanja. O postavci glasa, vokalnoj tehnici, vokalnim vežbama, i problemima sa kojima se susreću pevači i dirigenti, govoriće prof. dr. Agota Vitkai Kučera, a o osnovama dirigovanja, kao i najčešćim problemima sa kojima se dirigenti susreću, u praktičnom radu sa pokaznim horom, govoriće  prof. Božidar Crnjanski. O vokalnoj tehnici i specifičnostima srpskog tradicionalnog pevanja govoriće etnomuzikolog, Bojana Nikolić Petričković.

Pored takmičarskih nastupa, sedmi HORFEST će svim ljubiteljima i poštovaocima horskog zvuka pokloniti i koncerte. 18. aprila, u 19 časova u sali MŠ „Živorad Grbić“ biće priređen tradicionalni koncert valjevskih horova, 19. aprila, u 19 časova, HORFEST i zvanično otvoren nastupom Kamernog hora Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, pod rukovodstvom mr Radeta Radovića, a takmičarski dani, 20. i 21. april biće zaokruženi nastupima najboljih u koncertnoj sali škole.

Generalni pokrovitelj Festivala je Grad Valjevo, a manifestacija se realizuje u saradnji MŠ „Živorad Grbić“ sa Eparhijom Valjevskom, Valjevskom gimnazijom i Narodnim Muzejom.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.