Svanuće – Politička poruka ili proba?

Pre dva dana Valjevo je osvanulo oblepljeno plakatima na kojima piše „Svanuće“, a na društvenim mrežama razvila se polemika o čemu se zapravo radi? Nagadjanja su različita. Ovakva poruka otvorila je i pitanje budućih političkih slogana za izbore .

Na društvenoj mreži fejsbuk vidljivo je više objava sa pitanjem : Šta je Svanuće? O čemu se radi ? Uzrok objavama jesu plakati koji su vidljivi na više mesta u gradu.

-Jel to počela kampanja?

-Opet plakati?

-To je opozicija .

-To je neki projekat gde će da se marnu pare .

-NVO?

Navedene rečenice samo su neke od mišljenja o čemu se radi . Najveći broj uključenih u diskusiju smatra pak da je politika u pitanju.  Ako su plakati politički, zvanična kampanja još uvek nije počela , a ni sam datum održavanja izbora u Valjevu još uvek nije poznat , da li je to onda neka politička grupacija samo želela da vidi reakciju Valjevaca ?

Nijedna politička partija još uvek se nije oglasila u smislu potvrde da su plakati i ideja o Svanuću njihovi, a spekulacije su razne ipak u najvećoj meri vezane su za opoziciju.

Realno gledano vreme pred izbore vreme je kada partije razmišljaju o izbornim sloganima . Do sada ih je bilo različitih . Kakve ćemo slogane imati u kampanjama ostaje da se vidi , ali je činjenica da će neki slogani doći iz stranačkih centrala pa bi na taj način poslate poruke mogle biti jedinstvene za sve gradove u kojima odredjena politička grupacija učestvuje na izborima .

Ipak , lokalni slogani trebalo bi da se razlikuju od onih koji se koriste za republičke izbore jer se tada svim biračima na teritoriji države šalje poruka .

Parole za izbore naročito lokalne trebalo bi da odražavaju samu lokalnu zajednicu i da na odredjeni način šalju ubedjivu poruku biračima ujedno kao i identifikaciju same partije ili grupacije. Slogani bi pre svega trebalo da budu pamtljivi i prepoznatljivi .

Javnost pamti različite slogane naročito sa Republike , medju njima izdvaja se kao primer jedne reči „Pošteno“ slogan DS-a svojevremeno. Tu je nezaboravni i vrlo upečatljiv slogan : Ko sme da Vas pogleda u oči?-Koštunica, a mnogo ranije svi su zapamtili „Jul je kul“, pa i „Što jes jes najbolji je SPS“ , „Tako treba“, „Kad je teško Čović“ ili navijačima dobro poznat slogan koji je takodje iskoristio DS 1997.god : Ajmo , ajde , svi u napad!“

Ostali slogani uglavnom su bili oni koji sadrže reči: pobeda, sloboda, pravo, život, Srbija, uz korišćenje izraza iz svakodnevnog govora i života, pa su kao takvi bili i očekivani i slabo pamćeni.

Na lokalnim izborima prisutne su lokalne teme , lokalni problemi, lokalni akteri pa samim tim i slogan treba da bude uskladjen sa tim zahtevom . Trebalo bi podjednako da bude iznenadjujući, zanimljiv, a potom da ga je lako koristiti u promotivnim aktivnostima različitog tipa.

Iako je često mišljenje da bi slogan na lokalnom nivou trebao da sadrži naziv mesta to nije marketinško pravilo niti neophodno, ponekad može biti i otežavajuće za korišćenje.

Na svaki način slogan bi trebalo da bude osmišljen da ga nosilac kampanje , u ovom slučaju , kandidat za gradonačelnika može koristiti lako. Pod tim se uglavnom misli na podudarnost, da se dakle može vezati i za samu ličnost. Neprirodno bi bilo da ukoliko kandidat ima energičan nastup u javnosti i po prirodi se radi o energičnoj ličnosti iznad sebe ima slogan poput : „Sigurnim korakom“, već reč korak upućuje na sporiji hod , od energičnog čoveka bi se očekivalo da juri. Ili pak suprotno , ako kandidat govori sporo i lagano slogan : „Energija našeg grada“, ne bi bio dobro prihvaćen.

Ako se na tren vratimo na Svanuće , teško da bi ovo mogao biti slogan koji ćemo kao takav čuti u kampanji iako nedvosmisleno najavljuje promenu. Konkretno, previše je uopšten, ne označava vrstu promene i teško da može biti korišćen od strane bilo kog kandidata u kampanji izuzev u jednoj rečenici -Da nam svane , a to je već novi slogan.

Slogan podjednako mora odražavati i stav , cilj i biti težnja birača i njihovih ciljeva. Vrhunski marketinški stručnjaci tvrde da je dobro i ako je  osmišljen da može biti kamen spoticanja u govorima protivnika . Zanimljivo je da marketinški nije potvrdjeno da slogani u stihu dobro prolaze.

A kakvi će proći- to ćemo tek na izborima videti.

Ipak niko u svetu nije nadmašio jedan : „Ja imam san !“ Martin Luther King Jr (1963)

 

33 comments on “Svanuće – Politička poruka ili proba?

    1. Dobro ponasanje

      Za pocetak biste mogli da ne lepite po mestima gde je u najmanju ruku sramno lepiti? I to govori o tome ko lepi.

      Reply
      1. Pedja

        Tako je. Grad je cist, sredjen i ovo ga bas ruzi 🙂 Sunce obasjava sve i treba ga svuda

        Reply
  1. Hahahaj

    Kakvo botovanje po smernici na vesti. Da ne znam mislio bih da je narodna stranka, obicno njihovi ovako izbotuju?

    Reply
  2. Branko Matić

    Opametili se. Konacno. Nije ni sad kasno. Narode, imate ujedinjenu opoziciju, koja je protiv iskopavanja litijuma i SNS SPS koja želi da nas unisti iskopavanjem. Ovi izbori su referendumski. Imate samo dve solucije, ZA i PROTIV. Moj glas je protiv iskopavanja i glasam sa ujedinjenu opoziciju sVAnuće!

    Reply
    1. Anastasija Rosić

      Taman posla da se zaboravi,slogan akademija,doktora nauka,,pukovnika,i profesora

      Reply
  3. Speedy

    Ne moze da svane pre zore, kaze nas narod.Ovi bi nesto da preskoce, da ubrzaju..ko su da su.

    Reply
    1. Не на дно

      Баш се смркло и то много се смрколо, смркло се толико да ће ускоро зора да сване.

      Reply
    1. Obavesteni

      Nije vreme da se ukinu, vreme je da se DESI, LUSTRACIJA, ODGOVORNOST, DOZIVOTNA ZABRANA ZAPOSLJAVANJA CLANOVA U JAVNA I DRUSTVENA PREDUZECA? NEKA SE MALO POKAZU NA TRZISTU AKO SU STRUCNJACI? POSEBNO ONIH KOJI RADE U TUZILASTVU, SUDU MUPU I DRUGIM INSTITUCIJAMA, ODNOSNO NE RADE SVOJ POSAO! I NE MOJTE DA BUDE MORAO SAM?

      Reply
  4. Шпанац

    Изгледа да се још није смркло. Прозор мора пасти.

    Reply
  5. Vreme je da svane

    Nije vazno ko je lepio. Vazna je poruka, a to da je doslo vreme da ovom gradu svane i da se ova nakaradna vlast zbrise sa politicke scene.

    Reply
  6. Da da

    Na Instagramu ima lepo sve o Svanucu. Da li je realno da se to ne zna?
    Ideja odlicna, efekat postignut.

    Reply
  7. Ana

    Sve je ok . Ko nije za SVANUĆE . ima izbor i to je isto ok. ZALAZAK zašto da ne…

    Reply
  8. Spomenka Kojic

    Nadam se da ovo nije Ivkovic. On mi je bio mnogo simpatican u pocetku, sad je previse iritantan i nekako samoziv, a bez osnova. Ne izgleda mi kao neko ko uliva poverenje i nema nekih predloga da bolje zivimo vec samo pljuje, kritikuje, vredja, kaubojstina. Ne mozes djonom na narod, a da ocekujes podrrsku.

    Reply
  9. Лазар

    ако мислите да ће СНС и СПС спасти са власти у вароши ВА,грдно се варате.
    ја сам упознао само две особе које су ми рекле да за њих гласају а ови ипак победе са великом предношћу.
    Ваљевчани гледају само своју гузицу,боли њих за Ваљево и Шумадију па на крају и Србију

    Reply
  10. Jasmina Kolubara dva

    Najjača je stvar kad vidiš *** koji je dobio posao za stalno u Protokolu, lik je pre toga bio Bobin taster, međutim Boba ga nije zaposlio, lik se onda prešaltao na Lazarovu stranu, popljuvao Bobu i ekipu i dobio platu do 1000 evra. Narode moj, ovu ekipu što Lazar zapošljava nijedna normalna vlast ne bi držala. Treba im svima redno podeliti otkaze pa neka rade posao za koji su stručni, a ne ovako da narod gleda i da se smeje.

    Reply
    1. Obavesteni

      Zasto samo Lazar pa usvim javnim preduzecima drzavnim Pocev od Vistada pa nadalje na svim rukovodecim mestima su oni sto bi u mom sleu rekli. N irodjena majka ne bi imdala ovced da cuvaju? DNO DNA! Al narod cuti i trpi.

      Reply
  11. Bubamara

    Opozicija ima punu podršku s’obzirom da je dosta njih uključeno u projekat! Nadam se da će krenuti u kampanju od vrata do vrata, to nam treba! Da se konačno čuje i druga strana!!

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.