Skaredne slike i krst sa četiri S na Stevanu – Dokaz stanja u društvu

Spomenik Stevanu Filipoviću na Vidraku još jednom je i po ko zna koji put oskrnavljen. Ovog puta porukama podjednako ružnim i besmislenim, a nakon ovog slučaja možda treba i da konstatujemo da spomenicima u Valjevu treba – stražar!

Šta god o njemu mislili, spomenik borcima revolucije u liku narodnog heroja Stevana Flipovića i dalje je jedan od simbola po kojem je naš grad prepoznatljiv. Ako tu i može da bude dileme, onda u ovome nema – ovo impozantno delo srpskog vajara Vojina Bakića je SPOMENIK KULTURE još od 1960. godine, od kako je podignut na tom mestu i proglašen takvim kulturnim dobrom.

A šta sada Valjevci ili posetioci Valjeva od juče mogu da vide na Vidraku?

Postament spomenika crnim auto-sprejom išaran skaradnim crtežima spolovila, ali i crtežima kosta sa četiri slova S, uz potpis „Vojvode“, ko god to bio. Na isti način, nešto niže spomenika, unakažena je i spomen ploča na kojoj piše da je „podignuta u čast partizana, komunista, patriota i svih koji su pali u borbi protiv fašističkih porobljivača i izdajnika naroda“. Takođe, dakle, crtežima muškog polnog organa (tri komada), uz krst sa četiri S (komada dva) i gore pomenuti potpis – očigledno počinioca i izgledno samoproglašenog „vojvode“.

O skrnavljenju ovog SPOMENIKA KULTURE prvi je javnost, putem objave na društvenoj mreži Fejsbuk, obavestio naš kolega, novinar Nebojša Bojanić. Njegovu objavu, prenosimo u celini:

“Ovo su prizori o kojim urgentno treba da se izjasne svi nosioci političkih i javnih funkcija u Gradu, pa i u državi! Ovaj spomenik je, ne lokalni, nego svetski simbol borbe protiv fašizma! Tim povodom odmah sam pozvao Zavod za zaštitu spomenika kulture. U odsustvu direktora i nadležnog službenika, pravnik mi je rekao da je Zavod nemoćan i da je više puta iz sopstvenih sredstava čistio spomenik. Na moje pitanje da li su u takvim okolnostima tražili postavljanje video nadzora, dobio sam odgovor da je nadzor postavljan, ali ubrzo i uništavan, te da treba postaviti nekoga da čuva video nadzor i spomenik. Ovo je lokacija koju obilaze svi koje put navede u Valjevo. Kao takvo, ovo mesto ne sme ovako izgledati ni jedan jedini dan, a kamoli duže od toga”.

Bojanić dalje u svojoj objavi na Fejsbuku ima poruku i za počinioce: “Rukopis poklonika grupacije koja je uhvatila i svojim gospodarima predala borca protiv fašizma, koji se visoko podignutih pesnica preselio u večnost. Niste vi vojvode, vi ste jajare!”

Podsećamo, spomenik Stevanu Filipoviću, kako ga većina Valjevaca naziva, i ranije je često bio na meti vandala koji su ga “šarali” najrazličitijim porukama. Neke su bile anarhistične, a neke i ljubavne. I to je bilo toliko učestalo da su 2010. godine  borci valjevskog SUBNOR-a, predvođeni tadašnjim predsednikom Milićem Petrovićem, u dva navrata organizovali “radne akcije” farbanja spomenika, najpre postament i noge, a onda su čak, zahvaljujući iznajmljenoj korpi sa dizalicom, narodnog heroja uspeli da ofarbaju do pojasa. Sve uz poruku “da tako štite simbol grada i narodno-oslobodilačke borbe od vandala”. Borci su tada zaradili krivične prijave od strane Zavoda za zaštitu spomenika jer su upotrebili farbu za beton, dok je rad Vojina Bakića izliven od legure aluminijuma, pa su ga tako praktično oštetili.

Poslednjih godina, da tako kažemo Stevan Filipović je bio pošteđen ovako drastičnog skrnavljenja, mada daleko od toga da po njemu neko, zaludan ili zlonameran, nije iskoristio priliku da ostavi “potpis”.

Da budemo jasni, uništavanje spomenika nije valjevski “ekskluzivitet”. U istoriji to su, na primer, radili varvari iz germanskog plemena Vandali pljačkajući antički Rim ili horda Mongola predvođena Hulagu-kanom pustošeći srednjevekovni Bagdad.

Ali, zaista je pitanje, da li je došlo vreme da ovaj SPOMENIK KULTURE u Valjevu dobije i 24-časovnog stražara? Jer, bili vernik ili ateista, levičar ili desničar, liberal ili konzervativac, da li biste, na primer, nekim grafitom tako “ukrasili” spomenik nekom vašem pokojnom bližnjem?

A pošto je i poslednji popis stanovništva pokazao da je ogroman broj građana Valjeva verujući, vredi podsetiti i na to da hrišćanstvo, dakle i pravoslavlje, ne poznaju praksu izrugivanja obeležja koje simboliše mrtve.

Za sada nije poznato da li je neko protiv NN počinioca podneo krivičnu prijavu zbog uništavanja ovog SPOMENIKA KULTURE.

P.V.

Fotografije: autor Nebojša Bojanić

13 comments on “Skaredne slike i krst sa četiri S na Stevanu – Dokaz stanja u društvu

  1. Prokletstvo

    Nekada je i bio gore čuvar i prodavnica suvenira i nije samo oskrnavljen taj spomenik nego i spomenik iz I sv.rata rez.podnaredniku Ivanu Radojičić iz Popara poginulom na Kolubari a takođe je uništeno gradski groblje na Vidrakzu sa sve Crkvom,zato kada pišete pišite do kraja i o svemu odakle i nastaje prokletstvo ovoga prokletoga grada

    Reply
  2. Горан

    Жао ми је тих људи који су то урадили. Колико је њихово не знање. Колика величина од човека је био Стеван Филиповић. Волео бих да смо ми десети део оног што је он. Слава му.

    Reply
  3. Dragan

    ovo je neko iz opozicije jer mi u stranci imamo i cetnike i partizane koji zajedno vladaju i sjgurno niko nebi doveo u pitanje svoj polozaj zbog nekog spomenika

    Reply
  4. Analiticar

    Ako pazljivo analiziramo fotografije sa mesta zlocina, mozemo zakljuciti par stvari. Prvo, da je ovo jako ruzan cin, nema tu diskusije. Drugo, da se radi o tri coveka koji su svi „Vojvoda“, zar ne, a iz fotografije broj jedan se vidi da jedan ima bradu ili voleo bi da je ima, a drugi ne? I trece, da se iz ove latinice vidi se da je ovo potureno patriotama? Mala pomoc nadleznima.

    p.s. Nikoga ne zanima sto je mural Zivojina Misica odavno oskrnavljen kod zeleznicke stabice i to tako stoji godinama bez ikakve reakcije? Sve vas zajedno bas briga za Zivojina Misic? Hoce li to neko prekreciti, obrisati, srediti odmah? Tesko.

    Reply
    1. RzaVa

      Ima i cetvrto,ovo su neki nezreli dečaci koji ni ocila nisu uspeli da ucrtaju pravilno…

      Reply
  5. Krle

    Zašto se i dalje po medijima čovek naziva Stevan, kada je poznato da je rođen u Metkoviću, Hrvatska i da se zove Stjepan Filipović?

    Reply
    1. Dušan

      Da izgleda da je Srbin a nije,dok gore sahranjeni Srbi koji su branili i odbranili Srbiju leže zaboravljeni ,porušenih spomenika ili pokopani i pobacani,to nije skrnavljenje čak su i Crkvu srušili,e moje Valjevo prokleti grade

      Reply
  6. Pop Jordan iz Poćute

    Da li mislite da je ova tabla slučajno baš na tom mestu postavljena,nije tu je bila Crkva srušena 1959g da u Valjevu se još ne zna za Crkvu na Vidraku a zahvaljujući ,,velikim ,,istoričarima i crkvi koji su se pobrinuli za zaborav

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.