Obeležen Međunarodni dan civilne zaštite u sedištu Kolubarskog upravnog okruga

Sednicom Okružnog štaba za vanredne situacije Kolubarskog upravnog okruga, na čijem je čelu Miloš Milutinović, načelnik Okruga, obeležen je 1. mart, Međunarodni dan civilne zaštite.

 „U Republici Srbiji nizom manifestacija se obeležava Međunarodni dan civilne zaštite, sa ciljem da se ukaže na značaj i ulogu službi civilne zaštite u slučaju svih tipova nesreća i katastrofa i suočavanja sa njima, kao i da im se oda priznanje za sve napore, žrtve i podvige“, naglasio je načelnik Kolubarskog upravnog okruga Miloš Milutinović, nakon što je otvorio redovnu sednicu Okružnog štaba za vanredne situacije.

Obeležavanje 1.marta, Međunarodnog dana civilne zaštite ustanovljeno je 1990. godine, odlukom Generalne skupštine Međunarodne organizacije civilne zaštite. Prema međunarodnim standardima, civilna zaštita predstavlja organizovan odgovor države na opasnosti koje ugrožavaju stanovništvo, materijalna dobra i životnu sredinu.

O načinu delovanja i formiranju jedinica civilne zaštite, govorila je načelnica Odeljenja za vanredne situacije u Valjevu Duška Andrić.

„U Sektoru za vanredne situacije, civilnoj zaštiti se poklanja velika pažnja. Sektor je nosilac izrade Nacionalne procene ugroženosti i Nacionalnog plana zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama u okviru kojeg se planiraju, organizuju i realizuju sve mere i zadaci civilne zaštite“, naglasila je Duška Andrić i dodala da se nesreće mogu dogoditi svuda u svetu, ali da iskustvo u proteklim godinama pokazuje da se broj katastrofa širom sveta povećava i da je broj ljudskih žrtava sve veći, kao i materijalna šteta izazvana njima.

Prema njenim rečima, pred civilnom zaštitom kao i pred celokupnim sistemom zaštite i spasavanja u Republici Srbiji stoje nove izazovi, rizici i pretnje. Tako je na teritoriji Republike Srbije formirano 111 specijalizovanih jedinica civilne zaštite.

„Osnovnu obuku prošlo je oko 2900 pripadnika koji su raspoređeni u specijalizovane jedinice civilne zaštite i to za: gašenje požara, spasavanje na vodi i pod vodom, pružanje prve pomoći kao što su evakuacija, sklanjanje, zbrinjavanje, prva pomoć i medicinska pomoć, RHB zaštita,spasavanje iz ruševina i zbrinjavanje, a za sve specijalizovane jedinici civilne zaštite koje su prošle osnovnu obuku, svake godine se održavaju treninzi gde se uvežbavaju i obnavljaju stečena znanja i veštine. Na području Kolubarskog okruga obuku je prošlo oko 190 pripadnika specijalizovanih jedinica i to za: gašenje požara, pružanje prve pomoći i zbrinjavanje,spasavanje na vodi i spasavanje iz ruševina“, zaključila je Andrić. 

Civilna zaštita se organizuje i planira na nivou jedinica lokalne samouprave, organa državne uprave i privrednih društava, a kako se na današnjoj sednici Okružnog štaba za vanredne situacije moglo čuti, u toku je proces formiranja specijalizovanih jedinica civilne zaštite za uzbunjivanje i jedinica civilne zaštite opšte namene, kao i postavljanje poverenika civilne zaštite po naseljenim mestima u svim gradovima i oštinama.

Kolubarski okrug

 

 

 

 

 

1 comment on “Obeležen Međunarodni dan civilne zaštite u sedištu Kolubarskog upravnog okruga

  1. Dragan

    bravo. dobro je da se ljudi malo pocaste i cestitke nacelniku na odevnoj konbinaciji bas je lepo uklopio boje

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.