Nedoumice oko postrojenja za preradu plastike u Mrčiću: Šta zapravo skriva PDR?

„Fabrici za preradu otpadne plastike nije mesto u Mrčiću naročito ako ne znamo kakav uticaj ona može imati na životnu sredinu“, poručili su odbornici Pokreta Sad Djordje Pavlović i dr Snežana MIjatović. Komentarišući poslednju sednicu Skupštine ovi odbornici tvrde da je sramota neukost isticati kao vrlinu.

Na poslednjoj sednici Skupštine usvojen je Plan detaljne regulacije za KO Mrčić gde je predvidjena izgradnja postrojenja za sortiranje otpadne plastike .

„O ovoj temi treba ozbiljno razgovarati umesto postfestum kako je sad bio slučaj . Medjutim , organi grada  dali su nejasna i nevešta obaveštenja pa je ostala dilema o kakavom se postrojenju zapravo radi , da li je štetno za životnu sredinu s obzirom da je plastika materijal koji je po sebi opasan i štetan naročito kod prerade. Pretpostavka je da će uticati na životnu sredinu . Verujem da se Skupština u ovom sazivu neće više sastajati, ali kao tema ovo pitanje sigurno ostaje“, rekao je odbornik Pokreta Sad Djordje Pavlović.

On je naveo da je odgovor koji se još uvek traži, da li postoji građevinska dozvola za gradnju takvog postrojenja , da li je njegova izgradnja započeta ili nije?.

„Mi smo tražili na Skupštini te odgovore , ali ih nismo dobili . Verujemo da je rukovodstvo dužno da odgovori , a najvažnije jeste kako će funkcionisanje tog postrojenja uticati na životnu sredinu? Koliko će uticati na reku Kolubaru pre svega? Mislim da kao gradjani treba da razmislimo da li nam je postrojenje potrebno na takvom mestu jer se radi o jednom od najplodnijih delova nadomak grada. Možda je rešenje da se predloži investitoru neki drugi oblik proizvodnje koji je prigodniji tom području. Zato pozivamo gradjane da nam se jave da zajednički tražimo rešenje i zajednički nastupamo jer postoji mogućnost da se onemogući dalja primena “, rekao je Pavlović.

Na sednici Skupštine je  navedeno  da ne postoji potreba za izradom procene uticaja na životnu sredinu. Vamedia je zato od Pavlovića zatražila tumačenje pravnih stavova koje je na sednici izneo načelnik odeljenja za urbanizam Aleksandar Purić.

„To i jeste izazvalo problem jer ni pravnici , a kamoli laička javnost nisu mogli da razumeju objašnjenje . Da je on bio razumljiv mi danas ne bi imali o čemu da razgovaramo. On je u izlaganju bio nesiguran i nedorečen. Iz njegovog govora se može zaključiti da dozvola za neki objekat postoji , ali sad nismo sigurni da li za skladište neko ili skladište koje je deo postrojenja . Sve je bilo nejasno. Još je gore što je ponovio da procena uticaja na životnu sredinu nije potrebna , ali da je moguće u toku izvodjenja projekta uraditi Studiju uticaja na životnu sredinu, To su dva različita dokumenta , procena i studija . Nejasno je ako se objekat već gradi kako u toku toga raditi Studiju , šta ako ona pokaže da ne treba graditi takav objekat , a on već skoro završen? Mnogo nejasnoća  koje ni pravnici ne mogu razumeti iz Purićevog izlaganja ,a kamoli gradjani Valjeva koji nisu pravnici“, rekao je Pavlović.

Pavlović pojašnjava da niko od odbornika nije razumeo o čemu se radi i kakvo je stanje stvari pa i da se čak gradonačelnik lično raspitivao medju odbornicima .

„Poenta svega je da saznamo o čemu se tu radi, kakvo je to postrojenje i da se alarmira javnost da će se u komšiluku praviti takvo postrojenje. Mi ne znamo , ali na Skupštini se čulo da je neki deo  gradnje  već započet i ljudi se plaše da je fabrika započeta . To izgleda niko ne zna“, konstatovao je Pavlović koji je dodao da ukoliko bude još sednica Skupštine oni će insistirati da se pomenuti plan regulacije poništi ukoliko pak sednica ne bude, učiniće to zajedno sa zainteresovanim gradjanima.

Odbornica dr Snežana Mijatović osvrnula se na dešavanja na poslednjoj sednici navodeći da je na snazi bila neukost i neodgovornost.

„Nedopustiva  je reakcija predsednice Gradskog parlamenta Snežane Rakić da na početku sednice „poturi“ sekretara Skupštine grada Mladena Simovića da pročita pismo tamo nekog gradjanina koje stiglo tog jutra, pred sam početak sednice, što potvrdjuje i prijemni štambilj na dopisu.A sekretar umesto da prati rad Skupštine grada i upozorava na sprovodjenje Statuta grada i Poslovnika o radu Skupštine Grada , još sam sve prekrši i pročita pristigli dopis „tamo nekog gradjanina“.Ali o stručnosti navedenih aktera čitanja pristiglog odgovora namenjenog medijima- ne bi trebalo raspravljati.Ne treba puno detaljisati razumevanje ove poruke.U pitanju je znanje i neznanje, odgovornost i neodgovornost. On je ovim svojim istupanjem u potpunosti urušio instituciju Skupštinu grada i ono što je očigledno pokazao da postoje diplome koje su garant znanja i postoje diplome koje  su nečija karakterna osobina. A sa druge strane pokazuje da je „sporna nagrada“ dodeljena iz lične zahvalnosti i oduživanja . Zorica Jocić, Snežana Rakić i  Mladen Simović su zagrizli vise nego što mogu da progutaju i da posledice toga ne mogu izostati, a to  će im pokazati slobodomisleći gradjani i gradjanke Valjeva koji će svojim dostojanstvom braniti duh i dostojanstvo grada Valjeva na predstojećim izborima“, rekla je dr Mijatović.

 

1 comment on “Nedoumice oko postrojenja za preradu plastike u Mrčiću: Šta zapravo skriva PDR?

  1. Liberal

    E moj Đole, to je borba sa vetrenjačama, kad može u centru grada da radi farbara može i u Mrčiću šta god im padne na pamet.Čudi me samo da se doktori koji tamo imaju vikendice nisu bunili, pa premestili preradu plastike u selo Snežane Rakić??

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.