Kako Zavod štiti spomenike? I deo

Skaredni grafiti na spomeniku Stevanu Filipoviću i dalje su tamo gde su i bili. U zavodu za zaštitu spomenika od kojih bi se očekivalo da spomenike štite kažu da nemaju poziciju sa koje bi to mogli da urade i krivicu svaljuju na jKP Vidrak. U Vidraku navode da nikakva uputstva niti zahtev nisu dobili za čišćenje , ali i da će kada stigne zahtev spomenik i očistiti.

Bez ulaženja u motive počinilaca, iako to treba da bude predmet razgovora,  koji su naružili spomen ploču i sam spomenik Stevanu Filipoviću , ključno pitanje jeste kada će grafiti biti uklonjeni?

Tragom ovog pitanja Vamedia je kontaktirala valjevski Zavod za zaštitu spomenika od kojih se prvenstveno i očekuje da spomenike štite. Na pitanje upućeno pravniku Zavoda Goranu Radojičiću da li su bili na licu mesta i uradili zapisnik ,(razgovor vodjen u ponedeljak 4.februara),  Radojičić  kaže:

„Nismo . Na tom spomeniku se neprestano pojavljuju grafiti i za nas to nije ništa novo. Ne znam zašto je javnost sada uznemirena kada se to stalno dešava. Mi smo kada smo rekonstruisali staze i suvenirnicu postavili kamere , ali su one trajale samo dva dana jer ih je neko odmah polupao , tako da ni to nije rešenje“.

U daljem objašnjenju Radojičić je naveo da Zavod ne poseduje sredstva kojima bi mogao finansirati uklanjanje grafita. „To treba Vidrak da radi, mi nemamo sredstva za to, ali oni moraju da zatraže uputstva od nas kako da to uklone“, bio je kategoričan Radojičić.

Ako Zavod nema zapisnik o učinjenoj šteti, ali i o tome koje sredstvo je korišćeno za pisanje grafita, veliko je pitanje kakve uslove može dati? Istovremeno , JKP Vidrak nikada od osnivanja nije imao zaposlenog konzervatora.

Direktor VIdraka Dragutin Kuzmanović kaže da ih niko iz Zavoda nije kontaktirao:

„Niko nije pozvao Vidrak niti zatražio bilo kakvu intervenciju , a daleko od toga da su data neka uputstva . Mi ćemo što se nas tiče, raditi po zakonu, kada stigne zahtev mi ćemo očistiti grafite , a potom iste radove fakturisati gradu“.

Ovog jutra Kuzmanović potvrdjuje da nikakav zahtev nije stigao , ali ni uputstvo kako i čime da se uklone grafiti.

Valjevska javnost još pamti situaciju kada je  nekadašnji predsednik  SUBNOR-a Milić Petrović bronzom prefarbao delove spomenika . Zavod je tada burno reagovao pa je navedeno da je za takvo delo zaprećena kazna do 5 godina zatvora . Sada pokojni Milić Petrović tada je objasnio da su farbali spomenik jer Zavod mesecima nije učinio ništa da ukloni grafite.

Sve i da su grafiti svakodnevna pojava, nije poznato da je Zavod, koji grad finansira, ikada vodio kampanju za očuvanje spomenika kulture bilo koje vrste .

Nastaviće se  …

6 comments on “Kako Zavod štiti spomenike? I deo

  1. Miloš

    Ima na Vidraku još veoma vrednih spomenika zaboravljenih i zakorovljenih i mnogo vrednijih od Stjepana Filipovića i samo brdo VIDRAK je oskrnavljeno i svi ćute godinama i decenijama

    Reply
  2. Milan

    sve te dzabalebarose iz zavoda i slicnih javnih jasli,najuriti I jos bolje,zaposliti u nekoj od valjevskih fabrika. Gomila lezilebovica,neradnika…

    Reply
  3. Dragica Raković

    Kada smo pre pet godina (Udruženje učesnika ORA, u prevodu onima koji ne znaju, nekadašnji akcijaši) organizovali akciju da ga očistimo od grafita, Zavod za zaštitu spomenika je rekao: to je naš posao, nas za to plaćaju, nemojte da ispadne da ne radimo svoj posao i onda smo to zajednički uradili. Skinuli smo sve grafite (bili su pretežno ljubavne poruke ili bezvezne šare) i do ove godine NIJE BILO NI JEDNOG GRAFITA.
    Ploču niko nije ni brljao, ni održavao.

    Reply
  4. Istina

    Какав наслов? Завод да штити споменике??? Па завод може да одржава споменике, а зна се ко је задужен за јавни ред и мир у граду.
    Полиција не ради свој посао одавно. Нема ни инспекције… Општи хаос у граду, пукло све, нема институција…
    Власт подбацила тотално, нема интелектуалну способност да упрвља градом…

    Reply
  5. Лазар

    како сте ви комунисти чували споменике који су били пре хрваћанина ту?
    где сте им кости побацали?
    тако и на петом пуку и још ко зна где .

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.