Kako mi u Valjevu rešavamo stvari? Fasade ničija briga I deo

Tek ako Vam deo nečije fasade padne na glavu mogli biste pokrenuti pitanje naknade štete , ali i uzrokovati obeležavanje , odnosno postavljanje trake oko objekta kako se dalje povredjivenje ne bi nastavilo i tek tada inspekcije bi mogle vlasniku objekta naložiti sanaciju. Dok nove zgrade gotovo odskaču od  ukupnog izgleda ulica , stare su šarenilo i vrlo često ruglo. Ali nismo mi krivi.

Nove zgrade imaju svoje nove fasade ipak o tome koje su boje , od kakvog materijala ne vodi se zaista računa pa nam to otvara pitanje formiranja ambijentalnih celina , odnosno narušavanja istih. Ako smo takvo stanje stvari prihvatili kao normalno, možda i moderno , šta je sa ostalim objektima u gradu koji su privatni bilo da su stanari zgrada vlasnici ili pak kuće do ulice koje imaju svoje pojedinačne vlasnike.

Još 2021. godine država je krenula u priču obnove fasada , ali onih termoizolacionih . Grad Valjevo svake godine učestvuje sredstvima kao subvencijom kako bi se objekti energetski izolovali i smanjili potrošnju energenta , samim tim i efekat aerozagadjenja. Ipak, ono što je izvesno jeste da država pa ni grad Valjevo neće moći u skorije vreme da reše sve fasade . Ne treba zaboraviti ni činjenicu da se USAID posebno uključio u ovaj program sa namenom sredstava upravo za stambene zgrade pa su neki objekti već sredjeni . Ali, da li su se sve stambene zajednice prijavile? Da li su se svi vlasnici objekata duž gradskih ulica prijavili? Nisu. Fasade su im realno „poslednja rupa na svirali“.

Od estetike udaljeni smo svetlosnim godinama pa se priča uglavnom svodi na činjenicu kako da sačuvamo živu glavu dok idemo trotoarom? Fasade ne samo da su stare i dotrajale već su i dramatično zaprljane pa se stiče utisak sumornosti i mračnjaštva. Da je zaista tako primećuje svaki pojedinac kada na ulici iznenada zapazi novu fasadu. To je kod nas otišlo toliko daleko da se nova fasada pojavljuje kao nekakav kuriozitet , tu nedostaje samo performans i poziv za event.

Pogledajmo slučaj fasade na zgradi Višeg suda , koja ne samo da je obnovljena već i osvetljena pa su krenuli da „rade“ telefoni , da se komentariše. Javnosti možda nije poznato, ali Viši sud je u jednom trenutku čak zakazao bio i konferenciju za novinare zbog fasade pa se onda od toga odustalo . Ali , očito da su i oni pomislili da je nova fasada dogadjaj u Valjevu.

Odmah možemo zaboraviti za zakonske mogućnosti jer one su toliko „neverovatne“ da čak daju slobodu lokalnim samoupravama da same uredjuju boje , razne varijante izgleda . To smo nekad prepisali od neke zemlje gde nam se svidelo kako to funkcioniše.

Možda 30 vlasnika stanova nema sredstva za obnovu fasade , ali da li ima sredstva za čišćenje stare ? U svetu postoje firme koje se samo tim poslom bave. Ne moramo daleko, do Beča recimo možemo jer blistave fasade deo su gradske odluke i obaveze vlasnika.

Mi obaveze inače jako teško prihvatamo. A i zašto bismo? Mnogi od tih stanova dobijeni  su od društvenih preduzeća jer to sve nekad je  bilo zajedničko , naše , opšto dobro,  pa su stanovi preko SIZ-a deljeni i šakom i kapom, neki sa otplatom neki zbog doprinosa u preduzeću  i sl, posle se nasledilo. Da, u pravu je onaj koji sada ima sedamdeset i više godina i koji kaže ja živim u kući , a godinama sam od plate odvajao za SIZ stanovanja i nikada ništa nisam dobio. Možda baš vi niste , ali mnogi jesu.

Dakle za male pare dobijeno nešto što je bilo opšte sad bi trebalo da se održava . I to po nekom zakonu . Nema logike . Sada je realno, kako smo naučeni , očekivati da to neko uradi , grad na primer , on je naš.

Zanimljivo je koliko smo skloni da oštro kritikujemo neko vreme društvene svojine i socijalizma, a tako teško prihvatamo odlike kapitalizma . Da , mi hoćemo da budemo vlasnici , ali bez obaveza.

Tako u ovom trenutku niko ne može naterati vlasnika objekta, zgrade da istu uredi, tek ne može iz estetskih razloga. Najpre mora neko da bude povredjen da bi se ustanovilo da je fasada pretnja.

Ovo je moguće i pored „nakaradnog“ zakona jer mi smo zemlja u tranziciji . Mi smo  čak tranziciji dali drugo tumačenje . Umesto prelaznog stanja mi smo u zaglavljenom stanju.

To nama nije tema jer narod nema para . Ovaj je narod vlasnik samo 41 254 stana  Poslednji popis stanovništva pokazao je da je ukupan broj stanovnika Valjeva sada  82 541. Isti popis donosi I podatak da je u Valjevu popisano 41 254 stana što znači jedna stambena jedinica na dva stanovnika u proseku. Ovaj prvi stanovnik bi možda nešto i uradio , ali ovaj drugi neće, nema, ne može, ima pametnija posla. A i ko ga primorava?

I tu ni socijalizam ne valja jer je stan dodelio i baba Stani koja živi na drugom spratu i ta ne plaća ni čišćenje hodnika , a kamoli da bi sad radila fasadu. Ne valja ni kapitalizam jer je stan na trećem kupio neki tajkun za švalerku , a ona ga ostavila pa sad ne zna šta će , a ne pojavljuje se . A i kakve koristi od fasade ima Mirko koji je u potkrovlju , praktično na tavanu on i nema zida sve kosine i krov? A da ne pominjemo čika Radisava sa drugog sprata pa sa njim pola zgrade nije govorilo jer je zabranio tetka Nasti da širi veš iznad njega i da pere terasu, tvrdio da se voda sliva niz fasadu pravi štetu, E on bi dao pare za fasadu , ali umro mučenik jesenas, sin prodao stan , ti se još nisu pojavili , niko ih nije video. A i ko gleda u naš ulaz pogledaj pred šta se radi !

Nego, da mi to lepo proglasimo sve kulturnim dobrom , objektom od značaja , pa da nas neko štiti i onda više vlasnici nisu bitni nego Zavod , I dodajte Grad….a da,  ne može ni to jer je Centar za kulturu stavio plastičnu stolariju za 11,2 miliona , Zavod rekao ne može i da se sve promeni za tri godine, a od tad prošlo je godina i godina.

Ali, nismo mi krivi…

14 comments on “Kako mi u Valjevu rešavamo stvari? Fasade ničija briga I deo

  1. Pera

    Најбоље сачекати да устане Тито из гроба па нека он уређује фасаде и све што је зас….
    Ствар је јасна. Друштво бауља зато што је већина грађана сиромашна, на минималцу преко 80% грађана. Док се један део све више богати остали једва крпе крај са крајем и није им ни до фасада, ни до улаза, ни до живота… Па ко не би волео да офарба своју ограду, или да промени столарију, да уреди фасаду…Немој да се лажемо више. Народ је на ивици беде. Државом управљају људи који су изгубили компас. Уместо да се уведе ред, смањи социјална разлика кроз повећање минималних плата и пензија, они за ради власти, дају помоћ свима исто. И оним са 120.000 и оним са 15.000 пензијама… Порез исти и за оне са обртом од милион и од 100 милиона… Ово је систем који гарантовано гаси државу са већинским Србима за 100 година, а можда и раније.
    Земља у којој је најскупља храна, обућа, одећа, гориво, замља у којој је најјефтинија радна снага и земља са највећом социјалном разликом, не може дуго опстати.
    Замислите један град Ваљево у коме не могу да организују уредно одвожење смећа и пражњење контејнера, не могу да уредно перу улице и тротоаре, не могу уредно да одржавају зелене површине… Замислите град, или туристичко место Дивчибаре где још није решен систем фекалија и пијаће воде, а акумулација Ровни стоји неискоришћена… То би Тито решио за седам дана коњима и воловима… Е сад, замислите власти у Србији последњих 30 година чиме су се бавиле??? Све се окретало у круг и сјаши Курта да узјаше Мурта. Ја сад имам плату 300.000, а ти 50 и онда промена власти и само се обрну и примања. Нико није хтео на направи платне разреде, да смањи социјалну разлику и уведе неки нормалан однос као у свету…
    Зато омладно ствар у руке и направите дружавау за све грађане, а не само за богутане, или бежите из ове проклете авлије.

    Reply
    1. Istina

      Зато Ваљево има вилу међу 10 најскупљих у Србији.
      Да ли то има везе са оном сечом најздравијих стабала шуме у центру Дивчибара, поред цркве.
      Шта се дешава, да ли су сви људи изгубили компас, или само бахати појединци???

      Reply
  2. Лазар

    моја зграда(станари) су хтели да се узму субвенције за нову фасаду.
    нови услов монополизма(читај лоповске власти) је био,најмање 75% станова мора бити прикључен на ЈКП лопови топлана.
    налазимо се у центру града,улаз у тунелу,тако када излазимо из улаза,покушавамо да избегнемо погибију.
    задњи месец је било око шест туча а све због питања ко ће пре да прође кроз тунел.то је из месеца у месец исто.
    лопови из општине ,ништа поводом тога не раде (нпр) једносмерна улица итд
    ви очекујете стварно да општински нешто добро за Ваљево желе и хоће да ураде

    Reply
    1. IZLAZ na autostradu

      Taj parking je izgrađen 1987.godine, kada je predsednik Opštine Valjevo bio Dušan Mihajlović. Desetak građana je predočilo moguće probleme tadašnjem predsedniku Izvršnog odbora Mići Jankoviću, koji je rekao da stanari centra moraju da podnesu veće žrtve, jer žive na elitnom mestu. Nažalost, M.Janković je odavno preminuo, pa ne može da potvrdi sve ono što je rekao delegaciji stanara. Nijedna sledeća vlast, SPS, DS nije htela da uvaži probleme stanara, čak ni da uljudi taj parking. Posle nekoliko decenija je asfaltiran u maju 2023.
      A gde živi Dušan Mihajlović- u kućurini sa vidikovcem na Povlenu. Briga njega za buku, haos, zagađenje, tuče, izgibenije, povraćku i javni wc, što je taj parking od izgradnje postao, ne samo danas.
      Neki od stanara su prihvatili cinične preporuke da prodaju stan, kad nisu u stanju da trpe. Neki drugi na to ne pristaju.

      Reply
  3. Arhitekta

    Valjevo će uskoro biti poznato u svetu po tome što je korozija ili ti rđa pojela zgradu

    Reply
  4. Bogče

    Ovo je zgrada u kojoj se nalazi dečija biblioteka. Nadajmo se da komad fasade nece pasti nekome na glavu. Bas me zanima ko ce biti kriv ako neki prolaznik bude povredjen. Uskoro ce izbori pa mozemo promeniti ovu vlast koja ne radi nista. Sredili su fasadu na sudu, a dečiju biblioteku ne mogu.

    Reply
  5. Bruka

    U Valjevu se sruši kuća dr Srlimira Đorđevića u Karađorđevoj 105 ,da bi se napravila grandiozna kuća čoveka koga je javno na TV prozivao predsednik Srbije Aleksandar Vučić da je lopov i ništa.Sramota grada i svi ćute u gradu za koga policija kaže da je siguran grad

    Reply
    1. Dragan

      mozda ga je presednik vucic prozvao u kampanji i to se neracuna za ozbiljno jer pred izbore se svasta prica

      Reply
  6. GP

    Valjevo je najsmrdljivija rupa u koju je moja noga krocila. A krocila je bogme u mnoge u bivsoj Jugi.

    Reply
  7. Gradjanin palanke

    Sta ocekujete od seljacina koje su dosle do stanova kako su dosle. Gde god vidite obucu ispred vrata znate mu poreklo i manire. Zasto bi se oni interesovali za fasade kada su im i kuce odakle su potekli zarasle u korov

    Reply
  8. Vesna Ilincic

    Jednom se mora krenuti.Ko je rodjen u ovom gradu najviše voli svoje rodno mesto,ma gde bio

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.