Jocić: Uskoro probni završni ispit

Ove godine probni završni ispit će biti održan 22. i 23. marta.  Djaci Kolubarskog okruga u najvećem broju izjasnili se za geografiju kao izabrani predmet.

Valjevski osmaci probni završmi test imaće 22. I 23marta , najavila je načelnica ŠU Zorica Jocić. “Učenici će 22, polagati test iz matematematike u vremenskom intervalu od 9 do 11h  dok ih naredni dan očekuje najpre u istom terminu test iz srpskog jezika , a potom od 13.30 test iz izabranog predmeta. Mogu reći da su se učenici na području Školske uprave uglavnom najviše izjasnili za geografiju, onda sledi biologija, zatim istorija i hemija, na kraju fizika. Takođe ovdje je značajno reći da posle probnog završenog ispita postoji jedan period, jedna sedmica u kojoj će učenici moći da promene svoje interesovanje za taj izabrani predmet. Tako da, ako je neko sad izabrao fiziku, moći će da polaže neki drugi predmet, ali ako se roditelji, odnosno učenici, izjasne u toku te nedelje”, rekla je Jocić.

Što se tiče probnog završenog ispita, Jocić napominje da  su procedure iste kao i što su na završenom ispitu i probni završeni ispit na taj način i predstavlja vernu simulaciju završenog ispita.

Načelnica je istakla da učenici imaju dovoljno vremena da se pripreme I za probni I za završni ispit.

“Idući u susret potrebama učenika Ministarstvo prosvjete u saradnji sa Zavodom  za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i u saradnji sa Matematičkim fakultetom iz Beograda i Fakultetom organizacionih nauka, oformilo platformu e-vežbaonica i na toj platformi su stavljeni zadaci iz svih sedam predmeta koji učenici polažu na završenom ispitu. Dakle, srpski, matematika, istorija, geografija, biologija, fizika, hemija.Zadaci su poređeni na tri nivoa složenosti, dakle, na osnovnom, na srednjem i na naprednom nivou i platforma zaista služi deci da mogu da uvežbavaju, da se vraćaju na te zadatke ponovo i da se na taj način pripreme. Link koji vodi  ka e-vežbaonici je e-vežbaonica.zvkov.gov.rs. Verujem da naši osmaci to znaju i da u veliko koriste”, rekla je Jocić.

Kako Jocićeva navodi probni završni ispit je I svojevrstan presek znanja pa učenici vrlo brzo mogu tačno znati koliko znaju , koje oblasti treba da više provežbaju I da im posvete posebnu pažnju.

“U sedmici posle probnog završenog ispita, će se raditi u školama analiza probnog završenog ispita i sledi povratna informacija učenicima. Analiza  je jako značajna i ono što je bitno mora da bude bazirana na  principima formativnog ocenjivanja. A to znači da ne treba da bude samo brojčana, sumativna ocena, nego mora imati opis u smislu toga da ta povratna informacija treba da bude potpuno jasno i precizno, objašnjenje detetu  o  postignućima na ispitu. Dalje, ocena, odnosno, da kažem, povratna informacija mora biti i kvalitetna i blagovremena. Dakle, ne treba čekati mesec dana pa da se detetu da povratna informacija šta je uradio, najjednostavnije  rečeno, svakom učeniku mora biti rečeno šta je tačno uradio, šta nije uradio i na koji način treba dalje da se napreduje, odnosno šta su to preporuke za dalje napredovanje”, objasnila je naačelnica ŠU.

Zakonska obaveza svih osnovnih škola u Srbiji je da sprovedu  pripremnu nastavu i mogu je sprovoditi od početka drugog polugodišta. Pripremnu nastavu mogu pratiti svi učenici , ali I ne moraju . Zakon predvidja najmanje po dva časa dnevno iz svih predmeta koji se polažu na završenom ispitu.

Posle svega sledi završeni ispit  koji će biti održan 17., 18. i 19. juna.

“Što se plana upisa učenika u srednje škole tiče, planiranje je počelo još u decembru mesecu. Što se Valjeva tiče, mi smo prošle godine u odnosu na pretprošlu godinu imali 117 učenika više, tada smo dva odeljenja više imali  u Tehničkoj i u Medicinskoj. Ove godine imamo 108 učenika manje. Međutim, ono što je dobra stvar ove godine, to je da je krajem prošle donesen pravilnik o broju učenika u odeljenjima, tako da je broj učenika sada 28. Više nije 30, kao što je to bio ranije  slučaj . Iimali smo prošle godine u Valjevu 35 odeljenja , od toga devet je bilo u Tehničkoj, osam u Valjevskoj gimnaziji,  sedam je bilo u Medicinskoj, šest je bilo u Ekonomskoj i šest u Poljoprivrednoj. Dakle, 35 odeljenja, pa puta dva mesta,  dobili  smo 70 mesta u odnosu na tih 108 učenika. Znači, ostalo je 38 u minusu, ali kada se pogleda koliko je ostalo slobodnih mesta posliee drugog upisnog kruga, zajednički smo došli do zaključka da ćemo ove godine smanjiti dva odeljenja na nivou grada, I to u Tehničkoj jedno i jedno u Poljoprivrednoj, a sljedeće godine, s obzirom da  ćemo imati više učenika  vratićemo i jednoj i drugoj školi, a uzeti nekoj drugoj školi, ali samo jedno odeljenje”, navela je Zorica Jocić.

Kolubarski i Mačvanski okrug

Kako se moglo čuti Ub ove godine ima 28 učenika više, s obzirom na taj broj i na broj odeljenja koji su imali prošle godine, ove godine Ub će dobiti jedno odeljenje više. Ono što je specifično, to je da je Ubska gimnazija u  saradnji sa Opštinom Ub dala predlog da to ove godine bude odeljenje Sportske gimnazije, odnosno odeljenje učenika nadarenih za sport. Očekivanja su da će se ministarstvo prosvete saglasiti sa ovim predlogom.

Takvo  odeljenje zatražila je i Šabačka gimnazija .

“Ostale opštine Kolubarskog okruga, stanje je takvo da nemamo povećanje, ni u Lajkovcu, ni u Ljigu, ni u Mionici, ni u Osečini. Međutim, s obzirom da ta smanjenja nisu prevelika i s obzirom na to da recimo Lajkovac svake godine upiše svoje četiri odeljenja, a i ove godine ima odeljenje bravara zavarivača koje nije hibridno, nego je kompletno celo ide po dualnom sistemu obrazovanja u REIK, Lajkovac će zadržati sva četiri odeljenja. U predlogu je Ljig da ima tri odeljenja, ali realno, vide ćemo kako će se dalje to odvijati. Mišljenja smo da su mnogo realnija dva nego tri odeljenja.  Mionica i Osečina, kao i uvek, bore se za svoja dva odeljenja”, navela je Jocić.

Kada je u pitanju Mačinski okrug,  Šabac ima smanjenje  od samo 14 učenika, ali će dobiti  još dva odeljenja I to jedno u Hemijskoj školi, jedno u Tehničkoj školi .Bogatić takođe ima povećanje broja učenika, pa  će dobiti jedno odeljenje.

Vladimirci i Koceljeva nemaju smanjenje broja učenika i nemaju smanjenje ni broja odeljenja, ali neće dobiti ni  povećanje.

Što se Loznice tiče, Loznica  ima samo 17 učenika manje, ali  će  dobiti jedno odeljenje više. Krupanj, Ljubovija i Mali Zvornik ostaju na četiri odeljenja .

1 comment on “Jocić: Uskoro probni završni ispit

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.