Dan žena – 8 mart 2024 (Video)

Danas je 8. mart, Medjunarodni praznik žena. U Srbiji u prošloj godini ubijeno 27 žena , a od početka ove godine tri . Položaj i prava žena nisu najčešća tema u društvu.

Dan žena kao praznik nastao je kao dan borbe za ženska ljudska prava, odnosno dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. I dok se danas bira poklon i znak pažnje za sve dame u senci ruža ostaje porazna činjenica da je samo u prošloj godini ubijeno 27 žena , najčešće kao žrtve nasilja . Još su porazniji podaci po kojima je u protekloj deceniji ubijeno skoro 300 žena .

Poslednja istraživanja za teritoriju Srbije, prema OEBS-u, pokazuju da је 1,7 miliona (62 posto) žena bilo izloženo psihičkom, fizičkom ili seksualnom nasilju nakon 15. godine života, odnosno skoro svaka treća.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije, predsednica Koordinacionog tela i ministarka kulture Maja Gojković istakla je da je solidarnost najvažnija za unapređenje položaja žena.

„Važno je da budemo malo više sve zajedno na istoj strani, jer onda bi se naš glas više i bolje čuo. Univerzalna poruka je da moramo da shvatimo da je za dostizanje potpune ravnopravnosti sa muškim polom jedini odgovor solidarnost među ženama. Kada budemo jedna drugoj davale apsolutnu podršku, onda ćemo imati taj veliki uspeh kome težimo“, naglasila je Gojković.

Osmi mart uglavnom se obeležava kupovinom cveća ili simboličnim poklonima . U Valjevu je na Gradskom trgu organizovan osmomartovski bazar pa ukoliko želite da poklonom iskažete pažnju prema ženama sasvim sigurno na postavljenim tezgama pronaći ćete nešto zanimljivo.

Kada su cene u pitanju crvene ruže imaju cenu od 400 dinara dok se ruže mogu pazariti po ceni od 350 dinara. Cvetni aranžmani kreću se od 1000 do 2000 dinara u zavisnosti šta volite .

Valjevske cvećare još u toku jučerašnjeg dana uveliko su obezbedile dobru ponudu ne samo rezanog već i saksijskog cveća , a cene su različite pa se u zavisnosti od vrste saksijskog cveća kreću i preko 3000 dinara.

Ustaljena praksa poslednjih godina je i da se ovaj praznik proslavlja u kafanama i restoranima bilo da su se grupe žena same organizovale ili je to jači pol organizovao za njih pa u svakom slučaju večeras neće biti lako pronaći slobodan sto.

Valjevo je nekada imalo više organizacija koje su se bavile pravima žena , na žalost poslednjih godina nije poznato da postoje , a ako i postoje njihov rad nije vidljiv javnosti. Izuzetak je  Udruženje žena Eve čiji je rad više usmeren na žene preduzetnice.

Dok se borite za svoja prava, drage dame, Vamedia Vam čestita  praznik.

* Klara Cetkin (1857—1933)-Cetkinova se borila za prava žena od 1889, a predlog je javno iznela tog avgusta u narodnoj kući, danas poznatoj kao Ungdomshuset. Prvo obeležavanje dana bilo je 18. marta 1911. u Austriji, Nemačkoj,Švajcarskoj i Danskoj, dok su ga obeležile mnoge demonstracije uz feministkinje širom Evrope. Ovaj praznik je prihvaćen u svim socijalističkim zemljama nakon što je Aleksandra Kolontaj ubedila Lenjina da ovaj praznik prihvati kao državni. Tu praksu je preuzela i posleratna SSSR i njene saveznice (uključujući i SFRJ). Kao međunarodni dan žena, osmi mart (po prvi put tačno određeni datum), prihvaćen je 1917. godine. Ujedinjene nacije su od 1975. godine, koju su proglasile za Međunarodnu godinu žena i službeno počele obeležavati Međunarodni dan žena. U međuvremenu su uvedene institucije kao što su trudničko bolovanje, ograničenje rada žena u trećoj (noćnoj) smeni, ista plata za isti rad, pravo glasa i mnoge druge. Obično se proslavlja darivanjem žena cvećem.

1 comment on “Dan žena – 8 mart 2024 (Video)

  1. 8 Mart

    pa kada,su žene izjednačene sa muškarcima,ne videh nikada ni jednu ženu da istovara kamion sa cementom ili vagone na železničkoj stanici niti ženu rudara

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.