Gradjani sprečili prezentaciju projekta Jadar Rio Tinta (VIDEO)

Predstavnici političkih partija i ekoloških organizacija sprečili su održavanje javne prezentacije Rio Tinta u Omni centru , a u vezi projekta Jadar.Rio Tinto tvrdi da su ih pozvali gradjani, a ključno pitanje jeste zašto su uopšte došli ako je projekat obustavljen?

Kako je ranije navedeno, u Omni centru je trebalo da bude održana javna prezentacija projekta Jadar kompanije Rio Tinto , a prezentacija je bila namenjena zainteresovanoj javnosti iako sama definicija „zainteresovane javnosti“ nije bliže pojašnjena.

Ova prezentacija nije održana jer su aktivisti ekoloških udruženja , političkih partija i samih gradjana istu sprečili.

U sali Omni centra vodila se žustra rasprava izmedju predstavnika pomenute kompanije i okupljenih medju kojima je bio i Aleksandar Jovanović Ćuta. Kako snimanje i ulazak najpre nije bilo dozvoljen nakon Jovanovićeve inetervencije okupljeni su ipak ušli su salu.

Na brojna pitanja koja su u bučnoj atmosferi postavljena moglo se čuti i delimično objašnjenje PR-a Rio Tinta da su njih gradjani pozvali da održe prezentaciju .

„Ovo je organizovano kako bi se stvorio privid dijaloga“, bio je Jovanovićev stav sa kojim su se složili i predstavnici VPO , koalicije Svanuće , ekološkog pokreta Marš sa Kolubare .

Okupljena opozicija imala je stav da na projekat Rio Tinta nije zapravo , kako je rečeno stavljena tačka već je stavljen zarez.

Kompanija Rio Tinto je povodom dogadjaja izdala saopštenje u kom se izmedju ostalog navodi : „Sa žaljenjem konstatujemo poražavajuću činjenicu da su danas u Valjevu prilikom organizacije javnog dijaloga na temu Projekta „Jadar“ pojedinci, pretnjama, zastrašivanjem i napadima na predstavnike kompanije Rio Tinto i prisutne građane Valjeva sprečili slobodan dijalog i razmenu informacija, a pod izgovorom izražavanja slobodne volje građana koji se protive Projektu „Jadar“.  Rio Tinto poštuje pravo građana Srbije na miran protest u skladu sa propisima Srbije. Današanja dešavanja tokom prezentacije Projekta „Jadar“ u Valjevu, međutim pokazuju da protivnici Projekta ne žele dijalog zasnovan na činjenicama. Ovakva dešavanja predstavljaju nastavak širenja netačnih i neosnovanih optužbi na račun kompanije.“

Činjenica je takodje da su u Sali bili prisutni i gradjani koji poseduju zemlju na lokacijama na kojima Rio Tinto vrši istraživanja.

Predstavnici Rio Tinta ispraćeni su transparentom „Vlast je Vaša, ali je zemlja naša“, i porukom da kompanija može da ode u neku drugu zemlju, ali gradjani nemaju gde da odu iz svog grada, a pitanje koje je ostalo bez odgovora praktično jeste : Ako je projekat obustavljen zašto su uopšte došli?

16 comments on “Gradjani sprečili prezentaciju projekta Jadar Rio Tinta (VIDEO)

  1. Svanuce nam ubrzo

    Bravo narode i bravo za hrabre ljude iz udruzene opozicije “ Svanuce“. Vidi se da samo udruzeno mozemo oterati ove barabe. Jacina je kada smo ujedinjeni.

    Reply
    1. Idemo sledecu stranku

      Otkada nije prosao za poslanika Djiasove stranke, svi su mu krivi, a Djilasa i Mariniku pljuje najvise. To se „ljudino“ Branko ne radi

      Reply
  2. Dragan

    Mi nebi dobili ni auto put ni gasovod a nebi ni gradjani dobili dobre pare od eksproprijacije da nije rudnika. ni sportski klubovi nebi imali koristi od sponzora. i sad ovi iz opozicije hoce da oteraju rudnike koji su pored svega toga obecali i dobre plate sto je presednik vucic isticao mnogo puta a on nikad nelaze

    Reply
      1. Антибот

        Друже па ако досад ниси схватио сарказам Драгана онда боље ћути.

        Reply
  3. Valjevac

    Ovo je Služba htela da napravi neki prodor, medju većom količinom analfabeta da bi širila osećaj legalnosti. Narodski rečeno LOPOVLUK .

    Reply
  4. Zabrinuta Valjevka

    Dobar deo sinocnje promocije VPO je prosao u vredjanju i omalovazavanju opozicije. Zbog cega? Zar nije interes da se skinu ovi lopovi iz Sns?***Cisto pitam.

    Reply
  5. Istina

    Да имамо тужилаштво, за ово би требало покренути кривични поступак. Како јемогуће да неко оргганизује трибину Рио Тинта ако је влада ставила тачку на тај читав пројекат? Па зар је џабе шетала онолика омладина и блокиран ауто пут… Значи народ је преварен, као много пута до сада. И исти народ гласа Вучића и даље. Ко је одговоран за уништење и нестанак Србије? Па народ је одговоран…
    Омладино, пакујте се на време, овде се сунце гаси…

    Reply
  6. Шпанац

    Срамота , зато смо данас ускраћени за посету највећег држаника у историји земље. Пинки га опет неће видети…

    Reply
  7. oprez

    Kad god se narod u Srbiji ujedini oko necega, to ne moze izaci na dobro. Zna bratija iz sluzbe (srpske ili ruske) koje dugme treba da pritisne.

    Reply
  8. zainteresovani

    Ćuta se buni jer možda nijedna firma od njegovih bliskih ljudi neće dobiti deo ogromnog kolača. On bi pustio garant Rio da kopa još poodavno da se pita. Velike su pare u pitanju, na dug vremenski period.
    može rudnik ali da bude 100% državni tj. građana ove države

    Reply
  9. ekonomista

    Istine radi, Rio Tinto je u Srbiju došao 2002. godine i odmah krenuo sa istraživanjima, što mu je i dozvoljeno od tadašnjih vlasti. Jadarit je pronađen 2004. i od tada kreće cirkus…….
    Razne Vlade Srbije su posle toga pravile pravno različite vidove saradnje sa Rio Tintom, a koliko će to na kraju koštati našu zemlju, videćemo. Narod je potpuno u pravu, otrov treba isterati iz zemlje, ali, nažalost, sasvim sam siguran da niko neće odgovarati zbog toga što su ih uopšte pustili da uđu kod nas….

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.