Dan sećanja na stradale u NATO bombardovanju 1999.god

Ispred spomenika pilotu Milenku Pavloviću danas na 25. godišnjicu od početka NATO bombardovanja cveće je položila delegacija gradske Skupštine u ime Grada Valjeva , ali i pripadnici Vojske , boračkog udruženja i  pojedinih političkih partija.

Na današnji dan pre tačno 25. godina sirene za opasnost koje su se oglasile oko 20h označile su početak NAto agresije na tadašnju SRJ . Bombardovanje je trajalo 78 dana  i za to vreme  život je izgubio 2500 civila .

Predsednica Skupštine grada, Snežana Rakić danas je posebno istakla činjenicu da je u bombardovanju stradalo 79 dece, što će  za nas, kako je navela,  uvek biti zločin. „Bili smo suočeni sa najvećom vojnom silom na svetu“, podsetila je Rakić.

Bombardovanje Valjeva je počelo 14 aprila 1999. godine i u bombardovanju je poginulo troje Valjevaca , a povredjeno više od 50 gradjana .

„Naš grada pretrpeo je ogromna razaranja . Živeti prošlost zarad prošlosti nema smisla, ali živeti prošlost zarad bolje budućnosti uvek ima smisla. Zgrade, kuće , mostovi, bolnice uspećemo da obnovimo, ali ljudske živote nikada nećemo niti smemo zaboraviti. Danas, kada obeležavamo Dan sećanja na NATO agresiju , sećanje na hrabrost , požrtvovanost , nesebičnost i junaštvo pilota Milenka Pavlovića nikada neće prestati. Žrtvovao je sebe da odbrani narod , zato je naša obaveza da čuvamo uspomenu na njega i  sve one koji su dali najvrednije što su imali , svoje živote za odbranu zemlje i naroda“, rekla je predsednica Skupštine.

Na Valjevo i okolinu je palo 215 bombi, a najviše-150 bombi je bačeno na fabriku „Krušik“. U bombardovanju Valjeva je uništena zgrada MUP-a, kao i objekti u Pričeviću i na Divčibarama. U bombardovanju Valjeva srušeno je pet stambenih zgrada, oštećeno je preko 200 stanova i 50 kuća u Valjevu.

Ekonomski eksperti iz Grupe-17 procenili su štetu na oko 30 milijardi dolara. Konačan broj žrtava bombardiranja je i dalje upitan. Uz civilne žrtve, poginulo je i nekoliko stotina vojnika. Napadi su suspendovani 10. 6., nakon potpisivanja vojno-tehničkog sporazuma o povlačenju jugoslovenske vojske i policije sa Kosova i Metohije.

Polaganje cveća danas je upriličeno i na spomenik stradalima u ratovima od 1991. do 1999. godine.

 

5 comments on “Dan sećanja na stradale u NATO bombardovanju 1999.god

  1. SRAMOTA

    Sram vas bilo,narod u Koloniji ne smatrate za narod,pilot je obučavan za rat i zato je primao platu i da brani narod u Koloniji koji nije branio,branio je Milomir a Minića u Krišuku

    Reply
  2. Kakav narod

    Jebeš Koloniju tamo živo stoka a ne narod ,sećamo se pilota koji je leteo u ratu,pa šta je treba da radi u slučaju rata,Da vuce transparent srećni mladenci

    Reply
  3. Dragan

    bravo za prestavnike vlasti sto su odrzali ovako nadahnute govore i sto su po ovom nevremenu stajali bez kisobrana po ugledu na naseg presednika vucica

    Reply
  4. Ivan Valjevski

    Čiji su savetnici (Bler, Šreder, Gizenbauer i dr.) bili najvaći zagovarači NATO bombardovanja? Ko je učestvovao u kampanji Klintonove supruge? Ko je u vreme NATO bombardovanja dobio od države stan od 117 m2? Ko je Amerima poklonio zgradu Generalštaba? Ko je potpisao Briselski sporazum? I tako dalje i tako dalje

    Reply
  5. Neutralan

    Gospodja Rakic je navela koliko je dece nastradalo i stanova poruseno,samo je zaboravila da kaze da je njen predsednik i grupa oko njega bas tad se uselila u nove stanove.Dokle vise narodu ispirati mozak?

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.