35 godina od smrti Vladike Jovana Velimirovića

U Leliću je u kapeli Velimirovića juče, na 35-godišnjicu od smrti održan molitveni pomen Episkopu šabačko- valjevskom Jovanu Velimiroviću.  Pomen je  služio  Episkop šabački g. Jerotej  uz sasluživanje Episkopa valjevskog g. Isihija.

„Vladika Jovan je mnoge stvari uradio u našoj eparhiji. Svojim naslednicima, nama dvojici sada, ostavio je jedan uređeni, prekrasan vrt, kao što reče blažene uspomene naš prethodnik Vladika Lavrentije. Bio je svima otac, sve je voleo, trudio se oko svega. Za vreme njegove episkopske službe u Eparhiji šabačko- valjevskoj desetine hramova je izgrađeno u teškom ateističkom vremenu, kada u drugim eparhijama nije smelo da se pomisli na zidanje hramova. Takođe, zidao je i „živu Crkvu“. Bio je veliki rastom i imao je veliko srce. Ostavio je primer svojim životom nama kako se treba odnositi prema poverenoj mu službi i eparhiji. Danas, verujemo i nadamo se da ćemo njegovim molitvama ići njegovim primerom i da će se nas naši naslednici setiti po dobru i ljubavi prema Svetoj Crkvi“, rekao je  Vladika Jerotej u čast Vladike Jovana.

Pomenu Vladiki Jovanu pored  sveštenstva prisustvovali su i brojni gradjani.

Vladika Jovan rođen je 3. juna 1912. u selu Lelić kod Valjeva od oca Dušana i majke Pelagije. Stric mu je bio episkop Nikolaj Velimirović. Posle završene niže gimnazije upisao se u Bogosloviju svetoga Jovana Bogoslova u Bitolju, a po završetku iste na Bogoslovski fakultet u Beogradu.

Zamonašio ga je arhimandrit dr Andrej, starešina manastira Rakovice, 1952. godine. Iste godine ga je patrijarh srpski Vikentije rukopoložio u čin jerođakona 26. februara, i jeromonaha, na Cveti, i proizveo u čin arhimandrita.

Hirotonisan je za episkopa šabačko-valjevskog 7. avgusta 1960. u Sabornoj crkvi u Sremskim Karlovcima.

Umro je 28. marta 1989. u Šapcu. Sahranjen je u zadužbini porodice Velimirović u selu Lelić.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.