POKS: Zabrana reklamiranja kladionica i veća prava ženama

GrO POKS-a na konferenciji za novinare zatražio zabranu reklamiranja kladionica u gradu, radionice o problemu zavisnosti od kocke , ali i veću pažnju prema ženama. „Za drogu i alkohol postoje blokatori, za kocku ne“, rekla je Marija Ilić predsednica GrO POKSa .

Marija Ilić je podsetila da je POKS ranije ukazivao na broj kladionica u našem gradu, ali i da lokalne vlasti nisu ništa učinile po tom pitanju.

„Ne samo da nije preduzeto ništa, već su otvorene i dve nove kladionice.Podsećamo da se u Sinđelićevoj ulici, kladionica nalazi u neposrednoj blizini vrtića. Predlažemo hitno preduzimanje mera, kako bi se suzbila najteža bolest zavisnosti 21- og veka. Za drogu i alkohol postoje blokatori, za kocku ne postoje“, rekla je Ilić.

POKS je zato zatražio:

-Hitnu zabranu reklamiranje kladionica na bilbordima

-Da kladionice prilagode svoje reklame na izlozima

-Zabranjivanje otvaranja novih kladionica

-Pravljenje radionica u srednjim školama gde će se deci predočiti problem zavisnosti od kocke. Poznato je da zavisnici neretko prave dugove, da uništavaju porodicu, da su često i akteri fizičkog nasilja, prema tome je neophodno podneti hitne mere, dok bolest nije uznapredovala do mere da će veći deo mladog stanovništva podleći ovoj naopakoj bolesti zavisnosti. Mi želimo da grad postane Feniks, da se iz pepela uzdigne, a ne da dobijemo niz ljudi obolelih od neke zavisnosti. GrO POKS Valjevo najavljuje radionice u svojim prostorijama, na kome će obavljati razgovor sa ugroženim porodicama.

Snežana Ranković predsednica foruma žena POKS-a u Valjevu govorila je o tri kategorije žena koje su posebno ugrožene.

„Žene od 45+ koje nisu u radnom odnosu teže nalaze posao. Problem pored godina mogu biti i neki zdrastveni problemi kao neke hronične bolesti. To su sve otežavajuće okolnosti za preduzetnike ili valjevske kompanije da bi ih zaposlile..Ženama je teško samostalno zaposlenje bez pomoći prijatelja, rodbine ili stranačko zaposlenje. A vlast u gradu i NSZ ima jako malo sluha ili nudi poslove koji nisu u stanju da obavljaju čisto da ih skinu sa evidencije i tako stvaraju lažnu sliku o velikoj zaposlenosti. Naš predlog bi bio: pomoć NSZ u prekfalifikaciji ili pomoć kroz određene radionice u osposobljavanju kod otvaranja sopstvenog biznisa“, rekla je Ranković.

Druga kategorija su, po njenim rečima,  žene iz ruralnih sredina koje  rade „od jutra do sutra“ jer pored vođenja poljoprivrednog domaćinstva vode brigu o kući i deci. „U grad po neophodno dolaze samo na velike crkvene praznike, jer tim danima ne rade i zajedno sa suprugom, želimo da kažemo da nisu samostalne bez vozačke dozvole koja im je neophodna jer voze decu u vrtić, školu i slično. Pomoglo bi im zbog materijalnog statusa da do svoje dozvole mogu doći plaćanjem na rate. Mi pozivamo Auto škole da omoguće ženama sa seoskih područija posebne popuste ili plaćanje na rate da bi došle do svoje vozačke dozvole“, rekla je Ranković.

Treća kategorija su žene i deca žrtve nasilja u porodici zbog čega POKS predlaže kao prvi korak  prijavu nasilnika. „Potom žena sa decom vrlo često treba da izađe iz doma, ako na primer privatno stanuju. Žena nema gde. Slušajući mnoge žene žrtve nasilja smatramo da Valjevu je neophodna Sigurna kuća po ugledu na mnoge gradove u Srbiji. To bi bilo privremeno rešenje dok se žena ne stane na svoje noge i osposobi se da samostalno nastavi život i izvede decu na pravi put“, predložila je Snežana Ranković .

 

4 comments on “POKS: Zabrana reklamiranja kladionica i veća prava ženama

  1. monarhija

    Trebali bi zabraniti glupe konferencije za medije a narocito ih jos dodatno promovisati. Kada pogledam ko se sve „bavi“ politikom dodje mi da u istu udjem i sve ih ometlam. Pa cuj ti ove zene sta traze, nude resenje u placanju vozackog ispita na rate, pa skoro svaka skola vam omoguci da platite na rate. Gde ih samo stancuju ovakve i kadriraju, ko vrsi kadrovske provere ovih likova koji su kao predsednici nekih stranaka?

    Reply
  2. Grondza

    Браво. Ни једна странка се није сетила кладионица

    Reply
  3. Dragan

    zasto bi se zabranjivalo reklamiranje kladionica kad je to ozbiljna privredna grana od koje se u budzet aliva dosta novca za plate drzavnih sluzbenika i penzionere. bez kladionica ni penzije nebi mogle da rastu

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.