Lokalni front: Da nije tužno bilo bi smešno

Dešavanja na poslednjoj sednici Skupštine, po mišljenju Lokalnog fronta , pokazala su nepoštovanje Etičkog kodeksa . „Da nije tužno bilo bi smešno“, rekao je odbornik Željko Trifunović.

Iako se najčešće u Skupštini može čuti pozivanje na član koji definiše dostojanstvo Skupštine , Etički kodeks se redje pominje , ali to ne znači da ne postoji.

„Kao odbornik koji je u Skupštini grada proveo nekoliko godina u dva mandata, u više navrata bio sam prinuđen da se pozovem na Etički kodeks funkcionera Lokalne samouprave, dokument koji je početkom veka sačinila Stalna konferencija gradova i opština Srbije. Kodeks je pre nekoliko godina, tačnije 2019, doživeo izvesne izmene, postao donekle „mekši“ prema funkcionerima lokalne samouprave, ali je njegov duh uglavnom sačuvan. Koliko znam, svi odbornici izabrani 2020. potpisali su Kodeks, a kompletan tekst vidno je istaknut na zidu skupštinske sale. Na žalost, taj zid je, izgleda nimalo slučajno, na najvećem mogućem rastojanju od mesta predsedavajućeg u Sali“, rekao je na konferenciji za novinare Lokalnog fronta Ljubomir Radović.

Željko Trifunović odbornik Lokalnog fronta podsetio je na dešavanja na sednicama Skupštine od ranije kada je kako kaže, morao da sluša izjavu predsednice, g-đe Rakić, da „njih ne zanimaju predlozi Lokalnog fronta“ i izlaganje gradonačelnika, g. Gojkovića, koji ga  je optužio da obmanjuje javnost.

„Nekoliko dana kasnije, 30. oktobra, na pisarnicu sam predao dopis Savetu za praćenje primene Etičkog kodeksa, tražeći da Savet, u skladu sa svojim ovlašćenjima odgovori da li su se pomenuti funkcioneri lokalne samouprave pridržavali odredbi Kodeksa u prilici koju sam naveo. Punih 95 dana, Savet nije ništa odgovorio, čime je grubo prekršen član 79, stav 1 Poslovnika o radu Skupštine grada. Ono što se potom događalo, na žalost, bilo je još mnogo crnje i gore od svega što se ranije događalo“, rekao je Trifunović.

Ljubomir Radović kaže da je razlog takvim dešavanjima činjenica da odbornici skupštinske većine ne čitaju realno preobimne i ponekad potpuno nerazumljive materijale za sednicu.

„Nije teško zapaziti ni da se, recimo, programi rada javnih preduzeća doslovno prepisuju od reči do reči, zbog čega je Željko i citirao navode iz programa „Vidraka“ . U celoj ovoj šaradi najsmešnije je što je g-đa Rakić, nekoliko dana kasnije, a ne 2. februara kako stoji u zaglavlju „Službenog glasnika“, sve ove navode zbog kojih je Željko dobijao opomene i zbog kojih mu je na kraju oduzeta reč, potvrdila svojim potpisom na rešenju da je Skupština prihvatila navedeni program „Vidraka“ sa svim onim rečima i rečenicama koje su Željku Trifunoviću bile zabranjene“, rekao je Radović.

Odbornik Željko Trifunović uputio je dva otvorena pisma funkcionerima naše lokalne samouprave i zatražio javno izvinjenje od predsednice Skupštine zbog već opisanog događaja, i od šefa odborničke grupe SNS, g. Rstića, koji je na istoj sednici Željka optužio da želi i priziva političku i ekonomsku nestabilnost.

„Već znamo da je i u ovom slučaju citiran sadržaj sa 24. strane programa „Vidraka“. Programa za koji je verovatno i sam digao ruku kada se o njemu glasalo…Ukratko. Da nije tužno, bilo bi smešno, zar ne?“upitao je Radović.

  GRAD VALjEVO

SKUPŠTINA GRADA

OTVORENO PISMO SNEŽANI RAKIĆ, PREDSEDNICI SKUPŠTINE GRADA

Gospođo Rakić, obaveštavam Vas da ste, potpisavši Rešenje o davanju saglasnosti na Program poslovanja Javnog komunalnog preduzeća „Vidrak“, Valjevo, za 2024.godinu („Službeni glasnik grada Valjeva“ broj 3, sveska 1, antidatiran  2.februara 2024. godine, broj rešenja: 02-25/24-02) u potpunosti odobrili i podržali navode iz ovog Programa koje sam citirao na sednici Skupštine od 2.februara.

Ovo se pre svega odnosi na citat sa strane 24 Programa koji izričito tvrdi: „Direktan uticaj na poslovanje JKP „Vidrak“ ima politička i ekonomska (ne)stabilnost regiona i zemlje, ograničavanje fonda zarada, ograničavanje zapošljavanja u javnom sektoru, kretanje zarada korisnika i životnog standarda“.

I dalje, citat sa iste strane: „Veliki odliv broja radnika bez mogućnosti primanja novih radnika na neodređeno vreme. Pored toga, usled malih zarada, teško je naći motivisanu i kvalitetnu radnu snagu…“

Ako je, dakle, Nadzorni odbor „Vidraka“ usvojio tekst programa sa ovim sadržajima, a Vi ih svojim potpisom ozakonili,  nemate pravo da mi zamerite što sam se vratio na obećanja Srpske napredne stranke i citirao rečenicu iz „Bele knjige“, napisanu sada već davne 2011. godine:

„Sigurnost života znači: mogućnost zaposlenja, sigurnost rađanja, mogućnost školovanja i obrazovanja, pristojna zarada, porodično zadovoljstvo i dostojanstvena starost“ .

Ne možete mi zameriti ni što sam u vezi sa ovim obećanjem pomenuo neprijatne činjenice o sigurnosti koju ste obezbedili u školama i porodilištima. Najzad, Program koji ste potpisali veoma jasno je opisao i sudbinu obećanja Srpske napredne stranke  o pristojnim zaradama.

Utisak je, međutim, da Vam je mnogo više zasmetao detalj o neposobnosti Ministarstva finansija i pominjanje Ane Brnabić. Moram da Vas podsetim da je po članu 7 Zakona o vladi upravo ona, iako u ostavci, i dalje odgovorna za stanje u svim oblastima iz svoje nadležnosti i za rad organa državne uprave, dakle i pojedinih ministarstava. Vi ste mi upali u reč i prekinuli me, a zatim izrekli i opomenu zato što se „ne držim tačke dnevnog reda“.

Citiraću još jednom tekst iz Programa koji ste potpisali, ako je verovati “Službenom glasniku“ , istog dana kada ste me prekinuli i sprečili da izgovorim ono što se navodi na strani 43:

„Usled neefikasnosti i sporosti u kontroli projektne dokumentacije od strane Ministarstva finansija, kao i nedostataka u sprovođenju tenderske procedure, došlo je do probijanja rokova za završetak projekta i realizacije isplate sredstava koja su, na ime učešća u projektu, uplaćena 2019.godine“.

Iako sam već izgubio poverenje u Savet za praćenje Etičkog kodeksa koji je ova Skupština valjda izabrala da nešto radi, a ne da se krije, proslediću Savetu kopiju i ovog dopisa, sa naznakom da se svi dokazi za ovo  što sam napisao mogu naći na internet stranici Lokalnog fronta na adresi…..

U međuvremenu, od Vas očekujem javno izvinjenje na prvoj narednoj sednici Skupštine.

Hvala unapred!

Valjevo, 11.02.2024.                                                                            Željko Trifunović

Odbornik

 

 

 

9 comments on “Lokalni front: Da nije tužno bilo bi smešno

  1. naš Ljubo

    Naš Ljubo iz Bosne. Podrška budućem gradonačelniku Valjeva, zemo ne daj se

    Reply
  2. Realno gledano

    Radoica je veliki gospodin i dzentlmen i mozete vi to voleti ili ne, ali covek je veliki gospodin.

    Reply
  3. Prota

    I ti, Radoviću, da se javno izviniš zbog ruganja Valjevcima jašući po spomeniku prote Mateje. Možeš i pred kamerama tv N1 i Nove S. To je uvreda a ovo što je Trifke doživeo je obična glupost od koje pravite famu. Ko ti je uzor, Biljana Stojković iz Zeleno-levog fronta, žena koja je kačila kecelju na spomenik patrijarha Pavla. I kvasila čukljeve u bazenčuću pred Skupštinom Srbije, kao to je borba protiv nasilja. Mani se kojekakvih Voštinića, Cicvarića i Parandilovića, oni su povlaščeni, za njih si ti samo, bez uvrede, korisna ***. Pokazalo se to po tvom broju poslaničkog mesta, stoti i kusur.
    Radoviću, tebe je ovaj grad lepo prihvatio, vrati mu mrvom poštovanja, pogotovo što si pedagog i nečem učiš decu.

    Reply
  4. Dragan

    umesto gospodina radojice rstic govore njegova dela. uziva veliko poverenje cak i kod opozicije pa je sergej trifunovic bas njemu dao da vodi fondaciju. radojica se posle toga istakao i na brojnim projektima gde je pomagao siromasnu decu

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.