Ko pregleda mlade sportiste u Valjevu?

Valjevo – grad koji broji preko 80.000 stanovnika, više od 3000 registrovanih sportista i nula lekara specijalista sportske medicine.

Doktor Zoran Živković se od 2018. godine zalaže za rešavanje ovog problema ali objašnjava da i dalje nije naišao na razumevanje.

“Pokušavao sam da ukažem na to da će ovo biti ozbiljan problem u budućnosti jer i ta specijalizacija ima svoje trajanje i traje 5 godina.Dakle čak i kad bi se ovog trenutka nekom lekaru odobrila specijalizacija,mi sportskog lekara nemamo još toliko, a sve je više potrebe za njima.”

Zakonske regulative nalažu da svako ko želi da se takmiči u prvoj ili drugoj ligi bilo kog sporta obavezan je da priloži validno lekarsko uverenje izdato od strane lekara specijaliste iz oblasti sportske medicine. Međutim, u Valjevu je zastupljeniji amaterski sport, te mnogi sportisti,medju kojima ima i dece, klubovima prilažu uverenja izdata od lekara koji su specijalizanti nekih drugih oblasti.

“Deca sada donose uverenja koja izdaje pedijatar, dok odrasli te preglede uglavnom obavljaju u privatnim klinikama. Danas smo svedoci toga da je neophodno imati uvid u pravo zdravstveno stanje sportiste jer je sve više iznenadnih smrti prilikom treninga ili takmičenja. Meni ostaje jedino da verujem u stručnost svojih kolega, da je anamneza dobro uzeta i u to da su timski obavili bar taj osnovni pregled”, kaže naš sagovornik.”

Katedra za sportsku medicine pri Medicinskom fakultetu u Beogradu osnovana je u oktobru 1970. godine. Iako sa radom nije prestajala od tada, grad Valjevo I dalje nema nijednog lekara koji se usavršavao baš za ovu oblast. Najveći problem krije se u neprepoznavanju neophodnosti postojanje sportske ambulante.

“Sportski lekar će postati neminovnost jer je sve više gojaznih sportista. Na nivou Srbije gojaznost kod mladih je 34 odsto, a mi u gradu Valjevu u ovom trenutku imamo 2400 gojazcne dece. Ta gojaznost za sobom povlači mnoga druga zdravstvena stanja koja ne smeju biti zanemarena”, objašnjava doctor Živković.

Sportska ambulanta u gradovima u kojima dominira amaterski sport bila bi smeštena pri primarnoj zdravstvenoj ustanovi, u ovom slučaju pri domu zdravlja. S rastom broja profesionalnih sportista rašće I potreba za ambulantom koja bi s nalazila pri sportskoj hali I koja bi pružala neposrednu pomoć svima onima koji u njoj treniraju. Sportski lekar u Valjevu ne bi predstavljao luksuz, već potrebu I pravo svih građana da se bezbrižno bave fizičkom aktivnošću.

Marija Kuzmanović

6 comments on “Ko pregleda mlade sportiste u Valjevu?

  1. Predrag Savić

    Ranih šezdesetih godina prošlog veka, kao maloletnik sam počeo da igram u tada najnižim ligama. Da bih stekao pravo nastupa morao sam da prodjem pregled kod specijaliste sportske medicine koji je u to vreme radio u jednoj zelenoj baraci u Tešnjaru, a zvala se Druga zdravstvena stanica.
    Neke stvari su tada bile odista važnije od profita, zar ne?

    Reply
  2. Čedomir

    Auh, ovaj sve zna i hoće samo gde su pare,od radikala do komuniste od lekara do grobara za džukele,sad hoće i decu

    Reply
  3. Ideja od 2009. god

    A zašto ne bismo hitno otvorili sportsku ambulantu, gde bi lekar pregledao povređene i obolele sportiste i, po potrebi, urgentno ih upućivao kod neophodnih lekara specijalista.

    Reply
  4. Vuk

    Izuzetno bitna stavka je pregled dece i odraslih koji se bave sportom. Nebitno jel to amaterski ili profesionalni sport, ali je veoma bitno na vreme otkriti eventualne anomalije, posebno kod dece u razvoju. Lazar mislim da to dobro zna i pod hitno bi morao da podrži Zoranovu inicijativu i da se pošalje što više mladih doktora na tu specijalizaciju. Naravno, zna se nažalost kako ide. SNS, Lazar, Vlada vd direktor i ostalo. Tužno ali tako.

    Reply
  5. Dragan

    sad se setio sportista kad je u opoziciji a sto nije resio to pitanje kad je bio u vlasti. nego samo kritikuje da nam spustinrejting ored izbore

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.